Első szirénásunk 1984-ben készült Makaóban. Egy rendkívül sokszínű Matchboxról van szó, hiszen közel 40 féle festéssel és variánssal gyártották egészen 1998-ig. A Mercedes 500 SEC egyike volt azon típusoknak, melyekből készült Lights & Sound változat is, amely szirénázó hangot adott és villogtak a megkülönböztető jelzések, ha finoman lenyomtuk az első rugózást. Ilyen a mi rendőrautónk is, s habár a gyárilag kalibrált 3000 lenyomáson már túl van, így néma és fényjelzést sem ad, attól még mindig képes elfogni a Matchbox országutak szágudozóit.

matchboxmercedesmatchboxmercedes mercedes 500 sec lights & sound macau police
Mercedes 500 SEC Light & Sound

 

A nagytestvér a klasszikus W126 család tagja, melyből 1980 és 1991 között több, mint 30 000 darabot gyártottak. A Matchbox verzió már a facelift utáni külsőket örökölte. Készült belőle többféle rendőrautó, orvosi ügyeleti kocsi, biztonsági autó, civil és versenyautó és katonai rendész is. Ezen felül készült nyitható ajtókkal vagy működő villógóval és hangjelzéssel. Sajnos a szirénát és a fényt már nem tudom bemutatni, mert a beépített elem már régen lemerült. 

A Makaóban gyártott típus roppant masszív, szinte az egész autó fémházas, elvégre valamivel védeni kellett a finom elektronikát és kapcsolókat. A fény és hangjelzés az első rugózás lenyomásával aktiválódott, s még ma is hallani a kapcsoló kattanását. A matt sötét üveg egyben az autó első fényszóróját is adja. Feltételezem itt is szándékosan választottak matt sötét műanyagot, ezzel is eltakarva az eletronikát, hiszen a nem Lights & Sound típusokon a szabvány átlátszó műanyagot alkalmazták.

matchboxmercedesmatchboxmercedes mercedes 500 sec lights & sound macau police
Galéria

A nagytestvér is gyönyörű és stílusos autó, de a Matchbox változat sem szégyenkezhet, talán az egyik legszebb járgány a gyártó felhozatalából. Igazi kuriózum a gyűjteményben, hiszen akkoriban elég ritka madár volt egy Lights & Sound Matchbox. Egy bontatlan típus közel 10 000 forintért szerezhető be. Egyébként átlag 3-4 ezer forint körül tendál egy használt Lights & Sound kisautó, míg "néma" testvéreit 1-2 ezer forintért is be lehet már szerezni a külföldi fórumokon.