A szocialista ipar egyik sajátossága volt a fusi munka és a többi keleti blokkban bevett gyakorlat mellett, a lopás nyugatról. Legyen az zeneszám, mozifilm, vagy tv műsor főcímzene, a keleti blokk országai, köztük Magyarország is hamisított Playmobilt, Matchboxot de még Majorettet is. Na persze mi gyerekként honnan tudtuk volna, hogy műanyag katonáink hamisítványok, nekünk már felnőttként is csak a Schenk marad a Playmobil. Mentségükre legyen szólva, a Schenk legalább honosított és magyar témájú figurákat gyártott, de a Metalbox? Meglepődtem mikor megtudtam, hogy ezek a nyugaton egyébként ritkaságnak számító dűnejárók eredetileg az olasz Politoys tulajdonai, s a márkejelzéssel el nem látott trafikos Buggyk valójában a néhai magyar Metalbox illegális másolatai.

metalbox politoys buggy dune buggy trafik
Metalbox Buggy, kis túlzással a magyar trafikok állandó bérlője volt

 

Mindez azért is érdekes, mert a Metalbox rendelkezett egyébként Matchbox és Corgi licenccel is. Így a honi, rövid életű Matchbox gyártás is náluk történt. De kár ezen utólag merengeni. A lényeg, hogy az idő múlásával, a furcsa múlttal csak felértékelődnek ezek a régi kisautók.

A két kisautó között van jó pár év eltérés. Talán valamikor a hetvenes években kezdték el gyártani őket és még a nyolcvanas években is készültek belőle különböző változatok. A képeken szereplő két típus is más-más évtizedből való. Ez talán a küllemükön is meglátszik. A kopott zöld járgánynak már letört a a teteje, míg a narancssárga buggynak minden alkatrésze a helyén. De ugyanilyen korkülönbségre utaló jel, hogy a régebbi zöld típus még fém alvázat kapott, addig a kései gyártmánynál már beérték műanyaggal és a kerekek is olcsóbbak.

metalbox politoys buggy dune buggy trafik

Apró, jópofa kis mütyűrök. A narancssárga szép állapotban maradt meg, működik a kihajtható tető és a búvárfelszerelés is a helyén. A Metalbox készített hajókat is, amelyeket utánuk lehetett csatolni. Még talán valahol meg is vannak azok a hajók, igaz a vonórudak már hiányoznak. De róluk majd később, egy másik bejegyzésben.