A hazai kisautógyártó Metalcar legvagányabb típusa kétségkívül a Batmobil volt. De a Dunakeszin működő vállalkozás más fém kisautókat is gyártott, amelyeket többnyire a Corgiról és a Sikuról koppintott. A gyenge másolatok trafikok népszerű portékái voltak a nyolcvanas években. A silány minőség ellenére megmaradt egy komplett Mercedes flotta három furgonnal és egy személyautóval, s bár erősen kopottak és ténylegesen úgy néznek ki, mint a 30-40 éves elhagyatott autóroncsok, helyük van az oldalon, hiszen erős túlzással ipartörténeti jelentőségük van.

metalcar mercedes furgon mercedes mercedes 208d mercedes 190e
Metalcar Mercedesek, 208D furgonok és a 190E

 

A furgonok alapját a Mercedes-Benz 208D adta, amely a nyolcvanas években - nálunk még később is - kisvállalkozók, fuvarosok kedvence volt, főleg a ponyvás változat. Az egyterű furgonból készült mentőautó, rendőrautó és tűzoltósági furgon is. A kistestvérek közül nem tudom megmondani, hogy pontosan hányféle festés készült. A gyűjteményben szerepel mentő, rendőr és szerviz furgon. Talán gyártottak katonai rendészt és tűzoltót is. A kivitelezés igen gyatra volt és hamar beszorultak a kerekek. A három megmaradt kisautó közül egyedül már csak a mentő képes gurulni. Ugyanilyen gyenge pontja volt a hátsó duplaajtó, ami a szervizautóról már hiányzik is. Bármennyire is olcsó kivitelezés volt, szerettük őket, volt alami bája ennek a méretaránynak, s ahogy a képeken is látszik, alaposan kijátszottuk őket gyerekként.

A klasszikus 109-es Mercedest a Corgiról koppintotta a Metalcar. Hasnolóan olcsó kivitelezés és gyatra fényezés volt rá a jellemző. Csodák csodájára a mi kisautónk a festést leszámítva még egyben van és a tengelyek sem süllyedtek meg és a kerekek is forognak. Mi több, az ajtó is nyitható. Újonnan egyébként kifejezetten szép gyártmánya volt ez a Metalcarnak. Ha a rendszámnak lehet hinni, akkor 1987-ben gördült le a gyártósorról.

metalcar mercedes furgon mercedes mercedes 208d mercedes 190e
Galéria

Ennyit röviden a magyar Metalcar Mercedeseiről. Örülök neki, hogy még egyben vannak. Eladó típust nem sikerült találnom, így értéküket sem tudom megsaccolni, de bontatlan és szép állapotban biztos elkérik az árukat.