Nem tudom melyik autó akadhatott fent a sziklakert kövein és vadul burjánzó növényein, de a Matchbox autómentő a terepet leküzdve átkutatta a vadont. Téves hívás volt, de a fotózás kedvéért megérte hegyet mászni. A Chevrolet Breakdown Van - vagy csak magában Breakdown Van - a Matchbox egy népszerű speciális járműve volt, amely 1985-től 1993-ig volt gyártásban, s még egy modellfrissítést is megélt 1997 és 2001 között.

matchbox breakdown van chevrolet 1985
Breakdown Van 1985-ből

 

Az eredeti nagytestvért nem sikerült meghatároznom, de higgyünk a Matchboxnak, hogy egykoron ez egy Chevrolet autómentő volt. Érdekesség, hogy a kisautó alvázán csak szimplán Breakdown Van felirat szerepel. Egyébként maga az autómentő alapját a Chevy Van Matchbox furgon adta, amelyet 1979-ben kezdtek el gyártani. A Chevy Van pedig egy elég népszerű gyártmánya volt a General Motorsnak és nagyon sokféle felépítménnyel gyártották. Feltételezzük, hogy ezen típus harmadik generációja ihlette a Matchboxot is.

Az autómentő egy igényes és érdekes Matchbox volt. A tetőre szerelt légterelő-dísz lenyomásával a hátsó daru is mozgatható volt, hiszen egy egész műanyagalkatrészként szerelték be a fém vázba. A daru végére egyaránt szereltek szimpla horgot, de a későbbi típusokat már dupla szerelvénnyel látták el. Készült piros, sárga, fekete, fehér és extrém fehér-rózsaszínben is, de a feltámasztott sorozatban khaki, kék és fehér-lila festéssel is szerepelt. Ahogy festésben, úgy matricázásban is több változat készült belőle.

matchbox breakdown van chevrolet 1985
Caption

A mi kisautónk 1989-1991 között volt gyártásban, s bár kopottas, az elmúlt szűk 30 év nem viselte meg különösebben. Nem egy drága típus, 1-2 ezer forintért már bontatlan csomagolásban is beszerezhető.