Szuperfurgon '85-ből, a Ford Supervan II

A nyolcvanas évek a motorsport talán legőrültebb korszaka volt. Rally Group B, GTO Class, Group 5 és még lehetne sorolni a mai szemmel extrém versenykategóriákat. De a legelvetemültebb ötlet kétségkívül az 1994-ben bemutatott, F1 motorral hajtott, és Alain Prost által "berepült" Renault Espace volt. Az ihletet persze ők is a nyolcvanas évekből kapták, hiszen a Ford már '84-ben megalkotta a grand prix motorral hajtott furgonját, a Ford Supervan 2-t. A sorozatban a Ford Transit aktuális típusát alakították át túrakocsivá, belepakolva egy minimum nyolchengeres Cosworth motort. Kisautónk a második generációs szuper Transitnak az 1:62 méretarányú kistestvére, melyet 1985-ben dobott piacra a Matchbox.

matchbox ford ford supervan 2 macau Ford Supervan II, 1985-ből
0 Tovább

TV Maci helikoptere, a Seasprite mentő

Már gyerekkoromban is feltűnt az a pici fehér helikopter TV Maci polcán a TV felett. Igazából jobban érdekelt volna, hogy miféle kis járgány az, mint maga az esti mese. Így bő harmincöt év után eljött az igazság pillanata! A kis helikopter nem más, mint a Matchbox Seasprite mentőhelikopter magyar utánzata.

Matchbox Seasprite mentőhelikopter hamisítvány TV Maci polcán, valamikor a nyolcvanas évek hajnalán
0 Tovább

Egy magyar Mazda RX7

Volt már szó korábban a Metalbox Polistil koppintásairól a Buggyk formájában, a Metalcar is vendégeskedett nálunk mind a Corgi másolat Mercedesekkel és az Ertltől nyúlt Batmobillal, de nem ők voltak az egyetlen magyar kisipari szövetkezetek, akik kisautógyártásra adták a fejüket. A Metalcar minőségével vetekedő Metal Playmobil néven forgalmazott autók is a magyar trafikvilág meghatározó portékái voltak. Minőség tekintetében változó, hol gyatra, hol elfogadható kisautókkal terítették a magyar piacot. A cikkünkben szereplő Mazda RX7 egész elfogadható állapotban maradt meg a szocialista olcsóság ellenére. A Metal Playmobil egy egész pofás és színvonalas kisautója következik.

Mazda RX7 a magyar Metal Playmobil egy sikeres típusa
0 Tovább

Jeep Cherokee az éjszakában

Legendás autótípus, a Land Rover után talán a második legmenőbb terepjáró volt a nyolcvanas évek végén. Legalábbis nekünk, Lada Niván szocializálódott gyerekeknek. Ha egyet megláttunk, ugyanúgy kaptuk utána a fejünket, mint egy nyugati sportkocsi után. Akkoriban egy-egy ilyen járgány ízig-vérig terepjáró volt. Ma már a Jeep Cherokee is átvedlett SUV-vá, de a mi Matchbox Jeepünk még a második generációt képviseli, az 1984-től 1991-ig gyártott kétajtós XJ-t, amely még csak kijelölte az utat az elkövetkezendő SUV generációknak.

matchbox mr fixer jeep cherokee thailand jeep Jeep Cherokee
2 Tovább

A Metalcar Mercedes Flotta

A hazai kisautógyártó Metalcar legvagányabb típusa kétségkívül a Batmobil volt. De a Dunakeszin működő vállalkozás más fém kisautókat is gyártott, amelyeket többnyire a Corgiról és a Sikuról koppintott. A gyenge másolatok trafikok népszerű portékái voltak a nyolcvanas években. A silány minőség ellenére megmaradt egy komplett Mercedes flotta három furgonnal és egy személyautóval, s bár erősen kopottak és ténylegesen úgy néznek ki, mint a 30-40 éves elhagyatott autóroncsok, helyük van az oldalon, hiszen erős túlzással ipartörténeti jelentőségük van.

metalcar mercedes furgon mercedes mercedes 208d mercedes 190e Metalcar Mercedesek, 208D furgonok és a 190E
0 Tovább

Mercedes 500 SEC rendőrautó

Első szirénásunk 1984-ben készült Makaóban. Egy rendkívül sokszínű Matchboxról van szó, hiszen közel 40 féle festéssel és variánssal gyártották egészen 1998-ig. A Mercedes 500 SEC egyike volt azon típusoknak, melyekből készült Lights & Sound változat is, amely szirénázó hangot adott és villogtak a megkülönböztető jelzések, ha finoman lenyomtuk az első rugózást. Ilyen a mi rendőrautónk is, s habár a gyárilag kalibrált 3000 lenyomáson már túl van, így néma és fényjelzést sem ad, attól még mindig képes elfogni a Matchbox országutak szágudozóit.

matchboxmercedesmatchboxmercedes mercedes 500 sec lights & sound macau police Mercedes 500 SEC Light & Sound
0 Tovább

Ikarus Coach, egyedüli magyarként

Volt már szó magyar gyártású Matchboxról a blogon a Citroen személyében. Ezúttal viszont nem magyar gyártásról lesz szó, hanem magyar ihletésű Matchboxról, amely az egyetlen a sok ismert nyugati gyártmány között. Az Ikarus Coach néven futó busz valójában a magyar Ikarus 325 távolsági busza, amelyből csak egy prototípus készült. Talán pont emiatt választották modellnek 1986-ban a Matchbox tervezői.

matchbox ikarus ikarus coach ikarus 325 china magyar Ikarus Coach, az egyetlen magyar modell a Matchbox felhozatalában
3 Tovább

'57 Chevy

Az ötvenes évek amerikai autóikonja, az 1957-es Chevrolet talán ma is a legszebb autók egyike. Nagyon sokféle változatban gyártották, sedantól kezdve 2-4 ajtós változatokon keresztül a kombikig és kabriókig. Ma gyűjtők és Hot Rod építők nagy kedvence, de a kilenvcvenes évek elején a francia Majorettet is megihlette a Chevy legenda.

majorette 57 chevy chevrolet france francia '57 Chevy a Majorettetől 1991-ből
0 Tovább

Szovjet modell a cári időkből, Russo-Balt C24-40

Tudom, kicsit ellentmondásos a poszt címe, de igaz! Valamikor a nyolcvanas években a Szovjetunióból is érkeztek autómodellek Magyarországra. A széria többnyire vintage és old timer autókat dolgozott fel, de sajnos nem tudtam meghatározni a gyártót. A netes piacokon a kisautóra és társaira csak szimplán "soviet model"-ként hivatkoznak és eredeti doboza is csupa cirill betű, én pedig már pont nem tanultam oroszul. A Russo-Balt C24-40 még a cári Oroszországban született 1912-ben, egyike volt az első orosz gyártmányú robbanómotoros autóknak. A gyár 1909 és 1923 között működött, túlélve a Nagy Háborút és a szovjet forradalmat is. Modell változata már a Szovjetunióban, 1:48-as méretarányban készült.

russo-balt szovjetunió oroszország russo-balt c24-40 1913 egyéb Russo-Balt C24-40 1912
0 Tovább

Mercedes-Benz A Klasse és Audi A4

Rendhagyó cikk következik, hiszen kisautóink egyrészt tényleg nagyon kicsik, másrészt semmi közük régmúlthoz. Bőven a kétezres években készültek, s valójában nem is kifejezetten kisautó és autómodel gyártóktól származnak. Mégis helyük van a Magazinban egyrészt, mert személyes élmények kötnek hozzájuk, másrészt - na vajon miért? - mégiscsak ugyanolyan kisautók, mint egy Majorette vagy egy Matchbox. Következzen az A osztályú Mercedes a HERPA gyártásában egyenesen Suttgartból, és az Audi A4 a kétezres évek elejéről a Busch gyártásában, egyenesen Neckarsulmból!

busch herpa audi mercedes-benz audi a4 mercedes-benz a klasse neckarsulm stuttgart németország germany egyéb Mercedes-Benz A Klasse és Audi A4 Németországból
0 Tovább

Peterbilt, Atlas Excavator és a Caterpillar D9

Kétségtelenül itt a Tavasz. Kiskertek gazdái már metszenek, ásóznak, a földeken már javában dolgoznak a traktorok. Nem pihentek cikkünk járgányai sem, akadt számukra is feladat ezen a kellemes tavaszi napon. A Peterbilt Dump Truck, az Atlas Excavator és a Caterpillar D9 Tractor - avagy a Matchbox nehézfiúi - tereprendezéssel töltötték a napot.

matchbox macau thailand peterbilt dump truck peterbilt atlas excavator excavator caterpillar d9 tractor bulldozer Terepmunkán a Matchbox nehézfiúi
0 Tovább

Sterling, az amerikai Rover

Elegáns, szép, egyszerű. Igazi sedan a nyolcvanas évekből. A Sterling valójában az amerikai Rover. Közönségkedvenc volt az Egyedült Államokban, leginkább angolos külleme és beltere miatt. Ennek ellenére mégsem volt hosszú életű típus. A Sterling, valójában Rover 800-ból csupán két típust gyártottak, a 825 és 827 jelzésűeket 1987 és 1991 között. A Matchbox kistesók is csak ebben a szűk fél évtizedben szerepeltek a választékban. Mindezek ellenére megnyerő külseje miatt a gyűjtők is megszerették. A mi Sterlingünk az első eresztés '87-ből, metálszürke és kék festéssel, fekete műanyag díszcsíkkal.

matchbox sterling china rover Sterling 825
0 Tovább

1932 Ford Panel Delivery Truck

Több csodát is rejtegetett az a poros padlásgerenda, nem csak a Stutz Bearcatet és nem csak Matchboxot. Mai kisautónk szintén a régmúltat idézi, a vintage és old timerek korát, a '30-as évek Amerikáját, melyben Ford furgonokkal fuvarosok, kisiparosok és kisvállalkozók rótták a metropoliszok végtelen és zajos utcáit, igyekezve megvalósítani az amerikai álmot. Jelen autónk nagytestvérével hajdanán olajtüzelésű sparhelttel házaltak a szorgos kereskedők.

ertl ford 1932 ford panel delivery truck vintage vehicles egyéb old timer 1932 Ford Panel Delivery Truck az Ertl-től
0 Tovább

Weasel, a Rolamatics harckocsi

A blog első katonai járműve egyben az egyetlen Matchbox Rolamatics kisautó a gyűjteményben. A sorozat sajátossága volt, hogy gurítva valamilyen extra alkatrész is mozgott a kisautón, legyen az turbina, kisállat vagy éppen lövegtorony. A széria a hetvenes években került bevezetésre. A mi Weaselünk 1973-ban látta meg a napvilágot. Épp ideje volt kivinni a firss levegőre!

matchbox rolamatics weasel macau Rolamatics Weasel 1973-ból
0 Tovább

Citroen S.M.

A Metalbox és Metalcar után maradjunk a magyar vonalon, de ezúttal szó sincs hamisításról vagy gyenge utánzatról, ellenkezőleg. A cikkünkben szereplő Citroen hivatalos Matchbox játékként gördült le a Metalbox szalagjairól 1971-ben. Gyűjteményem legrégebbi autója, igaz minimum másfél évtizedet állt árukészletként valahol, hiszen én csak a nyolcvanas évek végén kaptam ajándékba bontatlan csomagolásban. Így talán nem is olyan meglepő, hogy ilyen szépen megmaradt a metálzöld fényezés.

matchbox metalbox hungary magyar matchbox citroen citroen sm superfast Citroen S.M., a kevés magyar Matchboxok egyike a Metalbox gyártásában
0 Tovább

A Magyar Batmobil

Az 1989-es Tim Burton-féle Batman szériában tűnt fel először az erősen Art Deco Batmobil. Az egyébként Chevrolet Impala alapokra épített autó egészen 1995-ig volt a hivatalos Batmobil, míg a Batman Foreverben le nem cserélték. A bemutatott kisautónk viszont nem Gotham Cityből érkezett, hanem Dunakesziről.

metalcar batman batmobil hungary tim burton batman returns Batmobil a Metalcartól
2 Tovább

Veterán a Lemezárugyárból

Az alábbi kisautó korát nem könnyű behatárolni, de nem kizárt, hogy még a Matchbox előtti időkből származik. Már gyerekkoromban is ilyen ütött-kopott volt, kallódott a kertben, a padláson és a pincében is. Csoda, hogy még meg van! Talán egyik nagybátyámé volt, aki gyerekként játszhatott vele az ötvenes évek végén vagy a hatvanas évek elején.

lemezárugyár régmúlt budapest hungary 50-60 éves kisautó a Lemezárugyárból
0 Tovább

Land Rover Ninety

Felettébb hálás feladat egy ilyen terepjárólegendát fotózni. A sziklakert adott, az autó szép, s bár a Nap elbújt, attól még öröm minden képkocka a Land Roverrel. A Matchbox talán egyik legsikeresebb típusát 1987 óta gyártják megszakítás nélkül. Nem csoda, hiszen kézre esik, szép, a rugózása masszív és megmászik bármilyen akadályt, legyen az sziklakerti növény, rög vagy éppen sziklaorom. A nyugat Lada Nivája hasonló bájjal bír, mint az orosz testvér. Igazi munkásautó, erdészek, vadőrök, fakitermelők megbízható társa.

matchbox land rover land rover ninety macau sziklakert Land Rover Ninety
0 Tovább

Autobianchi A112

Nagyon kevés Majorette autóm van, pedig legalább annyira igényes járgányok, mint a Matchboxok. S bár nem tűntek olyam masszívnak mint a vetélytársak, de mai kisautónk az élő cáfolat, hogy bizony kibírták az idők próbáját a francia gyártmányok is. Az 1984-től 1989-ig gyártott olasz kisautó az orrán felpattogzott festést leszámítva kifejezetten szép állapotban maradt meg. Nagybátyám trafikos lévén sok kis Majorettet árult. Egy sikeres cselgáncs vizsga után választhattam magamnak egy autót az árukészletéből, s a kis narancssárga A112-re esett akkor a választásom, valamikor a '90-es évek elején.

majorette autobianchi autobianchi a112 a112 francia france Autobianchi A112
0 Tovább

A Matchbox története

Ki gondolta volna, hogy a Matchbox első népszerű terméke egy horgászoknak készített kenyérprés volt? Az 1947-ben Leslie Smith és Rodney Smith - gyerekkori jóbarátok és bajtársak a II. világháborúban - alapította Lesney Products öntöde kezdetben agrár- és autóipari cégeknek készített alkatrészeket, de alig telt el egy év és '48-ban már játékpuska fejlesztésével keresték meg a londoni céget.

matchbox lledo matchbox gyár leslie smith jack odell rodney smith Az első Matchbox autó, az Aveling Barford úthenger
0 Tovább

Ford Sierra XR4i és Audi Quattro

A két típus önmagáért beszél! Igazi legendák a nyolcvanas évekből! Az Audi Quattro a hírhedt Rally Group B-ben szerzett örökérvényű érdemeket, míg a Ford Sierra a Rally Group A mellett a brit túraautózásban, a BTCC-ben is jeleskedett. Két olyan nagyágyú, amelyek meghatározói voltak a nyolcvanas évek zártkasztnis autóversenyzésének legyen szó a poros, murvás, havas rallyról vagy az test-test elleni pályaautózásról. Ahogy a nagy autók, úgy apró Matchbox testvéreik is a kedvenceim. Egymás mellé helyezve őket pedig megfigyelhetjük a méretbeli különbségeket is, hiszen mindkét járgány 1:58 arányban készült.

matchbox ford sierra xr4i ford audi quattro audi macau Ford Sierra XR4i, Audi Quattro
0 Tovább

Stutz Bearcat

Amerikai státuszszimbólum, kabrió roadster, 32 szelepes 8 hengeres, egy igazi amerikai legenda 1931-ből, amellyel akár 160km/h sebességgel is száguldozhattak a kor őrültjei és milliomosai. A mi Bearcatünk valamivel szerényebb, habár nemzetközi fórumokon állapotától, az évjárattól és dobozától függően nem ritkán akár 20-30 000 forintot is elkérnek érte. 1974-ben gördült le az angliai Lesney Products & Co. gyár szalagjáról a Models of Yesteryear sorozatában.

matchbox models of yesteryear stutz bearcat lesney lesney products england old timer Stutz Bearcat 1974
0 Tovább

Buggy a trafikból

A szocialista ipar egyik sajátossága volt a fusi munka és a többi keleti blokkban bevett gyakorlat mellett, a lopás nyugatról. Legyen az zeneszám, mozifilm, vagy tv műsor főcímzene, a keleti blokk országai, köztük Magyarország is hamisított Playmobilt, Matchboxot de még Majorettet is. Na persze mi gyerekként honnan tudtuk volna, hogy műanyag katonáink hamisítványok, nekünk már felnőttként is csak a Schenk marad a Playmobil. Mentségükre legyen szólva, a Schenk legalább honosított és magyar témájú figurákat gyártott, de a Metalbox? Meglepődtem mikor megtudtam, hogy ezek a nyugaton egyébként ritkaságnak számító dűnejárók eredetileg az olasz Politoys tulajdonai, s a márkejelzéssel el nem látott trafikos Buggyk valójában a néhai magyar Metalbox illegális másolatai.

metalbox politoys buggy dune buggy trafik Metalbox Buggy, kis túlzással a magyar trafikok állandó bérlője volt
0 Tovább

Blaze Buster

Hónap első vasárnapja, régiségvásár Miskolcon! Ezúttal megfogadtam, hogy nem csak bámészkodok, hanem hozok is haza egy kisautót ha találok. Én is örülök, kisfiam meg pláne! Bevallom őszintén nehéz volt dönteni, mert rengeteg Matchboxba és Majorettebe belefut az ember, ütött-kopottakba és megkímélt, szint újszerűekbe is, 500 forinttól a 3000 forintos kategóriáig. Hosszas tökéletlenkedés után egy 1975-ös tűzoltó mellett döntöttem, amelyből három is volt az eladó standján. Sikerült a korához képest megkímélt Blaze Bustert beszerezni 800 forintért.

matchbox blaze buster england tűzoltó régiségvásár miskolc lesney products Matchbox Blaze Buster 1975
0 Tovább

Corvette Grand Sport és Porsche Turbo

Itt a naptári tavasz első hétvégéje és a Kisautó Magazin első megjelenése! Gondolkodtam melyik autóval kezdjem szerény gyűjteményem bemutatását, s úgy döntöttem, rögtön a két talán legszebb kisautót hozom el ma. Koromból adódóan gyűjteményem darabjai sem mai gyártmányok, többnyire a nyolcvanas évekből érkeztek, amikor én magam voltam óvodás és kisiskolás, amikor nyugati autót többnyire csak Matchboxként vagy filmekben láthattunk. Mikor egy Ford, egy Rover vagy éppen egy Mach kamion igazi kuriózumnak számított a sok ZIL, Trabant és Dacia között. Ilyen kuriózum sőt, igazi luxus volt a Corvette és a Porsche is.

matchbox corvette grand sport porsche turbo corvette porsche thailand macau

0 Tovább

Kisautó Magazin

blogavatar

Kisfiam megtalálta a Matchboxos dobozomat, rám pedig rámtörtek az emlékek. Matchboxok, kisautók, nagy autók és más érdekességek a '70-es, '80-as és '90-es évekből.

Címkefelhő

matchbox (41),macau (18),egyéb (17),old timer (13),ford (10),hungary (9),england (8),magyar (7),thailand (7),china (6),1985 (6),vintage (6),models of yesteryear (5),1986 (5),lesney (5),1981 (5),deagostini (5),1983 (4),metalbox (4),chevrolet (4),lledo (4),superfast (3),1980 (3),1982 (3),1984 (3),1989 (3),lesney products (3),1975 (2),metalcar (2),francia (2),porsche (2),1991 (2),france (2),sziklakert (2),jeep (2),peterbilt dump truck (2),peterbilt (2),1987 (2),1979 (2),majorette (2),1978 (2),audi (2),1973 (2),ford sierra xr4i (2),busz (2),police (2),mercedes (2),rover (2),1988 (2),days gone (2),csehszlovák (1),police patrol (1),range rover (1),promotional (1),1930 (1),toblerone (1),volvo (1),volvo container truck (1),ford a model van (1),ferrari 308 gtb (1),paris-dakar-83 (1),ferrari (1),indy 500 racer (1),chivers fire engine (1),hong kong (1),rover 3500 (1),maisto (1),mercedes-benz 500k (1),1936 (1),breakdown van (1),camaro (1),rover sd1 (1),orosz (1),camaro iroz-z (1),moszkvics (1),rendőr (1),atkinson (1),refuse truck (1),ford mustang (1),szovjet (1),ford mustang cobra (1),dennis fire engine (1),skoda (1),flying dragon (1),corgi (1),atkinson steam wagon y18 (1),gőz (1),1918 (1),histon (1),skoda 100 (1),a-11b (1),ford rs200 (1),1969 (1),group b (1),rally (1),oldsmobile (1),lotus europa (1),lotus (1),coal & coke (1),y-13/4 (1),ford f-150 (1),f-150 (1),1995 (1),oldsmobile aerotech (1),polski fiat 125p (1),1976 (1),police launch (1),1992 (1),highway maintenance truck (1),plow master 6000 (1),1934 (1),ford stake truck (1),nagypolski (1),fso (1),polski fiat (1),fiat (1),crossley lorry (1),models of yesteryear (1),foam unit (1),command vehicle (1),zuk (1),indycar (1),szocialista (1),dennis bus (1),southern vectis (1),volga gaz m-24 (1),ford bronco (1),4x4 (1),dennis (1),4x4 jeep (1),jeep cj-5 laredo (1),tyrone malone (1),super boss (1),wartburg (1),wartburg 312 (1),scania (1),kenworth (1),type 44 (1),peterbilt cement truck (1),peterbilt quarry truck (1),bugatti (1),bugatti type 44 (1),volga (1),seasprite (1),magyar matchbox (1),batman returns (1),citroen (1),citroen sm (1),1971 (1),tim burton (1),batmobil (1),lemezárugyár (1),régmúlt (1),budapest (1),batman (1),rolamatics (1),weasel (1),excavator (1),caterpillar d9 tractor (1),bulldozer (1),busch (1),atlas excavator (1),sterling (1),ertl (1),1932 (1),ford panel delivery truck (1),vintage vehicles (1),land rover ninety (1),land rover (1),miskolc (1),politoys (1),buggy (1),dune buggy (1),régiségvásár (1),tűzoltó (1),corvette grand sport (1),porsche turbo (1),corvette (1),blaze buster (1),trafik (1),stutz bearcat (1),rodney smith (1),autobianchi (1),autobianchi a112 (1),a112 (1),jack odell (1),leslie smith (1),1931 (1),1974 (1),audi quattro (1),matchbox gyár (1),herpa (1),mercedes-benz (1),walker (1),ford supervan 2 (1),walker electric truck (1),airport coach (1),1977 (1),tv maci (1),helikopter (1),mazda (1),mazda rx7 (1),metal playmobil (1),mentő (1),metchy (1),mechy (1),bmw dixi (1),austin 7 (1),eisenach (1),1927 (1),bmw (1),ricko (1),porsche 928 (1),mack (1),mack ch 600 (1),1990 (1),jeep cherokee (1),mr fixer (1),russo-balt (1),szovjetunió (1),oroszország (1),russo-balt c24-40 (1),germany (1),németország (1),audi a4 (1),mercedes-benz a klasse (1),neckarsulm (1),stuttgart (1),1913 (1), (1),lights & sound (1),mercedes furgon (1),mercedes 208d (1),mercedes 190e (1),mercedes 500 sec (1),matchboxmercedesmatchboxmercedes (1),57 chevy (1),ikarus (1),ikarus coach (1),ikarus 325 (1),grand prix racing car (1)

Kövess ha tudsz!