Az 1989-es Tim Burton-féle Batman szériában tűnt fel először az erősen Art Deco Batmobil. Az egyébként Chevrolet Impala alapokra épített autó egészen 1995-ig volt a hivatalos Batmobil, míg a Batman Foreverben le nem cserélték. A bemutatott kisautónk viszont nem Gotham Cityből érkezett, hanem Dunakesziről.

metalcar batman batmobil hungary tim burton batman returns
Batmobil a Metalcartól

 

A magyar Metalboxon kívül volt egy hasonlóan legendás magyar gyártó, a Metalcar. A Matchboxtól az Atlas Truck lopásai voltak emlékezetesek, de másoltak a Corgitól is Mercedeseket. Ezek a másolatok azért lényegesen a nyugati színvonal alatt voltak, de okozhattak apró örömöket a gyerekeknek, amíg ki nem tört a gyenge tengely vagy le nem szakadtak a kerekek, esetleg be nem szorultak a műanyagalkatrészek. A Metalcar - szocialista ország vállalataként - különösebben nem izgatta magát jogdíjakkal és szerződésekkel, így elkészítette a Tim Burton-féle Batmobilt is, amely valljuk be, talán az egyetlen masszív és strapapíró Metalcar.

metalcar batman batmobil hungary tim burton batman returns

A kerekek koptak el egy picit és az alváz, de a fényezés még tart. Igazi meglepetés a tengelyek épsége, hiszen a legtöbb Metalcar pár éve alatt tengelyét törte vagy kerekeit vesztette. A Batmobil még mindig hasít! 

A Metalcar egyébként még ma is működik, bár az 1969-ben alapított cég profiljából már régen kikoptak a kisautók. Lesz még róluk szó, ígérem!