Kevés példány maradt az Egyesült Államok '30-as évek beli luxusautójából, a Duesenberg J sorozatból. Ami megmaradt és működő példány, már Jay Leno gyűjteményét gazdagítja. De talán nem is lehetne jobb helyen. Az amerikai humorista már-már legendás kollekciójában a Duesenberg egy igazi ékkő, melyet még az eredeti tulajdonostól vásárolt majd restaurált. A mi kis Matchboxunk nyílván nem bír ekkora értékkel, de a Models of Yesteryear egy igazán szép darabja.

matchbox models of yesteryear oldtimer vintage duesenberg model j jay leno
'30-as évek luxuskivitelben, a jenki Rolls-Royce

 

A rövid életű Duesenberg 1913-ban alakult Minnestotában. A vállalat nem titkolt szándéka volt, hogy megalkossa a tengeren túli luxusautók királyát, egy olyan abszolút nagyzoló márkát, amely versenyre kelhet európai riválisaival, mint a Rolls-Royce vagy a Hispano Suiza. Az autókat csak megrendelésre gyártották, kevés készült belőlük, s emiatt ma talán a világ legdrágább oldtimerei közé tartoznak. A luxusnak az első világgazdasági válság vetett véget, hiszen a '30-as évek végén már egyre kevesebben engedhették meg maguknak, hogy értelmetlen, nagyzoló és magamutogató autókra költsenek. Így a Duesenberg 1937-ben csődöt jelentett.

matchbox models of yesteryear oldtimer vintage duesenberg model j jay leno
Duesenberg a decemberi napsütésben

A Model J 1928-től 1937-ig volt gyártásban, 7000 köbcentis motorral és 3 sebességes váltóval szerelték. s közel 4000 angol fontba került csak maga az alváz, s a felépítményről még nem is beszélünk. A designer az a Gordon Buering volt, aki a korábban már bemutatott Auburn Speedstert is megálmodta. Ahogy a Speedster, úgy a Model J is szemrevaló autó volt.

matchbox models of yesteryear oldtimer vintage duesenberg model j jay leno
Galéria

A Matchbox 1976-ban indította útjára a kistestvért, s egészen 1997-ig a választékban maradt. Így a nagytestvérrel ellentétben abszolút nem drága, sőt kommersz modell még így, közel 30 évesen is. A képeken szereplő zöldből készült talán a legtöbb, de volt belőle barna, világoskék, sötétkék, bordó, fehér és piros is. A képek még Karácsony másnapján készültek a szép decemberi napsütésben.