Sok magyar Matchbox és hamisítvány került már bemutatásra a Kisautó Magazinban. Szerepelt már a Metalcar az Ertltől másolt Batmobillal Dunakesziről, a Metchy a Matchbox Porsche 928 hamisítvány, de a TV Maci Seasprite mentőhelikoptere is vedégeskedett már nálunk. Ezeket mind megcsodálhatjátok a "MAGYAR" menüpontra kattintva! De mielőtt fellapoznánk a korábbi modelleket utazzunk el Solymárra, ahol a Pest megyei Műanyag-, Játékáru- és Tömegcikkipari Vállalat gyártósorán bő harminc évvel ezelőtt gördültek le a Hobby-Cars Modell névvel fémjelzett Matchbox, Majorette és Corgi hamisítványok. A gyűjteményben szereplő Planet Scout is egy, a sok Matchbox másolatból melyet a PEMÜ hajdanán szemrebbenés nélkül a szocialista piacra dobott.

Planet Scout a PEMÜ-től, egy magyar Matchbox hamisítvány

 

Az eredeti Planet Scout 1975-ben látta meg a napvilágot a Matchbox Superfast sorozatban. A futurisztikus terepjáró 1981-ig maradt gyártásban, s nagyjából ekkorra datálható a magyar hamisítványok születése is. Külön érdekesség, hogy a PEMÜ nem elég, hogy egy az egyben lemásolt rengeteg Matchbox típust, az alvázra lazán odabiggyesztették a Matchbox által levédett Superfast típusjelölést is. Ez alól a Planet Scout sem kívétel. Na persze bolgár barátainkat sem kellett félteni, hiszen a bolygójáró náluk is legalább annyira népszerű kisautó volt, mint itthon, így egyáltalán nem ritka a bolgár hamisítvány sem.

Egy egész masszív másolat, bár a festése már megkopott

A brit bolygójárók zöld-sárga, piros-bézs, avokádó-fekete és kék-fekete színkombinációban készültek. A Hobby-Cars Modell másolatokból viszont már lényegesen több színvariáns született, de a gyatra festésnek hála ma már szinte lehetetlen megsaccolni, pontosan mennyi és milyen festéssel. Ahogy a fotókon is látszik, az öreg bolygójáró valaha metálszürke volt, de ma már csak a nyers öntvény látszik. Rövid keresgélés után azért találtam sárga, zöld és fekete színüeket is, narancs belsővel és színtelen üvegezéssel. A miénk piros belsővel és piros üvegezéssel készült. Érdekes, hogy míg minőségében a magyar és bolgár hamisítványok lényegesen alulmúlták az eredeti Matchboxokat, a szocialista gyártók ezt a változatosabb színekkel és nem ritkán utánfutóval kombinált kiadásokkal ellensúlyozták. Bizony, a webes piactéren még találni bontatlan magyar Planet Scoutot lakókocsival! Ne kérdezzétek, hogy egy sci fi terepjáró, egy idegen bolygókat felderítő autó hová vontat lakókocsit!

Galéria

Kisautónk pontos korát sajnos lehetetlen megmondani, de egy biztos, hogy a '80-as évek elején és közepén élte virágkorát mind a Metal Playmobil, a Metalbox és a Hobby-Cars Modell is. A lekopott festés és megrogyott tűtengelyeket leszámítva pedig szépen átvészelte az elmúlt 30-35 évet és az idegen bolygó, a sziklakert sem fogott ki rajta.