1904 - "Tegnap tűz ütött ki a Mr. Albert Gawthrop tulajdonában álló pékségben és a közösségi házban. Az erős szél miatt hatalmas lángok borították a tetőszerkezetet. A Messrs Chivers Lekvárfőző üzemi tűzoltói vonultak ki a tűzesethez, a histoni Mr. C Love vezetésével. Az oltásban részt vettek a chestertoni szárny tűzoltói is, így közös erővel, sikeresen megfékezték a lángokat." - írták a histoni lapok 1904-ben. Történetesen a mi kisautónk nagytestvére is a lekvárgyár üzemi tűzoltóflottájából való, 1922-ből. A Jack O'Dell alapította brit Lledo 1988-ban emlékezett meg a néhai a Chivers & Sons tűzoltóiról.

lledo promotional chivers fire engine dennis fire engine histon england old timer vintage egyéb
Dennis Fire Engine, Lledo tűzoltóautó 1988-ból

 

Sikerült hozzájutnom egy dobozos Dennis Fire Engine kisautóhoz. A gyűjtemény első és egyelőre egyetlen Lledo modellje. A Lledo vállalatot a Matchbox főmérnöke, a legendás Jack O'Dell alapította, miután a Lesney anyagi gondok miatt eladta a Matchboxmárkát az Universal Toysnak. Jack O'Dell a megmaradt gyártósorokba újra életet lehelt, s gyakorlatilag folytatta a Matchbox megszüntetett Models of Yesteryear sorozatát immáron saját márkaként, Days Gone sorozat néven. A Lledo elnevezés a saját vezetéknevének fordított írása.

A Dennis tűzoltóautók az Egyesült Királyság legnépszerűbb típusai voltak a 20. század hajnalán egészen az évezred végéig. Egy időben az angliai tűzoltóautó-gyártás 50%-át a Dennis adta. A tűzoltóautókon kívül gyártott buszokat, dömpert, kukásautót de motoros fűnyírót is. Abszolút a speciális rendeltetésű járművek gyártása volt a fő profilja, mígnem 2004-ben el nem tűntek a piacról egy szerencsétlen felvásárlás folytán.

lledo promotional chivers fire engine dennis fire engine histon england old timer vintage egyéb
A Dennis tűzoltó és doboza

A mi kisautónk nagytestvére 1922-ben került a Chivers & Sons üzemi tűzoltóságához és egészen 1939-ig szolgálatban maradt. Az 1988-ban készült modell a Lledo promóciós sorozatából való, amely típusokkal általában vállakozásokat és márkákat népszerűsítettek. Jelen kisautónk éppen a Chivers gyümölcslekvárait, de ugyanígy található Pepsi, Bosch és más egyéb márkákat népszerűsítő Ford T modell, emeletes busz és VW Transporter is.

lledo promotional chivers fire engine dennis fire engine histon england old timer vintage egyéb
Galéria

Bár a lekvárfőzdében nem történtek súlyos tűzesetek, a Chivers Tűzoltóbrigád számos vidéki tűzben helytállt és gyakran besegített a cambridge-i tűzoltóságnak is. A megmaradt nagytestvér máig a histoni gyárban állomásozik, igaz már csak turistalátványosságként.