A 20. század autója, a Ford T-Modell méltán beírta magát a mobilitás történelmébe. Az első megfizethető, a középosztály számára is elérhető robbbanómotoros kisautó megalapozta a modern autógyártás jövőjét. A magyar származású Galamb József és Farkas Jenő tervezte Fordból, gúnynevén Bádog Böskéből közel 15 000 000 darabot gyártottak le, mely nagyban köszönhető a Frederick Winslow Taylor tervezte futószalagoknak és gyártási technológiáknak. A T-Modell 1908-tól egészen 1927-ig gyártásban maradt, míg le nem váltotta a modernebb és masszívabb A-Model. A Matchbox a Models of Yesteryear sorozaton kívül a gyerekeknek szánt 1-75 szériában is emléket állított a legendás típusnak.

matchbox vintage old timer macau ford t-modell ford t-modell 1990
Ford T-Modell a '90-es évek elejéről

 

Az 1921-es furgont alapul véve 1990-ben kezdődött meg a kisautók gyártása Makaóban. A vitathatatlanul szép autó egészen 2005-ig szerepelt a palettán, s Makaón kívül Kínában is gyártották. A mi kisautónk az egyébként létező "Bird's Custards" festéssel 1990 és 1992 között volt gyártásban. Ebből a típusból egyébként készült Models of Yesteryear is. Érdekesség, hogy a Bird's Custard még ma is létező tojásmentes puding, desszertkrém, melynek története egészen a 19. századig nyúlik vissza. A pudingot a birminghami Alfred Bird kísérletezte tojásérzékeny felesége számára.

matchbox vintage old timer macau ford t-modell ford t-modell 1990
Galéria

Az 1-75 sorozatban összesen 10 különböző festéssel készült. Az ára nem egetverő. 1-2 ezer forintért már beszerezhető, akár dobozával együtt is. Sajnos a gyűjteményben szereplő kisautót megviselte az elmúlt 30 év, így a festékkopáson túl egy lámpáját is elveszítette és a sárhányó is eltört már. Ennek ellenére még mindig egy aranyos és üde színfolt a Matchbox 1-75 sorozatban.