A Ford A Modellt nem kell bemutatnom, már megtettem korábban a Models of Yesteryear Tobleronés változatában. A tucatnyi felépítménnyel gyártott slágerautó a Matchboxot is többször megihlette, hiszen a Models of Yesteryear teherautókon és furgonokon kívül az 1-75 sorozatban is készült belőle furgon és kupé is. Ez utóbbit hot rodként is gyártották vastag, méretes hátsó kerekekkel. A lángnyelvekkel díszített fekete kisautó bátyám gyűjteményéből való.

Model A Ford Makaóból, a nyolcvanas évek közepéről

 

A csak Model A Ford néven futó kisautó gyártása 1979-ben kezdődött. Az első kisautók még igazi elegáns utcai változatok voltak többnyire krémszín festéssel, zöld alvázzal. A vadabb festést és a masszív hátsókereket 1986-ban kapta meg a típus. A képeken szereplő fekete alapszínű, lángnyelves díszítést az első hot rodok kapták 1986-ban, s egészen 1989-ig gyártották őket, mígnem 1991-ben egy rövid időre visszatértek a hagyományos utcai autók zöld alvázzal és piros karosszériával. A hot rodokból később készült sárga-lila, és rózsaszín-fehér változat is.

Galéria

Kisautónk szinte biztos elmúlt már harminc éves és ez az első tengelyeken meg is látszik, ahogy a fekete festés is megkopott már itt-ott. Nagy kedvenc lehetett, az szinte biztos. Ugyan a kevés old timer típus készült a Matchbox 1-75 sorozatában, annál többet gyártottak belőlük, mint kisautóból. Így piaci ára sem túl magas így új, bontatlan, dobozos változatban már 6000 forintért hozzá lehet jutni. Nyilván a képeken szereplő állapotban ennek töredékéért is megszerezhető.