Dacia 1310

A románok 1969-ben kezdték el gyártani a keleti blokk talán legellentmondásosabb autóját. A francia Renault 12 licenc alapján született meg a Dacia 1300, majd utódja, a cikkünkben is szereplő Dacia 1310. A 35 éven át gyártott autóból közel 2 000 000 darab készült. Volt aki szerette, de az aktív autósok inkább megvetették a hírhedten ócska és igénytelenül összerakott román népautót. A DeAgostini is elkészítette a maga Daciáját. A barna sedan 1:43 méretarányban készült, s a korábbi keleti blokkból származó modellekhez hasonlóan itt is adtak a minőségre és valósághűségre.

deagostini dacia dacia1310 Dacia 1310 a DeAgostinitől
0 Tovább

Hóekével jön az enyhülés, Highway Maintenance Truck

Bár hidegfrontot jósoltak, a júniusi kánikulának azért reménykedjünk nem a hóesés fog véget vetni, s tovább pihenhet garázsában a Highway Maintenance Truck névre keresztelt Matchbox reptéri hókotró. Remélem némi lehülést és felfrissülést azért ad a kedves olvasóknak a Chevrolet hóeke látványa.

matchbox highway maintenance truck plow master 6000 chevrolet Chevrolet ihlette Highway Maintenance Truck, avagy Plow Master 6000 a Matchboxtól
0 Tovább

Ford Sierra XR4i, a Rally- és Túraautó-legenda

A Ford 1983-ban mutatta be a Sierra sportváltozatát, az XR4i-t. A típus onnantól kezdve szinte állandó résztvevője volt mind a raliversenyeknek, mind a zártpályás túraautóversenyeknek. Olyan nagymenők ültek a volánja mögé, mint a ralilegenda Colin McRae vagy Ari Vatanen, míg túraautózásban Andy Rouse vagy Steve Soper. A Taunust leváltó modell még ma is hivatkozási alap gyűjtők és Ford mániások körében. Egy biztos, kevés olyan típus van a történelemben, mely egyaránt helytállt és közkedvelt volt murván és zárt pályán is. Rengeteg motortípussal gyártották, de legnépszerűbbnek a 2 literes turbós változat bizonyult. A Cosworth változattal Didier Auriol állhatott a dobogó élére a '88-as Corsica Rallyn, de egy évvel korábban a Texaco Sierra megnyerte a Túraautó Világajnokságot is, mint márka. A nyolcvanas évek egy roppant sikeres versenyautója volt, mígnem 1993-ban le nem váltotta az Escort.

matchbox ford ford sierra xr4i macau thailand 1983 1989 1992 Ford Sierra XR4i, rally- és túrakocsi változatban
0 Tovább

A Matchbox Police Launch Rendőrhajó és magyar másolatai

TV Maci helikoptere után, most hódítsuk meg a vizeket a Matchbox rendőr motorcsónakjával és annak magyar másolataival. A júniusi régiségvásáron sikerült beszereznem egy megviselt, de eredeti Police Launch hajót, amely 1976-ban a Matchbox első vízi járműve volt, s bár az elképzelés és megvalósítás a fröccsöntött figurák miatt szerintem elég szerencsétlenre sikeredett, mégis egy népszerű és aranyos modellje volt ez a brit márkának.

matchbox metalbox magyar england hungary police launch 1976 Az eredeti birt Lesney fehérben, nyomában a magyar hamisítványokkal
0 Tovább

Ford Stake Truck a Lledotól

Nem egy Ford került már bemutatásra az oldalon, old timer és young timer egyaránt, Ford A modelltől az RS200-ig, Panel Delivery Trucktól a Supervanig. Ezúttal a Lledo 1934-es Ford Stake Truckja következik, amelyet a miskolci régiségvásáron sikerült beszerezni. A kisteherautó dobozzal, újszerű állapotban maradt meg, érdekes, figyelemfelkeltő narancs-zöld-fehér színösszeállítása miatt akadt meg rajta a szemem. Mint a legtöbb Lledo modell, a Stake Truck is igényes és masszív összeszerelés.

lledo days gone ford ford stake truck 1934 Ford Stake Truck a Lledotól, a Days Gone sorozatból


0 Tovább

Polski Fiat 125p, a Nagypolski Varsóból

Kisgyerekként sosem értettem miért van egyszerre Polski Fiat és Lada is! Nekem óvodás és kisiskolás gyerekként szinte egyformák voltak, de mivel a 125p-ből lényegesen kevesebb gurult az utakon, így volt szememben némi bája, különlegessége a nagypolskinak a Ladával szemben. Az már csak hab a tortán, hogy hamarabb ültem a lengyel járgányban, mint szovjet rokonában, s talán szüleim esküvői autója is egy 125p volt, de erre én nyilván nem emlékezhetek. Típusrészletekbe nem mennék bele, hiszen külön szakirodalma van az olasz Fiattól licencelt lengyel és szovjet másolatoknak. A lengyelek 1967-ben kezdték el gyártani a Fiattól megvásárolt 125-ös licenc alapján a saját középkategóriás autóikat, a Polski Fiat 125p-t a varsói FSO gyárában. Nekem egy De Agostini modellem van csupán, amelyet ajándékba kaptam pár évvel ezelőtt magától a kiadótól vigaszdíjként, mivel akkor a kevés megrendelés miatt befagyasztották a sorozatot.

Polski Fiat 125p a DeAgostinitől
0 Tovább

A leggyorsabb Matchbox, Oldsmobile Aerotech

Az Oldsmobile talán legkülönösebb típusa volt az Aerotech névre keresztelt rekordautó. A futurisztikus járgányt 1987 és 1992 között gyártották azzal a nem titkolt szándékkal, hogy sebességi rekordokat állítsanak fel a benzines robbanómotoros autók kategóriájában. Az első autót a négyszeres Indy 500 győztes A. J. Foyt vezette, s a texasi Fort Stockton tesztpályán 413km/h maximális sebességet ért el. A michigani autó természetesen nem került sorozatgyártásra, de különféle prototípusaival több sebességi rekordot is felállítottak 1992-ig és showautóként végigturnézták vele Észak-Amerikát. Utoljára 2010-ben indították be és maga a tervező tett meg vele pár kört, igaz csak 100km/h-ig kalibrálva limiterrel, hogy még véletlenül se történjen baleset.

Oldmobile Aerotech 1:66 méretarányban a Matchboxtól
0 Tovább

Egy Group B legenda, a Ford RS200

Nem csak korosztályom szerint, de a szakmai berkekben is gyakran elhangzik, hogy a motorsport aranykora sok tekintetben a nyolcvanas évek volt. A Forma 1 az őrült turbómotorok korszakát élte, míg a Rally VB-n 1982-ben megalkották a Group B specifikációt, amelynek következtében minden idők legelvetemültebb, legerősebb és leglátványosabb versenyautói születtek a kategória '87-es megszűnéséig. A cikkünkben szereplő rallyautó is egy a Group B szörnyei közül, a Ford RS200 1986-ban tört be a Rally VB-re.

Ford RS200 1:55 méretarányban
0 Tovább

Ötvenéves kisautó, a Lotus Europa

Matchboxok közül sokáig a magyar Citroen S.M. töltötte be a rangidős szerepet, de a gyűjtemény bővültével mostantól a két év korkülönbséggel, 1969-ben gyártott Lotus Europát illeti meg ez a tisztség. A még Lesney cégér alatt gyártott rózsaszín Superfast Lotus játszott, de megkímélt állapotban került hozzám, egy ötven éves kisautóhoz képest még mindig remek formában.

matchbox lesney lesney products lotus lotus europa 1969 Lotus Europa 1969-ből
0 Tovább

Ford F-150, A Redneck pickup '95-ből

Az amerikai pickup terepjárók talán legismertebb és legelterjedtebb sorozata a Ford F széria. Az F-150 jól bevált farmokon, erdészetekben, de emelt kasztnival és méretes kerekekkel igazi redneck járgány is. Nem csoda, hogy a tucatnyi terepjáró mellé a Matchbox is felvette a repertoárba 1995-ben. A kisautó már nem az én gyűjteményemet gazdagítja, hanem kisfiaimnak rendeltem Angliából és tettem félre ama mágikus Matchboxos dobozba, hogy pár év múlva örömük legyen benne.

matchbox ford ford f-150 f-150 thailand 1995 Ford F-150 '95-ből
0 Tovább

Crossley Lorry, egy strapabíró teherautó a múlt század első feléből

A brit Crossley Motors az Egyesült Királyság talán legnépszerűbb haszongépjármű gyártója volt a 20. század első felében. A manchesteri gyár 1904 és 1938 között közel 5500 buszt és 21 000 katonai - és hasznogépjárművet gyártott, kiszolgálva a brit haderőt mind az első és második világháborúban. Ahhoz képest, hogy a Crossley testvérek eredetileg textil- és gumiipari gépekkel kezdték, jól ráéreztek a profilváltásra. A Models Of Yesteryear Matchbox sorozat a márka talán legnépszerűbb típusát elevenítette fel. Az 1918-ban gyártott teherautóból közel 60 változat készült a Lesney műhelyében, polgári teherautóktól a katonai járművekig, szénszállítótól az autómentőig, keresőreflektoros légvédelmi kocsitól a sörszállítóig. A gyűjteményben szereplő Y-13/4 lajstromszámmal a néhai Evans Bros szénszállítóját másolták le 1:47 méretarányban.

Crossley Lorry Y-13/4 1978-ból a Matchboxtól
0 Tovább

Egy magyar Scania a Metalboxtól

Ahogy a Buggyk és a Mercedesek, úgy a cikkünkben szereplő Scania busz is szinte állandó kínálata volt a honi trafikoknak. A Metalbox gyártotta játékbusz egy felettébb sikeres hazai konstrukció volt, igényes összeszerelés és roppant széles festés- és matricaválaszték jellemezte. A gyűjteményben a kék-fehér AIR felirattal készült típus maradt meg csupán, de ezen kívül volt belőle Disneyland matricázással díszített változat is, és szinte megszámlálhatatlan alváz és karosszériafestés. Kék-piros, piros-kék, meálbordó-fehér és még sorolhatnám.

metalbox magyar hungary scania busz Scania busz 1:87 méretarányban a magyar Metalboxtól
0 Tovább

A legszebb autó a Keleti Blokkból, Wartburg 312

Bár az NDK autóipara igénytelenségéről és olcsóságáról volt híres, ez nem mindig volt így. Az 1955-ben bemutatott Wartburg 312 bár műszakilag alulmúlta a nyugati típusokat, küllemében akár egy Mercedesszel is felvehette a versenyt. Ha nem tudnánk, hogy az NDK-ban készült, a motor beindításáig akár nyugati autó is lehetne. A Wartburg 312 máig a keleti blokk autóiparának legszebb gyártmánya. Az eisanch-i gyár persze nem a nulláról kezdte, hiszen egy, már meglévő autógyárat örökölt meg az NDK a háború után, így a gyártósorok és az erős mérnöki gárda adott volt. Az már más kérdés, hogy a szocializmusra jellemző, minden fejlesztést halogató vagy épp blokkoló elvtársi elitnek hála a Wartburg nem tudott lépést tartani más gyártókkal, s a későbbi legendás "kocka" Wartburgok összecsapottsága már ennek az eredménye.

deagostini egyéb wartburg wartburg 312 Wartburg 312 a De Agostinitől
0 Tovább

Kenworth Super Boss, dízellel gyorsulási versenyre

A Matchbox egy roppant fura, szokatlan de menő küllemű - ha szabad mondani - nyergesvontatója a simán csak Kenworth névvel 1982-ben piacra dobott kisautó. A fehér versenykamiont tisztán emlékszem, egy trafikban vette édesanyám, amely trafik még ma is áll itt Miskolcon, a Vörösmarty sarkán, habár az évek során volt már fodrászat, pékség és talponálló is. Ma már csak egy üres bódé. Az évek a Kenworthot is megviselték, nem csak a trafik épületét. Mivel nagy kedvenc volt, így alaposan meg is kopott és a légterelő is letört a végéről, de még így is egy impozáns Matchbox.

matchbox kenworth super boss tyrone malone macau 1982 Kenworth Super Boss 1982-ből
2 Tovább

Bugatti Type 44, luxus és elegancia 1928-ból

Az olasz származású Ettore Bugatti által alapított márka már a korai években is a kiemelkedő minőséget, luxust és a sebességet jelentette. A francia Bugatti olyan legendás versenyautókat adott a motorsport történelemnek, mint a Type 35, amely még ma is a világ legsikeresebb versenyautója. De a sebességen túl, a Bugatti teljes egészében kézzel gyártott utcai autói is közkedvelt járgányok voltak, s bár kevesen engedhették meg maguknak a molsheimi gyártósorokról legördülő Type 44 autó nyújtotta eleganciát, a típusból így is több, mint 1000 darab készült 1927 és 1930 között. A Matchbox 1983-ban állított emléket a 44-es Bugattinak a Models of Yesteryear sorozatban.

matchbox models of yesteryear old timer vintage bugatti bugatti type 44 type 44 egyéb england Bugatti Type 44, 1:38 méretarányban 1983-ból
0 Tovább

Betonkeverő és dömper, a Peterbilt Cement és Quarry Truck

A Peterbilteket 1982-ben kezdte el gyártani a Matchbox, s bizony bő húsz évig, 2003-ig gazdagították a gyűjtők és gyermekek kisautóflottáját. Márciusban már bemutatára került egy dömper egy közös tereprendezés alkalmával a Caterpillar buldózerrel és az Atlas markolóval. Ezúttal sikerült szereznem egy betonkeverőt és egy PACE feliratú dömpert is a Dirty Dumper mellé egy fotózás erejéig. A három Peterbilt kifejezetten jól mutat egy csoportban.

Peterbilt Quarry (Dump) és Cement Truck
0 Tovább

Az igazi Jeep, CJ-5 Laredo

Szerepelt már sok terepjáró a Kisautó Magazin hasábajain és kivétel nélkül roppant jó fotótémának bizonyultak a sziklakertben. A Land Rover, a Range Rover, a Ford Bronco és a Jeep Cherokee után fogadjátok szeretettel a Cherokee előtti korszakból a Jeep talán legismertebb és még ma is etalonnak számító típusát, a CJ-5-öt. A jól ismert előd, a háborúban is szolgált amerikai Willys típusjegyei köszönnek vissza a Jeep 1980 és 1986 között gyártott autóján, amely nyugodtan kijelenthetjük, a klasszikus terepjáróforma megtestesítője. Külön érdekesség, hogy a világon a Jeep volt az első, amely polgári használatra gyártott négykerékmeghajtású terepjárókat. A Matchbox 1982-ben alkotta meg az első CJ-5-öt, amely 4x4 Jeep néven került gyártásba. De ha igazságosak akarunk lenni, az első Jeep amely a brit gyár gyártósoráról legurult, a U.S. Mail Truck volt, amely szinte egyenes másolata a nagytestvér Willys Jeepnek.

matchbox 1983 1981 jeep 4x4 jeep jeep cj-5 laredo macau 4x4 Jeep Laredo
0 Tovább

Egy sokoldalú fuvaros a szocializmusból, Zuk A-11B

A lengyel Zuk kisteherautó kétségkívül szerves része volt a szocialista utcaképnek . A hullámlemez fülke, a magasan hordott fa plató, a kiálló ajtókilincs és a csillogó dísztárcsa igazi védjegyeivé váltak a lublini furgonnak. A szocialista autóipar egyik, talán legsokoldalúbb haszongépjárműve volt, hiszen készült belőle dobozos furgon, platós és ponyvás változat is, s a fülkéből is készült dupla- és szimplakabinos változat egyaránt. A legextrémebb Zuk talán a tűzoltófurgon volt, amelyből Magyarországon is szolgált pár darab. A DeAgostini az A-11B jelzésű rekeszes kisteharautót vette fel a kínálatba, s a korábban bemutatott DeAgostini kisautókhoz hasonlóan a Zuk is egy gyönyörű és részletes modell.

zuk a-11b deagostini egyéb szocialista Zuk A-11B 1:43-ban a DeAgostinitől
0 Tovább

Lakóautóból tűzoltó, a Command Vehicle

A Matchbox egy roppant érdekes sorozata egykoron lakóautóként kezdte pályafutását. Az 1980-ban készült öntvény később Nasa mobil központként, tűzoltóautóként és katonai buszként köszönt vissza a bliszterek mögül. A Matchbox okosan felismerte a kisautóban rejlő lehetőségeket, s gyűjtők számára sokszínűsége miatt ez egy mindenképp érdemes típus. Nekem csupán az 1985 és 1987 között gyártott piros "Foam Unit" reptéri tűzoltó autó szerepel a gyűjteményben, s az is erősen megviselt állapotban. Egy biztos, nagy kedvencem volt gyerekkoromban.

matchbox command vehicle foam unit macau 1980 Command Vehicle tűzoltóautó 1986-ból
0 Tovább

Buszra várva 1935-ben, Dennis busz a Lledotól

Szerepelt már Lledo modell az oldalon, egy szintén angliai Dennis járgány, a Chivers & Sons tűzoltóautó formájában. A jópofa méretarány és igényes kivitelezést látván akkor eldöntöttem, hogy felkutatok még pár Jack O'dell tervezte kisautót, így sikerült beszereznem a legendás Dennis egy buszát, az 1935-ben gyártott "single-deckert", amely a néhai Southern Vectis omnibusz társaság flottájában szállított utasokat.

lledo dennis southern vectis days gone dennis bus old timer 1986 1935-ös Dennis busz a Lledotól '86-ból
0 Tovább

Ford Bronco II

Minden kétséget kizáróan a blog történetében talán a legélvezetesebb fotósorzaton vagyok túl, hiszen a legendás amerikai Ford Bronco nagyon érezte a terepet, s kisebb hasonfekvések, nyaktekergetések és egyéb akrobatikus mutatványok közepette nagyon jó képeket sikerült készítenem. A kultikus terepjárót 1965-ben dobta piacra a Ford. Az öt generációt is megélt autó 1996-ig maradt gyártásban, s ezalatt megszámlálhatatlan amerikai filmsorozatban és mozifilmben jutott szerephez, elég csak a Charlie Angyalaira gondolni, de a Terminator 2-ben is Broncoval gurult Schwarzenegger sőt, a számomora olyan kedves washingtoni kisváros, Twin Peaks sheriffje, Harry Truman (Michael Ontkean) is Broncoval igyekszik Laura Palmer halálának helyszínére. A Bronco szinte szerves része az Egyesült Államok vidéki életének még ma is. A Ford 2020-ban tervezi életre kelteni a típust a hatodik generációval, de Dwayne Johnson Tombolás (Rampage) c. filmjében már megcsodálható a koncecpióautó. A Matchbox 1987-ben, a 2. generációs Bronconak állított emléket.

matchbox ford ford bronco macau sziklakert 4x4 Ford Bronco II 1987-ből
0 Tovább

Szovjet luxus, a Volga GAZ M-24

A DeAgostini sorozat harmadik számában jelent meg a néhai Szovjetunió és egészében a szocialista államok talán legkirívóbb és legnagyobb személyautója, a GAZ gyár Volgája. A Nyizsnyij Novgorodban gyártott szovjet léptékkel már-már luxusautó 1970-ben gördült le első ízben a gyártósorról és apróbb módosításokkal bármilyen hihetetlen is, de 1990-ig gyártásban maradt. Kisgyerekként egyátalán nem volt lehetőségem Volgában ülni, hiszen itthon nem is nagyon volt magánkézben. Többnyire vállalatok vezető elvtársainak, pártfunkcionáriusoknak járt ki csak a Volga nyújtotta luxus és a személyi sofőr, a dolgozó nép kivárta az NDK-s csodákat és a csehszlovák Skodákat. A néhai Szovjetunióban sem volt ez másképp, a nagy egyenlőségben inkább csak az egyenlőbbek vagy a KGB furikázott a legendás M-24-gyel.

deagostini egyéb volga volga gaz m-24 Volga GAZ M-24 a DeAgostinitől
0 Tovább

Kukásautó 1979-ből, a Refuse Truck 

A Matchboxnak már a gombkerekes Lesney korszakban is volt saját kukásautója, amely a modernizált változathoz hasonlóan mozgó elemeket is kapott. Az 1979-ben piacra dobott Refuse Truck kukás felépítménye szintén üríthető volt. Az autó oldalára szerelt két kis kar hátratolásával a beépített tolólapát a hátsó ajtót is felemelte. Leginkább csak tippelni lehet, de nagy valószínüséggel a néhai Ford Transcontinental esetleg Reanult teherautók ihlették a Matchbox kukásautóját.

matchbox lesney superfast refuse truck 1979 1984 1986 macau Matchbox Refuse Truck
0 Tovább

Volvo Container Truck

Bevallom nyomoznom kellett egy kicsit, hogy megtaláljam pontosan melyik Volvo teherautó ihlette a '81-ben levédett, '91-ben gyártott Matchbox cirkuszos autót. A nyolcvanas években gyártott nagytestvér a Volvo F12 385, szinte csak ez a típus készült dupla körlámpával. A Matchbox nagyon szépen lemásolta a nagytestvért és egy sokszínű, népszerű típussal bővítette a teherautófelhozatalt.

matchbox volvo volvo container truck 1981 1991 china Volvo Container Truck
0 Tovább

Ford A Modell, az elnyűhetetlen

A húsvéti képeslapról már ismerős lehet a Ford A Modell furgon változata. A Matchbox méltatlanul elhanyagolt sorozata, a Models of Yesteryear talán legnépszerűbb típusa volt, hiszen közel 40 festéssel készült, nem számítva a fa felépítményes, az autómentő és teherautó változatokat. A Modell A Van egy klasszikus kisáruszállító a '20-as, '30-as évekből. A T Modell méltán népszerű utódja, amely szépségével és egyszerűségével a múlt század első felének meghatározó autója volt. A több mint 4 millió eladott példány már önmagában a halhatatlanok sorába emeli az A modellt. Az anno 36 féle felépítménnyel - roadstertől a pickupon keresztül a kabrióig - rendelhető autó talán a múltszázad legsokoldalúbb típusa volt és erősen kétlem, hogy azóta bármely gyártó felülmúlta volna. Nyilván közel 100 évvel ezelőtt mások voltak a standardok és az elvárások, elég volt egy jó alváz és motor, a felépítmény már könnyen igazítható volt. Viszont a Ford A Modellből még ma is léteznek működő, aktívan használt példányok, s hogy a mai kor autói száz év múlva is hibátlanul beindulnak, azt erősen kétlem.

matchbox ford ford a model van models of yesteryear old timer vintage 1930 1981 toblerone Ford A Model Van 1981-ből
0 Tovább

Ferrari 308 GTB

A cikkben szereplő kisautó talán az egyik legmegviseltebb darab a Matchboxok között. Mentségemre legyen szólva, már ilyen állapotban találtam anno gyerekkoromban. Emiatt valahogy mindig is kilógott a sorból. Kopottsága ellenére egy erős darab, hiszen ma is egyben van, s bár a szegecselés már picit engedett, a tűtengelyek sértetlenek. A Ferrari 308 GTB-t 1981-ben dobta piacra a Matchbox, gyártották Angliában a Lesney cégére alatt, de később Makaóban gördültek le a gyártószalgról.

matchbox ferrari ferrari 308 gtb 1981 macau 1985 Ferrari 308 GTB
1 Tovább

Magyar Matchbox, a Rolamatics Range Rover

A Matchbox Police Patrol néven kezdte el gyártani 1975-ben a Range Rover ihlette rendőr terepjárót, amely egy igazi masszív, erős kisautó volt olyannyira, hogy az elmúlt évek szinte alig hagytak nyomot rajta. A mi autónk érdekessége, hogy a korábban bemutatott Citroen S.M.-hez hasonlóan a Range Rover is hazánkban készült.

matchbox range rover police patrol paris-dakar-83 1975 1983 Matchbox Police Patrol 1975-ből, Magyarországról
0 Tovább

Skoda 100

Bár nem vagyok kifejezett gyűtjő, azért néha én is bővítem a vitrint és nem csak kisfiam Matchboxos dobozát. Egy-két komolyabb modellre olykor beruházok a Matchbox Models of Yesteryear autóin túl is. Ma bárki számára elérhető az itthoni újságosoknál a De Agostini Régi Idők Legendás Autói Sorozata, amelyből néhanapján én is veszek egy-egy példányt. Amikor 2017-ben újra felélesztették a retro KGST sorozatot, lehet korainak tűnt a visszatérés, hiszen utána hónapokig szünetelt a széria. Én akkor előfizettem, és négy autóból egyet ajándékba kaptam a De Agostinitől sűrű elnézések közepette, amiért befagyasztották a sorozatot. Újból nem fizettem elő, mert nem érdekel minden típus és egyébként se tudnám hová rakni őket. Vegyes gyűjtemények híve vagyok, szemezgetek, válogatok, nem találom izgalmasnak, hogy menetrend szerint hozza a postás a virtinbe valót. De aki teheti és érdekli a téma, érdemes megsasolni a Deagostini modelljeit, mert bár nyilván nem Maisto vagy Herpa minőség, egyenként igazán szép darabok, fotón pedig nagyon szépen mutatnak.

skoda skoda 100 deagostini csehszlovák china egyéb Skoda 100 a De Agostinitől
0 Tovább

Kínai Ford Mustang, Corgi alapokon

A jelöletlen Ford Mustang Cobra nagyon szép és megkímélt állapotban maradt meg. Az alvázon se évszám, se gyártó, csupán "Made in China" és a típusmegjelölés. Az autó egyértelműen a Corgi Ford Mustangjának a kínai változata, egy kifejezetten minőségi kisautó. Az elmúlt évtizedek nem kezdték ki sem a festést, sem a tengelyeket, egy alapos, igényes és időtálló kínai koppintás. Ha egyáltalán koppintás és nem egy hátramaradt Corgi! Hiszen a fforestfach-i gyár bezárása után a Corgi kínába helyezte át a gyártást szövetkezve a hong kongi Flying Dragonnal és több tucat eredeti Corgi öntvényt szállítottak át Hong Kongba. Így nem kizárt, hogy a Mustangunk is abból a hong kongi gyárból érkezett Európába, de a Corgi felirat már lemaradt az alvázról.

Ford Mustang Cobra, talán a Corgitól vagy a Flying Dragontól?
0 Tovább

Gőzössel közúton, Az Atkinson Steam Wagon

Ha ipari forradalom, akkor Anglia. Ha steampunk, akkor szintén a Ködös Albion ugrik be. Így egyáltalán nem meglepő, hogy az Egyesült Királyságban volt a legnépszerűbb a gőzhajtású közúti közlekedés. A britek még ma is őrzik a hagyományt és óvják, csinosítgatják, olykor életre keltik a lassan száz éves Sentinel, Fodden és Atkinson gőzvagonokat és gőzteherautókat egy-egy veterán találkozó alkalmával. Ilyenkor bezsírozzák az öreg járgányokat, befűtik a kazánokat, s gőzmozdonyként pöfögve megindulnak a zöldellő brit domboldalakon. Míg a századelőn Európa nagyobb részén többnyire cséplőgépeknek, traktornak és elvétve vontatóknak használták a gőzhajtású járgányokat, addig az Egyesült Királyságban komoly piaci tényező volt a közúti gőzvagon. A Matchbox 1985-ben állított emléket ezeknek a mai szemmel nézve különös közúti járműveknek a Models of Yesteryear sorozatban.

matchbox models of yesteryear atkinson atkinson steam wagon y18 gőz england lesney 1985 1918 old timer egyéb 1918 Atkinson Steam Wagon
0 Tovább

Chevrolet Breakdown Van

Nem tudom melyik autó akadhatott fent a sziklakert kövein és vadul burjánzó növényein, de a Matchbox autómentő a terepet leküzdve átkutatta a vadont. Téves hívás volt, de a fotózás kedvéért megérte hegyet mászni. A Chevrolet Breakdown Van - vagy csak magában Breakdown Van - a Matchbox egy népszerű speciális járműve volt, amely 1985-től 1993-ig volt gyártásban, s még egy modellfrissítést is megélt 1997 és 2001 között.

matchbox breakdown van chevrolet 1985 Breakdown Van 1985-ből
0 Tovább

Mercedes-Benz 500K, a harmincas évek luxusroadstere

Nem a BMW Dixi volt az egyetlen modell, amelyet volt szerencsém lefotózni kollégám gyűjteményéből. Egy hasonlóan gyönyörű kisautó is járt nálam azon a hétvégén, a Mercedes 500K személyében. A Maisto által gyártott 1:18-as méretarányú modell a BMW Dixihez hasonlóan a legkisebb részletekig kidolgozott, s bár valamivel könnyebb és olcsóbb anyaggal dolgoznak, mint a Ricko, a Mercedes így is gyönyörű.

maisto mercedes mercedes-benz 500k old timer vintage 1936 Mercedes-Benz 500K 1:18 méretarányban a Maistotól
0 Tovább

Camaro IROC-Z 28, egy klasszikus muscle car

A 3. generációs Camarot 1982-ben mutatta be a Chevrolet és egészen 1992-ig gyártásban maradt. Egy klasszikus muscle car, egy hamisítatlan amerikai sportkocsi amely legalább annyira egyedi és figyelemfelkeltő, mint egy Pontiac Firebird vagy egy Ford Mustang. Egyaránt kapott V6 és V8 motorokat, liftback és kabrió felépítményt. A Matchbox az International Race of Champions amerikai stock car show-versenyek ihlette IROC-Z verziót vette fel a palettára 1985-ben.

matchbox chevrolet camaro iroz-z camaro macau Camaro IROC-Z 28 1985-ből
0 Tovább

Moszkvics 412 a Szovjetunióból

Minden kétséget kizáróan egy igazi szovjet legenda a Moszkvics 412 még a Lada korszak előttről. Gondolkoztam rajta, hogy egyátlalán kitegyem e ezt az öreg modellt, hiszen elég hiányos, de végül is ez adja talán igazi régi báját. Egy elhagyatott Moszkvics a kert végében, egy alaposan kijátszott autó, melyet ha nem gyerekként kapok, bizonyára féltve őriztem volna egy vitrinben pláne, hogy ma 8 és 20 ezer forint körül mozog az ára a weben.

moszkvics orosz szovjet egyéb Szovjet Moszkvics modell a '80-as évekből
0 Tovább

Rover 3500 rendőrautók

A Rover 3500 típust - gyűjtőnevén Rover SD1 - 1976-ban dobta piacra az angliai cég. Ez volt az utolsó Rover, amelyet teljes egészében a Rover mérnökei fejlesztettek és Solihullban kapta meg a Rover emblémát. A későbbi Rovereket már máshol gyártották és nagyban függtek a Honda és BMW fejlesztésektől. A Matchbox 1980-ban vette fel a palettára és 1986-ig maradt gyártásban.

matchbox rover 3500 rover rover sd1 england macau lesney rendőr police 1980 Rover 3500 rendőrautók
1 Tovább

Tűzvész Histonban

1904 - "Tegnap tűz ütött ki a Mr. Albert Gawthrop tulajdonában álló pékségben és a közösségi házban. Az erős szél miatt hatalmas lángok borították a tetőszerkezetet. A Messrs Chivers Lekvárfőző üzemi tűzoltói vonultak ki a tűzesethez, a histoni Mr. C Love vezetésével. Az oltásban részt vettek a chestertoni szárny tűzoltói is, így közös erővel, sikeresen megfékezték a lángokat." - írták a histoni lapok 1904-ben. Történetesen a mi kisautónk nagytestvére is a lekvárgyár üzemi tűzoltóflottájából való, 1922-ből. A Jack O'Dell alapította brit Lledo 1988-ban emlékezett meg a néhai a Chivers & Sons tűzoltóiról.

lledo promotional chivers fire engine dennis fire engine histon england old timer vintage egyéb Dennis Fire Engine, Lledo tűzoltóautó 1988-ból
0 Tovább

Indycar 1988-ból a Matchboxtól

A Grand Prix Racing Car előtt már voltak formula autói a Matchboxnak, elég csak a Formula 5000-re vagy az F1 Racer sorozatra gondolni. Az 1988-ban indított szériát viszont nem a Forma 1, hanem annak amerikai unokatestvére, az Indycar ihlette. Az 1:55 méretarányban készült versenyautók széles hátsó és első légterelőkkel készültek, amelyeket a valóságban az épített circuit és utcai pályákon (pl. Long Beach, Road America) alkalmaztak a versenyistállók. A Matchbox spoiler választása érthető, hiszen az oválpályára szánt kicsi légterelők nem néztek volna ki túl jól ebben a méretarányban. A későbbi gyártmányok viszont hátsó légterelőből kaptak oválpályás változatot is, de a miénk egy igazi "utcai" Indycar, Makaóból.

matchbox macau grand prix racing car indycar indy 500 racer Grand Prix Racing Car 1988-ból
0 Tovább

A legelső BMW 1927-ből, a BMW Dixi

A hétvégére kölcsönkaptam egy kedves kollégám BMW-jét. Bár mindketten kötődünk a bajor márkához, mégsem bőgettük a sorhatot, ellenben gyönyörű képek készültek a Ricko vállalat abszolút gyűjtőknek szánt, végletekig kidolgozott 1:18 méretarányú modelljéről, az 1927-es BMW Dixiről. Ez azért már nem Matchbox kategória, a Dixi nem játék, hanem egy ékszer. Ezúton is köszönöm kollégámnak a bizalmat!

ricko egyéb bmw bmw dixi austin 7 eisenach china 1927 old timer BMW Dixi a Ricko gyártásában
0 Tovább

Mack CH600, tréler nélkül

A Matchbox egy tiszavirágéletű típusa következik, a Mack CH600 amerikai országúti nyergesvontató. Az 1990-ben és 1991-ben gyártott fehér kamiont valami buta megfontolás végett vontatvány nélkül árulták. Valljuk be, önmagában nem is olyan érdekes egy kamion, főleg nem egy gyereknek, mikor a Mackkel egyidőben már javában készültek Kenworth, Scania és Peterbilt vontatók komplett trélerrel.

matchbox mack mack ch 600 thailand Mack CH600
0 Tovább

Porsche 928 a magyar Metchytől

A honi kisautó gyártás a nyolcvanas évek közepén érte el csúcspontját. A korábban bemutatott Metalcar, Metal Playmobil és Metalbox után ezúttal a Metchy garázsába nyerhetünk bepillantást egy egész pofás Matchbox másolat révén. A Porsche 928 típust 1980-ban kezdte le gyártani a Matchbox 1989-ig. A magyar másolat, bár a képeken láthatóan kevésbé volt időtálló, mint egy Matchbox, a többi magyar másolathoz képest lényegesen minőségibb kisautó.

metchy mechy porsche 928 porsche magyar hungary egyéb A magyar Porsche 928
0 Tovább

Szupergyors reptéri járat, az Airport Coach busz

Volt már szó buszról a blogon, nem is akár milyenről. A magyar ihletésű Ikarus Coachról szóló bejegyzés a TV Maci helikoptere után talán az egyik legnépszerűbb az oldalon! Ezúton szeretnék is köszönetet mondani a kedves olvasóknak, hogy a Kisautó Magazin éppen csak egy hónapos megjelenése óta olyan sokan látogattátok és olykor kommenteltétek a cikkeket! Így az Ikarus után fogadjátok szeretettel a gyűjtemény talán legszebb buszát, a Superfast szériában 1977-ben készült Airport Coach-ot.

matchbox airport coach superfast busz Matchbox Superfast Airport Coach
0 Tovább

Tesla? Nem, Walker teherautó 1919-ből

Egyáltlán nem új keletű az elektromos autók fejlesztése. A villanymotor megjelenésével bizony már a 20. század elején is álltak elő akkumulátoros teherautókkal és furgonokkal, versenyre kelve a közutakat uraló belső égésű robbanómotoros Fordokkal, Mercedesekkel és más egyéb márkákkal. Az amerikai Walker Vehicle Company 1919-ben, 9 évvel a Ford T modell születése után rukkolt elő a Walker Electric Truckkal, mely inkább emlékeztetett egy ló nélküli szekérre, mintsem teherautóra. Micsoda idők! Benzines autók, gőzteherautók és villanyautók róják az utakat, az égen duplaszárnyas repülők és léghajók, a vasúton gőzmozdonyok! A modern technika hajnala, egy évvel a Nagy Háború után. A Matchbox 1985-ben állított emléket a legendás elektromos teherautónak.

matchbox models of yesteryear walker walker electric truck england old timer Walker Y-29 a Matchbox Models of Yesteryear sorozatában
2 Tovább

Szuperfurgon '85-ből, a Ford Supervan II

A nyolcvanas évek a motorsport talán legőrültebb korszaka volt. Rally Group B, GTO Class, Group 5 és még lehetne sorolni a mai szemmel extrém versenykategóriákat. De a legelvetemültebb ötlet kétségkívül az 1994-ben bemutatott, F1 motorral hajtott, és Alain Prost által "berepült" Renault Espace volt. Az ihletet persze ők is a nyolcvanas évekből kapták, hiszen a Ford már '84-ben megalkotta a grand prix motorral hajtott furgonját, a Ford Supervan 2-t. A sorozatban a Ford Transit aktuális típusát alakították át túrakocsivá, belepakolva egy minimum nyolchengeres Cosworth motort. Kisautónk a második generációs szuper Transitnak az 1:62 méretarányú kistestvére, melyet 1985-ben dobott piacra a Matchbox.

matchbox ford ford supervan 2 macau Ford Supervan II, 1985-ből
0 Tovább

TV Maci helikoptere, a Seasprite mentő

Már gyerekkoromban is feltűnt az a pici fehér helikopter TV Maci polcán a TV felett. Igazából jobban érdekelt volna, hogy miféle kis járgány az, mint maga az esti mese. Így bő harmincöt év után eljött az igazság pillanata! A kis helikopter nem más, mint a Matchbox Seasprite mentőhelikopter magyar utánzata.

Matchbox Seasprite mentőhelikopter hamisítvány TV Maci polcán, valamikor a nyolcvanas évek hajnalán
0 Tovább

Egy magyar Mazda RX7

Volt már szó korábban a Metalbox Polistil koppintásairól a Buggyk formájában, a Metalcar is vendégeskedett nálunk mind a Corgi másolat Mercedesekkel és az Ertltől nyúlt Batmobillal, de nem ők voltak az egyetlen magyar kisipari szövetkezetek, akik kisautógyártásra adták a fejüket. A Metalcar minőségével vetekedő Metal Playmobil néven forgalmazott autók is a magyar trafikvilág meghatározó portékái voltak. Minőség tekintetében változó, hol gyatra, hol elfogadható kisautókkal terítették a magyar piacot. A cikkünkben szereplő Mazda RX7 egész elfogadható állapotban maradt meg a szocialista olcsóság ellenére. A Metal Playmobil egy egész pofás és színvonalas kisautója következik.

Mazda RX7 a magyar Metal Playmobil egy sikeres típusa
0 Tovább

Jeep Cherokee az éjszakában

Legendás autótípus, a Land Rover után talán a második legmenőbb terepjáró volt a nyolcvanas évek végén. Legalábbis nekünk, Lada Niván szocializálódott gyerekeknek. Ha egyet megláttunk, ugyanúgy kaptuk utána a fejünket, mint egy nyugati sportkocsi után. Akkoriban egy-egy ilyen járgány ízig-vérig terepjáró volt. Ma már a Jeep Cherokee is átvedlett SUV-vá, de a mi Matchbox Jeepünk még a második generációt képviseli, az 1984-től 1991-ig gyártott kétajtós XJ-t, amely még csak kijelölte az utat az elkövetkezendő SUV generációknak.

matchbox mr fixer jeep cherokee thailand jeep Jeep Cherokee
2 Tovább

A Metalcar Mercedes Flotta

A hazai kisautógyártó Metalcar legvagányabb típusa kétségkívül a Batmobil volt. De a Dunakeszin működő vállalkozás más fém kisautókat is gyártott, amelyeket többnyire a Corgiról és a Sikuról koppintott. A gyenge másolatok trafikok népszerű portékái voltak a nyolcvanas években. A silány minőség ellenére megmaradt egy komplett Mercedes flotta három furgonnal és egy személyautóval, s bár erősen kopottak és ténylegesen úgy néznek ki, mint a 30-40 éves elhagyatott autóroncsok, helyük van az oldalon, hiszen erős túlzással ipartörténeti jelentőségük van.

metalcar mercedes furgon mercedes mercedes 208d mercedes 190e Metalcar Mercedesek, 208D furgonok és a 190E
0 Tovább

Mercedes 500 SEC rendőrautó

Első szirénásunk 1984-ben készült Makaóban. Egy rendkívül sokszínű Matchboxról van szó, hiszen közel 40 féle festéssel és variánssal gyártották egészen 1998-ig. A Mercedes 500 SEC egyike volt azon típusoknak, melyekből készült Lights & Sound változat is, amely szirénázó hangot adott és villogtak a megkülönböztető jelzések, ha finoman lenyomtuk az első rugózást. Ilyen a mi rendőrautónk is, s habár a gyárilag kalibrált 3000 lenyomáson már túl van, így néma és fényjelzést sem ad, attól még mindig képes elfogni a Matchbox országutak szágudozóit.

matchboxmercedesmatchboxmercedes mercedes 500 sec lights & sound macau police Mercedes 500 SEC Light & Sound
0 Tovább

Ikarus Coach, egyedüli magyarként

Volt már szó magyar gyártású Matchboxról a blogon a Citroen személyében. Ezúttal viszont nem magyar gyártásról lesz szó, hanem magyar ihletésű Matchboxról, amely az egyetlen a sok ismert nyugati gyártmány között. Az Ikarus Coach néven futó busz valójában a magyar Ikarus 325 távolsági busza, amelyből csak egy prototípus készült. Talán pont emiatt választották modellnek 1986-ban a Matchbox tervezői.

matchbox ikarus ikarus coach ikarus 325 china magyar Ikarus Coach, az egyetlen magyar modell a Matchbox felhozatalában
3 Tovább

'57 Chevy

Az ötvenes évek amerikai autóikonja, az 1957-es Chevrolet talán ma is a legszebb autók egyike. Nagyon sokféle változatban gyártották, sedantól kezdve 2-4 ajtós változatokon keresztül a kombikig és kabriókig. Ma gyűjtők és Hot Rod építők nagy kedvence, de a kilenvcvenes évek elején a francia Majorettet is megihlette a Chevy legenda.

majorette 57 chevy chevrolet france francia '57 Chevy a Majorettetől 1991-ből
0 Tovább

Szovjet modell a cári időkből, Russo-Balt C24-40

Tudom, kicsit ellentmondásos a poszt címe, de igaz! Valamikor a nyolcvanas években a Szovjetunióból is érkeztek autómodellek Magyarországra. A széria többnyire vintage és old timer autókat dolgozott fel, de sajnos nem tudtam meghatározni a gyártót. A netes piacokon a kisautóra és társaira csak szimplán "soviet model"-ként hivatkoznak és eredeti doboza is csupa cirill betű, én pedig már pont nem tanultam oroszul. A Russo-Balt C24-40 még a cári Oroszországban született 1912-ben, egyike volt az első orosz gyártmányú robbanómotoros autóknak. A gyár 1909 és 1923 között működött, túlélve a Nagy Háborút és a szovjet forradalmat is. Modell változata már a Szovjetunióban, 1:48-as méretarányban készült.

russo-balt szovjetunió oroszország russo-balt c24-40 1913 egyéb Russo-Balt C24-40 1912
0 Tovább

Mercedes-Benz A Klasse és Audi A4

Rendhagyó cikk következik, hiszen kisautóink egyrészt tényleg nagyon kicsik, másrészt semmi közük régmúlthoz. Bőven a kétezres években készültek, s valójában nem is kifejezetten kisautó és autómodel gyártóktól származnak. Mégis helyük van a Magazinban egyrészt, mert személyes élmények kötnek hozzájuk, másrészt - na vajon miért? - mégiscsak ugyanolyan kisautók, mint egy Majorette vagy egy Matchbox. Következzen az A osztályú Mercedes a HERPA gyártásában egyenesen Suttgartból, és az Audi A4 a kétezres évek elejéről a Busch gyártásában, egyenesen Neckarsulmból!

busch herpa audi mercedes-benz audi a4 mercedes-benz a klasse neckarsulm stuttgart németország germany egyéb Mercedes-Benz A Klasse és Audi A4 Németországból
0 Tovább

Peterbilt, Atlas Excavator és a Caterpillar D9

Kétségtelenül itt a Tavasz. Kiskertek gazdái már metszenek, ásóznak, a földeken már javában dolgoznak a traktorok. Nem pihentek cikkünk járgányai sem, akadt számukra is feladat ezen a kellemes tavaszi napon. A Peterbilt Dump Truck, az Atlas Excavator és a Caterpillar D9 Tractor - avagy a Matchbox nehézfiúi - tereprendezéssel töltötték a napot.

matchbox macau thailand peterbilt dump truck peterbilt atlas excavator excavator caterpillar d9 tractor bulldozer Terepmunkán a Matchbox nehézfiúi
0 Tovább

Sterling, az amerikai Rover

Elegáns, szép, egyszerű. Igazi sedan a nyolcvanas évekből. A Sterling valójában az amerikai Rover. Közönségkedvenc volt az Egyedült Államokban, leginkább angolos külleme és beltere miatt. Ennek ellenére mégsem volt hosszú életű típus. A Sterling, valójában Rover 800-ból csupán két típust gyártottak, a 825 és 827 jelzésűeket 1987 és 1991 között. A Matchbox kistesók is csak ebben a szűk fél évtizedben szerepeltek a választékban. Mindezek ellenére megnyerő külseje miatt a gyűjtők is megszerették. A mi Sterlingünk az első eresztés '87-ből, metálszürke és kék festéssel, fekete műanyag díszcsíkkal.

matchbox sterling china rover Sterling 825
0 Tovább

1932 Ford Panel Delivery Truck

Több csodát is rejtegetett az a poros padlásgerenda, nem csak a Stutz Bearcatet és nem csak Matchboxot. Mai kisautónk szintén a régmúltat idézi, a vintage és old timerek korát, a '30-as évek Amerikáját, melyben Ford furgonokkal fuvarosok, kisiparosok és kisvállalkozók rótták a metropoliszok végtelen és zajos utcáit, igyekezve megvalósítani az amerikai álmot. Jelen autónk nagytestvérével hajdanán olajtüzelésű sparhelttel házaltak a szorgos kereskedők.

ertl ford 1932 ford panel delivery truck vintage vehicles egyéb old timer 1932 Ford Panel Delivery Truck az Ertl-től
0 Tovább

Weasel, a Rolamatics harckocsi

A blog első katonai járműve egyben az egyetlen Matchbox Rolamatics kisautó a gyűjteményben. A sorozat sajátossága volt, hogy gurítva valamilyen extra alkatrész is mozgott a kisautón, legyen az turbina, kisállat vagy éppen lövegtorony. A széria a hetvenes években került bevezetésre. A mi Weaselünk 1973-ban látta meg a napvilágot. Épp ideje volt kivinni a firss levegőre!

matchbox rolamatics weasel macau Rolamatics Weasel 1973-ból
0 Tovább

Citroen S.M.

A Metalbox és Metalcar után maradjunk a magyar vonalon, de ezúttal szó sincs hamisításról vagy gyenge utánzatról, ellenkezőleg. A cikkünkben szereplő Citroen hivatalos Matchbox játékként gördült le a Metalbox szalagjairól 1971-ben. Gyűjteményem legrégebbi autója, igaz minimum másfél évtizedet állt árukészletként valahol, hiszen én csak a nyolcvanas évek végén kaptam ajándékba bontatlan csomagolásban. Így talán nem is olyan meglepő, hogy ilyen szépen megmaradt a metálzöld fényezés.

matchbox metalbox hungary magyar matchbox citroen citroen sm superfast Citroen S.M., a kevés magyar Matchboxok egyike a Metalbox gyártásában
0 Tovább

A Magyar Batmobil

Az 1989-es Tim Burton-féle Batman szériában tűnt fel először az erősen Art Deco Batmobil. Az egyébként Chevrolet Impala alapokra épített autó egészen 1995-ig volt a hivatalos Batmobil, míg a Batman Foreverben le nem cserélték. A bemutatott kisautónk viszont nem Gotham Cityből érkezett, hanem Dunakesziről.

metalcar batman batmobil hungary tim burton batman returns Batmobil a Metalcartól
2 Tovább

Veterán a Lemezárugyárból

Az alábbi kisautó korát nem könnyű behatárolni, de nem kizárt, hogy még a Matchbox előtti időkből származik. Már gyerekkoromban is ilyen ütött-kopott volt, kallódott a kertben, a padláson és a pincében is. Csoda, hogy még meg van! Talán egyik nagybátyámé volt, aki gyerekként játszhatott vele az ötvenes évek végén vagy a hatvanas évek elején.

lemezárugyár régmúlt budapest hungary 50-60 éves kisautó a Lemezárugyárból
0 Tovább

Land Rover Ninety

Felettébb hálás feladat egy ilyen terepjárólegendát fotózni. A sziklakert adott, az autó szép, s bár a Nap elbújt, attól még öröm minden képkocka a Land Roverrel. A Matchbox talán egyik legsikeresebb típusát 1987 óta gyártják megszakítás nélkül. Nem csoda, hiszen kézre esik, szép, a rugózása masszív és megmászik bármilyen akadályt, legyen az sziklakerti növény, rög vagy éppen sziklaorom. A nyugat Lada Nivája hasonló bájjal bír, mint az orosz testvér. Igazi munkásautó, erdészek, vadőrök, fakitermelők megbízható társa.

matchbox land rover land rover ninety macau sziklakert Land Rover Ninety
0 Tovább

Autobianchi A112

Nagyon kevés Majorette autóm van, pedig legalább annyira igényes járgányok, mint a Matchboxok. S bár nem tűntek olyam masszívnak mint a vetélytársak, de mai kisautónk az élő cáfolat, hogy bizony kibírták az idők próbáját a francia gyártmányok is. Az 1984-től 1989-ig gyártott olasz kisautó az orrán felpattogzott festést leszámítva kifejezetten szép állapotban maradt meg. Nagybátyám trafikos lévén sok kis Majorettet árult. Egy sikeres cselgáncs vizsga után választhattam magamnak egy autót az árukészletéből, s a kis narancssárga A112-re esett akkor a választásom, valamikor a '90-es évek elején.

majorette autobianchi autobianchi a112 a112 francia france Autobianchi A112
0 Tovább

A Matchbox története

Ki gondolta volna, hogy a Matchbox első népszerű terméke egy horgászoknak készített kenyérprés volt? Az 1947-ben Leslie Smith és Rodney Smith - gyerekkori jóbarátok és bajtársak a II. világháborúban - alapította Lesney Products öntöde kezdetben agrár- és autóipari cégeknek készített alkatrészeket, de alig telt el egy év és '48-ban már játékpuska fejlesztésével keresték meg a londoni céget.

matchbox lledo matchbox gyár leslie smith jack odell rodney smith Az első Matchbox autó, az Aveling Barford úthenger
0 Tovább

Ford Sierra XR4i és Audi Quattro

A két típus önmagáért beszél! Igazi legendák a nyolcvanas évekből! Az Audi Quattro a hírhedt Rally Group B-ben szerzett örökérvényű érdemeket, míg a Ford Sierra a Rally Group A mellett a brit túraautózásban, a BTCC-ben is jeleskedett. Két olyan nagyágyú, amelyek meghatározói voltak a nyolcvanas évek zártkasztnis autóversenyzésének legyen szó a poros, murvás, havas rallyról vagy az test-test elleni pályaautózásról. Ahogy a nagy autók, úgy apró Matchbox testvéreik is a kedvenceim. Egymás mellé helyezve őket pedig megfigyelhetjük a méretbeli különbségeket is, hiszen mindkét járgány 1:58 arányban készült.

matchbox ford sierra xr4i ford audi quattro audi macau Ford Sierra XR4i, Audi Quattro
0 Tovább

Stutz Bearcat

Amerikai státuszszimbólum, kabrió roadster, 32 szelepes 8 hengeres, egy igazi amerikai legenda 1931-ből, amellyel akár 160km/h sebességgel is száguldozhattak a kor őrültjei és milliomosai. A mi Bearcatünk valamivel szerényebb, habár nemzetközi fórumokon állapotától, az évjárattól és dobozától függően nem ritkán akár 20-30 000 forintot is elkérnek érte. 1974-ben gördült le az angliai Lesney Products & Co. gyár szalagjáról a Models of Yesteryear sorozatában.

matchbox models of yesteryear stutz bearcat lesney lesney products england old timer Stutz Bearcat 1974
0 Tovább

Buggy a trafikból

A szocialista ipar egyik sajátossága volt a fusi munka és a többi keleti blokkban bevett gyakorlat mellett, a lopás nyugatról. Legyen az zeneszám, mozifilm, vagy tv műsor főcímzene, a keleti blokk országai, köztük Magyarország is hamisított Playmobilt, Matchboxot de még Majorettet is. Na persze mi gyerekként honnan tudtuk volna, hogy műanyag katonáink hamisítványok, nekünk már felnőttként is csak a Schenk marad a Playmobil. Mentségükre legyen szólva, a Schenk legalább honosított és magyar témájú figurákat gyártott, de a Metalbox? Meglepődtem mikor megtudtam, hogy ezek a nyugaton egyébként ritkaságnak számító dűnejárók eredetileg az olasz Politoys tulajdonai, s a márkejelzéssel el nem látott trafikos Buggyk valójában a néhai magyar Metalbox illegális másolatai.

metalbox politoys buggy dune buggy trafik Metalbox Buggy, kis túlzással a magyar trafikok állandó bérlője volt
0 Tovább

Blaze Buster

Hónap első vasárnapja, régiségvásár Miskolcon! Ezúttal megfogadtam, hogy nem csak bámészkodok, hanem hozok is haza egy kisautót ha találok. Én is örülök, kisfiam meg pláne! Bevallom őszintén nehéz volt dönteni, mert rengeteg Matchboxba és Majorettebe belefut az ember, ütött-kopottakba és megkímélt, szint újszerűekbe is, 500 forinttól a 3000 forintos kategóriáig. Hosszas tökéletlenkedés után egy 1975-ös tűzoltó mellett döntöttem, amelyből három is volt az eladó standján. Sikerült a korához képest megkímélt Blaze Bustert beszerezni 800 forintért.

matchbox blaze buster england tűzoltó régiségvásár miskolc lesney products Matchbox Blaze Buster 1975
0 Tovább

Corvette Grand Sport és Porsche Turbo

Itt a naptári tavasz első hétvégéje és a Kisautó Magazin első megjelenése! Gondolkodtam melyik autóval kezdjem szerény gyűjteményem bemutatását, s úgy döntöttem, rögtön a két talán legszebb kisautót hozom el ma. Koromból adódóan gyűjteményem darabjai sem mai gyártmányok, többnyire a nyolcvanas évekből érkeztek, amikor én magam voltam óvodás és kisiskolás, amikor nyugati autót többnyire csak Matchboxként vagy filmekben láthattunk. Mikor egy Ford, egy Rover vagy éppen egy Mach kamion igazi kuriózumnak számított a sok ZIL, Trabant és Dacia között. Ilyen kuriózum sőt, igazi luxus volt a Corvette és a Porsche is.

matchbox corvette grand sport porsche turbo corvette porsche thailand macau

0 Tovább

Kisautó Magazin

blogavatar

Kisfiam megtalálta a Matchboxos dobozomat, rám pedig rámtörtek az emlékek. Matchboxok, kisautók, nagy autók és más érdekességek a '70-es, '80-as és '90-es évekből.

Címkefelhő

matchbox (41),egyéb (18),macau (18),old timer (13),ford (10),hungary (9),england (8),magyar (7),thailand (7),vintage (6),1985 (6),china (6),deagostini (6),1986 (5),models of yesteryear (5),1981 (5),lesney (5),1983 (4),metalbox (4),chevrolet (4),lledo (4),superfast (3),1980 (3),1982 (3),1984 (3),1989 (3),lesney products (3),peterbilt (2),peterbilt dump truck (2),rover (2),1987 (2),france (2),1975 (2),sziklakert (2),porsche (2),1973 (2),police (2),mercedes (2),1978 (2),metalcar (2),jeep (2),francia (2),1991 (2),1988 (2),audi (2),busz (2),ford sierra xr4i (2),majorette (2),days gone (2),1979 (2),ferrari 308 gtb (1),ferrari (1),volvo container truck (1),csehszlovák (1),refuse truck (1),police patrol (1),range rover (1),paris-dakar-83 (1),1930 (1),ford a model van (1),chivers fire engine (1),toblerone (1),volvo (1),promotional (1),ford mustang (1),1936 (1),mercedes-benz 500k (1),rover sd1 (1),breakdown van (1),atkinson (1),maisto (1),rendőr (1),camaro (1),szovjet (1),orosz (1),moszkvics (1),atkinson steam wagon y18 (1),volga (1),ford mustang cobra (1),camaro iroz-z (1),skoda (1),skoda 100 (1),histon (1),hong kong (1),rover 3500 (1),gőz (1),1918 (1),corgi (1),flying dragon (1),dennis fire engine (1),4x4 jeep (1),rally (1),group b (1),oldsmobile (1),oldsmobile aerotech (1),polski fiat 125p (1),ford rs200 (1),1969 (1),f-150 (1),ford f-150 (1),1995 (1),lotus (1),lotus europa (1),nagypolski (1),fso (1),highway maintenance truck (1),1992 (1),plow master 6000 (1),dacia (1),dacia1310 (1),1976 (1),police launch (1),polski fiat (1),fiat (1),ford stake truck (1),1934 (1),coal & coke (1),y-13/4 (1),a-11b (1),zuk (1),szocialista (1),indy 500 racer (1),jeep cj-5 laredo (1),foam unit (1),command vehicle (1),4x4 (1),ford bronco (1),dennis (1),southern vectis (1),dennis bus (1),peterbilt cement truck (1),peterbilt quarry truck (1),wartburg 312 (1),wartburg (1),scania (1),models of yesteryear (1),crossley lorry (1),tyrone malone (1),super boss (1),bugatti (1),bugatti type 44 (1),type 44 (1),kenworth (1),volga gaz m-24 (1),mentő (1),citroen (1),magyar matchbox (1),citroen sm (1),1971 (1),rolamatics (1),batman returns (1),tim burton (1),régmúlt (1),budapest (1),batman (1),batmobil (1),weasel (1),ertl (1),caterpillar d9 tractor (1),bulldozer (1),busch (1),herpa (1),excavator (1),atlas excavator (1),1932 (1),ford panel delivery truck (1),vintage vehicles (1),sterling (1),lemezárugyár (1),land rover ninety (1),politoys (1),miskolc (1),buggy (1),dune buggy (1),trafik (1),régiségvásár (1),tűzoltó (1),corvette grand sport (1),porsche turbo (1),corvette (1),blaze buster (1),stutz bearcat (1),1931 (1),autobianchi (1),autobianchi a112 (1),a112 (1),land rover (1),rodney smith (1),jack odell (1),1974 (1),audi quattro (1),matchbox gyár (1),leslie smith (1),mercedes-benz (1),audi a4 (1),walker electric truck (1),walker (1),airport coach (1),1977 (1),metchy (1),ford supervan 2 (1),tv maci (1),mazda rx7 (1),metal playmobil (1),seasprite (1),helikopter (1),mechy (1),porsche 928 (1),austin 7 (1),eisenach (1),1927 (1),grand prix racing car (1),bmw dixi (1),bmw (1),mack (1),mack ch 600 (1),1990 (1),ricko (1),mazda (1),jeep cherokee (1),szovjetunió (1),oroszország (1),russo-balt c24-40 (1),1913 (1),russo-balt (1),germany (1),mercedes-benz a klasse (1),neckarsulm (1),stuttgart (1),németország (1), (1),57 chevy (1),mercedes furgon (1),mercedes 208d (1),mercedes 190e (1),mr fixer (1),lights & sound (1),mercedes 500 sec (1),ikarus (1),ikarus coach (1),ikarus 325 (1),matchboxmercedesmatchboxmercedes (1),indycar (1)

Kövess ha tudsz!