A Super GT sorozatot a nyolcvanas években indította útjára a Matchbox. A cél a '70-es évekből hátramaradt GT-s öntvények kiszórása volt, amelyekbe gyárilag nem illeszkedtek a műanyag belsők. Így ülések, kormány és "kárpit" helyett a Super GT sorozat darabjai egytől-egyig matt vagy opál, de minden esetben átláthatatlan üvegezést kaptak, belsőségek nélkül. Az elkészült pédányokat olcsóbban árusították, mint a Superfast vagy 1-75 kisautókat és kevés kivétellel mind műanyag alvázat kapott. A kisautók hasára nyomott BR rövidítés is a "Budget Range", "olcsó sorozat" elnevezésre utal. Olcsóság, fapadosság ide vagy oda, még mindig minőségibb játékok voltak ezek, mint a mai trafikos kínai kisautók.

matchbox super gt br 14/15 1985 england flamin manta hairy hustler
A Flamin' Manta zöldben
​​​​

 

Cikkünk alanya a '71-ben gyártott Hairy Hustler öntvényt kapta, Flamin' Manta néven forgalmazták tovább BR 13/14-es lajstromszámmal. Sárga, piros és a képeken is szereplő zöld változatban készült matt, átláthatatlan plexivel. A Flamin' Manta - nem nehéz kitalálni - teljes egészében prototípus járgány, amely a Matchbox tervezők asztaláról gördült le. Így nincs nagytestvére sem. Ettől függetlenül egy érdekes járgány, amely hitelesen idézi meg a '70-es, '80-as évek GT világát.

matchbox super gt br 14/15 1985 england flamin manta hairy hustler
Galéria
 

1985 és 1987 között volt gyártásban, Bulgáriában is másolták. Nem drága típus, hiszen pár száz forintért hozzá lehet jutni. Báttya, a Superfast Hairy Hustler azért már ötezres kategória. Még ennyi évtized után is érezhető a különbség a budget és a Superfast között.