Legendás autótípus, a Land Rover után talán a második legmenőbb terepjáró volt a nyolcvanas évek végén. Legalábbis nekünk, Lada Niván szocializálódott gyerekeknek. Ha egyet megláttunk, ugyanúgy kaptuk utána a fejünket, mint egy nyugati sportkocsi után. Akkoriban egy-egy ilyen járgány ízig-vérig terepjáró volt. Ma már a Jeep Cherokee is átvedlett SUV-vá, de a mi Matchbox Jeepünk még a második generációt képviseli, az 1984-től 1991-ig gyártott kétajtós XJ-t, amely még csak kijelölte az utat az elkövetkezendő SUV generációknak.

matchbox mr fixer jeep cherokee thailand jeep
Jeep Cherokee

 

Azon kívül, hogy a világ legszebb dolga az apaság, van még egy különös bája a sok között: hogy csak késő este érek rá bejegyzést írni. Ez a fotókon is meglátszik, a vaksötétben felvillanó vakuért pedig külön elnézést kérek utólag is a szomszédoktól. De mégsem fotózhatok egy terepjárót a szobában!

A Jeep Cherokee kistesvérét 1:58 méretarányban kezdte el gyártani a Matchbox 1986-ban és egészen 2014-ig a katalógusok aktív szereplője volt pár év kihagyással. Ebből adódóan rengeteg festéssel készült a kisautó, reklámozott HILTI szerszámokat és Hellman's majonézt is, de a legnépszerűbb festése kétségkívül a maszek háztartásigépszerelő, Mr. Fixeré volt. A mi autónk is ebben a festésben pompázik, amelyet egyébként '86-tól '91-ig használtak a többi matricázás mellett. Én a kis Jeep Cherokee motorháztetőjéről tanultam meg az angol előtte és utána időhatározókat.

Kisautónk - mint sok más Matchbox - jól bírta az elmúlt 33 évet. Thaiföldön gyártották vastag műanyag alvázzal, bordázott terepkerekekkel és vonóhoroggal. A rugózása máig tökéletes, csak a festék pattant le itt-ott. A műanyag alvázra még rá lett húzva egy műanyag szegély is, amely az autó hűtőmaszkját és első lámpáit adja, s csak erre került az öntvény kasztni. Az illesztések sehol nem lazultak meg. Külön érdekesség Matchboxok között, hogy a korábban bemutatott Mercedes rendőrautóhoz hasonlóan a kisautó itt is kapott visszapillantó tükröt. Ez abszolút nem volt jellemző a Matchboxokra, így emiatt is különlegesek ezek a típusok.

matchbox mr fixer jeep cherokee thailand jeep
Galéria

Nem ritka típus, így 2000-5000 forint között árazzák, de a bontatlan promóciós változatokért - British Petrol, Fanta, utánfutós - tízezreket is elkérhetnek a nemzetközi piactéren. Ha pedig elromlana a kenyérpirító, tessék csak hívni a fotókon látható számot! Mr. Fixer megoldja, akár éjszaka is, hegyet mászva!