Atlas Truck, Skip Truck és Toe Joe. Régi típusnevek a Lesney korszakból, a '70-es évek végéből. A konténeres autó és a dömper 1975 és 1982 között voltak gyártásban. A Matchbox egyazon öntvényre tervezett két különböző felépítményt, de mi leleményes magyarok ezt is ügyesen lemásoltuk és tucatnyi más felépítménnyel, a '80-as évek közepén meg is kezdődött a magyar Atlas Truck Matchbox hamisítvány gyártása a Metalbox üzemeiben. A magyar kisautógyártó leleményességét mi sem bizonyítja jobban, hogy még egy másik Matchbox típusról is ügyesen koppintottak, hiszen a Toe Joe névre keresztelt darusautó felépítményét is átemelték az Atlas Truck alvázra. A Batmobil és a Mercedes flotta után hát jöjjenek a teherautók!

metalcar atlas truck hungary toe joe
Atlas Truck és Toe Joe hibrid a Metalcartól

 

A Dunakeszin működő Metalcar teherautókból nekem csupán kettő maradt meg, egy zöld darus autó és egy narancssárga kukás. Ez utóbbit sajnos jobban megviselték az évek és a felnyitható hátsó szerelvény már elveszett. A Mercedesekkel ellentétben itt viszont egész szívós kerekeket és tengelyeket használtak, hiszen még bő 30 év után is gurulnak a kisautók. 

metalcar atlas truck hungary toe joe
Galéria

A képeken szereplő változatokon kívül készült belőle konténeres kocsi, betonkeverő és tartálykocsi is sőt, a Metalcar még nyergesvontatót is faragott az Atlas Truckból, amely ma igazi ritkaságnak számít. Az egykor trafikok polcait megtöltő Atlas Truckok ma, bontatlan állapotban jó pénzt érhetnek, de még játszott, bontott állapotban is több ezer forintra tessék gondolni. Végtére is ipartörténeti emlékek.