A Chevrolet furgont 1979-ben kezdte el gyártani a Matchbox, eredetileg normál superfast kerekekkel. A 4x4 monster truck kerekekkel szerelt változatot két évvel később, 1981-ben dobták a piacra. Ahogy a nagytestvér Chevy Van az Egyesült Államokban, úgy a Matchbox típus a játékvilágban futott be szép hosszú karriert. Az alváz és karosszéria módosításoknak hála az utcai furgonon és a monster gépen kívül még autómentő is készült belőle. A Breakdown Van 2001-ig, míg a 4x4 változat egészen 2007-ig maradt gyártásban túlélve az alapul szolgáló MB68-as Chevy Van furgont, amely 1990-ben vonult nyugdíjba. A képeken szereplő 4x4 bátyám gyűjteményének darabja.

4x4 Chevy Van, ezzel a festéssel 1982 és 1987 között gyártották

 

A fehér-narancs festéssel ellátott, Matchbox Racing és BF Goodrich matricázással díszitett kisautó a sorozat második darabja volt, amely először 1982-ben gördült le a makaói gyártósorokról már a Matchbox International Ltd. égisze alatt. A típus talán legnépszerűbb változata volt, hiszen 6 éven keresztül szerepelt a Matchbox választékában. A Matchbox Racing matricázáson kívül közel 16 féle festéssel készült, beleszámítva a promóciós modelleket, a Coca Colát üdítőt és a Castrol motorolajat népszerűsítő típusokat is, de gyártottak belőle SWAT rendőrségi csapatszállítót egyaránt. 2006-ban még az Off Road "5 Pack" ötösfogatba is bekerült. A hosszú életút és a tucatnyi legyártott példányból adódóan könnyű portéka a nemzetközi piactereken, szinte fillérekért hozz lehet jutni a képeken szereplő változathoz is.

Galéria

 A bő 30 év azért nyomot hagyott a kisautón, de ez sokkal inkább a gyártó hibája, mintsem néhai gyermeki énünké, hiszen az eredeti első generációs 4x4 kerekek abszolút típushibája volt, hogy egy idő után leváltak a "gumik" a felniről. Ez a képeken is jól látszik. A Matchbox  sláger monster truckja elmondhatjuk, hogy túlélte a nagytestvért, hiszen a 3. generációs Chevy Van 1995-ben kényszerült nyugdíjazásra, mikor betörtek a SUV-ok és az olyan városi terepjárók vették át a Chevy Van szerepét, mint a kései Blazer vagy a Suburban. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne még ma is tele az Egyesült Államok az öreg, de megbízható Chevy furgonokkal.