Már gyerekkoromban is feltűnt az a pici fehér helikopter TV Maci polcán a TV felett. Igazából jobban érdekelt volna, hogy miféle kis járgány az, mint maga az esti mese. Így bő harmincöt év után eljött az igazság pillanata! A kis helikopter nem más, mint a Matchbox Seasprite mentőhelikopter magyar utánzata. 

Matchbox Seasprite mentőhelikopter hamisítvány TV Maci polcán, valamikor a nyolcvanas évek hajnalán

 

Hogy az 1983-ban Foky Ottó készítette "modernizált" TV Maci tudta e, hogy nem is igazi Matchboxa van, abban nem vagyok biztos! Ahogy Paprika Jancsit se hiszem, hogy különösebben érdekelte volna, hogy trafikáru vagy Lesney gyártmány a pici fehér helikopter. Ahogy engem se érdekelt, csak örültem, hogy most már nekem is van mentőhelikopterem olyan, mint a Macié!

Jóccakát gyerekek!

Az eredeti Seasprite Matchboxot 1977-ben kezde el gyártani a Lesney Products és 1981-ben nyugdíjazta. Nem sok variáns készült belőle, mindegyik kivétel nélkül fehér festéssel és piros alvázzal készült, Rescue felirattal. Ebben a magyar hamisítvány lekörözte a Lesneyt, hiszen nálunk készült kék rendőrségi változat is, ami ma már kifejezetten ritkaságnak számít. (Itt jegyezzük meg, hogy a bolgárok is gyártották a Matchbox égisze alatt, s ők szintén több színben gyártották, eltérve ezzel a hivatalos Lesney változattól.) Ezen felül is dícséret illeti az ismeretlen magyar gyártót, hiszen egy igényes másolatot tett le az asztalra, amely bőven felülmúlja a Metalcar Mercedeseit és a Metal Playmobil kisautóit.

Galéria

A helikopter pontos korát nem tudom, de feltételezhetően az nyolcvanas évek elején készült. A matricázás már megsárgult és sajnos a propeller is hiányos, de egyben van és a festés sem pattogzott le. Különösebben nem viselték meg az elmúlt évtizedek, ahogy a Foky Ottó féle TV Macit sem. S ha netán valakinek eddig rejtély volt TV Maci valós mérete, a kis helikopter alapján könnyen felismerhető, hogy nem volt egy grizzly medve.