Hosszabb szünet után kezdjük az új évet egy legendás japán kupéval, amely egyaránt futott Nissan Fairlady és Datsun 280ZX-ként is. A Matchbox az amerikai piacra szánt Datsunt vette fel a palettára, de az elnevezésen túl nincs számottevő különbség a Fairlady és a 280ZX között. A A Datsun a Nissan fiókmárkájaként 1931-ben látta meg a napvilágot. Akkoriban Nissan márkajelzéssel csak teherautók készültek, a Datsunt kifejezetten a személyautókra tartogatták. A japánban már bejáratott névvel később az amerikai piacot hódították meg, s egészen 1983-ig a Datsun egy jól csengő márkanévnek számított a tengeren túl. Szüleim első autója is egy '80-as Datsun volt. Na nem a legendás 280ZX, hanem egy jóval szerényebb, de annál nagyobb kombi, a Datsun Cherry melynek kupá változatából egész sok gurult a rendszerváltás utáni Magyarországon is. Szerettük, volt benne anyag és hely bőven. De a Datsunt mégsem a vállalat olcsó és fenntartható autói tették legendássá, hanem a cikkünkben szereplő Fairlady.

matchbox datsun nissan datsun 280ZX 1983 macau
Datsun 280ZX 1983-ból

 

A Datsun Z széria a Nissan első igazi sportkocsi családjaként tört be a piacra. A 280ZX-ből közel 300 000 darabot gyártottak. Szép volt, igénytelen, olcsó de mégis elegáns és bár a háromliteres sorhatos azért alulmaradt egy Corvettettel szemben, Észak-Amerikában máig sok rajongója maradt a Datsun Z-knek. Nem véletlen, hogy a Matchboxot is megihlette a japán kupé. A brit játékgyár 1983-ban dobta piacra 1:59 méretarányban az 1-75 sorozatban. Kisebb megszakításokkal egészen 1995-ig gyártásban maradt. A típus különlegességét igazolja, hogy a Matchbox tavaly, 2019-ben ismét felvette a palettára mi több, már 2020-as modell is készült belőle. Az alig pár napos ZX-eket a feltámasztott Superfast szériában lehet beszerezni.

matchbox datsun nissan datsun 280ZX 1983 macau
Galéria

Karácsony előtt antik karácsonyfadíszek után kutatva akadtam rá a fekete, velem egy idős, első szériás Datsunra. Sajnos csúnyán kopott, megviselt állapotban jutottam hozzá csekély 500 forintért. Pár ezer forintos típusról van szó, de limitált kiadások eredeti dobozában akár több tízezer forintot is érhetnek. Egy biztos, kevés olyan Matchbox típus van, amit 40 év elteltével feltámasztanak, ilyen a Datsun 280ZX is! Ezzel a lendülettel kívánok boldog új évet nektek kedves olvasók, követők, autó-modell barátok!

Gyártó: Matchbox
Ország: Makaó, Thaiföld
Sorozat: 1-75
Gyártásban: 1983-2020
Méretarány: 1:59