A Peterbilteket 1982-ben kezdte el gyártani a Matchbox, s bizony bő húsz évig, 2003-ig gazdagították a gyűjtők és gyermekek kisautóflottáját. Márciusban már bemutatára került egy dömper egy közös tereprendezés alkalmával a Caterpillar buldózerrel és az Atlas markolóval. Ezúttal sikerült szereznem egy betonkeverőt és egy PACE feliratú dömpert is a Dirty Dumper mellé egy fotózás erejéig. A három Peterbilt kifejezetten jól mutat egy csoportban.

Peterbilt Quarry (Dump) és Cement Truck

 

Az 1:80 méretarányú teherautó a Matchbox egy hosszúéletű és sokoldalú típusa volt. Az öntvényt eredetileg csak a dömperekhez használták volna, de hamar rájöttek, hogy több felépítményt elbír a Peterbilt. Így készült belőle a betonkeverő változat is, amely közvetlen rokona a dömpernek, hiszen csak a felépítmény változott. A későbbi kamionmentő, nyergesvontató és tanker már másféle öntvényt kapott. A zöld betonkeverő az első széria, amely 1982-1984 között volt gyártásban, míg a PACE feiratú dömper 1985-ben és 1996-ban. Természetesen koromból kifolyólag a képeken szereplő PACE dömper '85-ös. Mindkettő unokaöcsémék örökölt gyűjteményéből való, s mivel olyan lelkesen hozták el fotózásra, így nem hagyhatom ki őket a Magazin hasábjairól. Bár a PACE dömper már alaposan megviselt, még így is megérhet 1000 forintot. A bontatlan és megkímél típusok 2000-4000 forint körül mozognak.

Galéria

Felsorolni is lehetetlen, hogy mennyi színvariáns készült a két típusból összesen. Igazi gyűjtőknek való csemege lehet egyenként beszerezni őket. Egy biztos, a három nehézfiú jól állta a sarat.