Nem csak a Hot Wheels, de néha a Matchbox tervezőinek is elszállt a fantáziája. Elég csak a korábban már bemutatott - igaz hamisítvány - Planet Scoutra gondolni. A jövő, az űrutazás a '70-es években is izgatta az emberek fantáziáját, a sci fi, a futurizmus már bejáratott műfaj volt. A Matchbox 1975-ben álmodta meg az idegen világok bolygóit meghódító terepjáróit. A Planet Scouton kívül a még merészebb és futurisztikusabb küllemű Cosmobile szintén a Superfast szériában, 1975 látta meg a napvilágot, még a Lesney Products Co. égisze alatt, Angliában.

matchbox cosmobile 1975 england lesney
Cosmobile 1975-ből, a Matchbox űrhajós sorozatából

 

Régiségvásáron sikerült hozzájutnom egy aránylag megkímélt példányhoz pár száz forintért. A kék festéssel készült kisautó 1975 és 1977 között szerepel a Matchbox kínálatában. A későbbi '78-as típusok már bordó és avokádó színben készültek. Érdekes látni, hogy szűk fél évszázaddal korábban milyennek is képzeltek el egy űr sci fi autót. A Cosmobileban szépen keverednek a retro-futurizmus ágazatai, az enyhe atom punk, ray punk és a kazetta-futurizmus is fellelhető a formákban. Nem röhög, ezek létező művészeti és irodalmi ágazatok!

matchbox cosmobile 1975 england lesney
Galéria

A kisautó az MB68-as lajstromszámot kapta. Mivel sok készült belőle így a nemzetközi piacon sem egetverő az ára. Természetesen függ az állapotától, hogy mennyit kóstál, de egy eredeti dobozában megőrzött darab sem kerül többe 5-8 ezer forintnál. Nekem 500 forintomba került a fotókon szereplő Cosmobile. Nem gondoltam volna, hogy Február 2.-án fátyolos napsütésben és 10-12 fokos melegben lesz alkalmam lefotózni a járgányt, de ennek a fura időjárásnak hála kifejezetten érdekes képek készültek.