Ahogy a Buggyk és a Mercedesek, úgy a cikkünkben szereplő Scania busz is szinte állandó kínálata volt a honi trafikoknak. A Metalbox gyártotta játékbusz egy felettébb sikeres hazai konstrukció volt, igényes összeszerelés és roppant széles festés- és matricaválaszték jellemezte. A gyűjteményben a kék-fehér AIR felirattal készült típus maradt meg csupán, de ezen kívül volt belőle Disneyland matricázással díszített változat is, és szinte megszámlálhatatlan alváz és karosszériafestés. Kék-piros, piros-kék, meálbordó-fehér és még sorolhatnám.

metalbox magyar hungary scania busz
Scania busz 1:87 méretarányban a magyar Metalboxtól

 

A Hungarian Diecast szakmai weboldal szerint Majorette másolat, de akármilyen mélyen kutakodtam a neten, nem találtam az eredeti francia Scaniát, csupán hasonlóakat. Tegyük hozzá, a Majorette igen tekintélyes buszflottával rendelkezik, így kezem felteszem és elfogadom, hogy a magyar Scania is csupán másolat. A gyártási évet sem könnyű meghatározni, de valamikor a '70-es évek végétől kezdték el teríteni.

metalbox magyar hungary scania busz
Galéria

A Metalbox kisbusza bizony a mögötte lévő 25-30 év dacára is egyben van, tökéletes tűtengelyekkel, kerekekkel és szép festéssel. Nem csoda, hogy külföldre is jutott belőle! A nemzetközi webes piacteret böngészve egyaránt találni bolgár, cseh és holland hirdetőket is, s átlagosan 5000 forintnál kezdődik a licitára bontott állapotban.