Robotok és autók. A kisfiúk abszolút kedvencei. Jól ráérzett annak idején a Hasbro, mikor megalkotta az autókból robotokká váló Transformers franchise-t, azóta megszámlálhatatlan képregény, rajzfilm és film született az autobotokról és persze megannyi dollármillióval gazdagította a játékipari óriást is. Bevallom őszintén az én gyerekkoromból kimaradt. Hamarabb volt G.I. Joe-m, mint Transformerem és fogalmam nem volt róla, ki az a Megatron és Optimus Prime. A 2007-es filmen is csak röhögtem egy jót, bár utólag be kell valljam, abszolut élvezhető és kellemes akciófilm volt. A Transformerek játékok terén is elkerültek, révén nem is lehetett kapni akkoriban hivatalos Transformers játékokat. Néhány silány kínai utánzat azért eljutott hozzánk, s bátyám egyik (talán magyar) mentőautója meg is maradt. A trafikos kisautó már bőven elmúlt 30 éves, de most sikerült lencsevégre kapnom mindkét alakjában.

magyar transformers autobot rescuebot trafikáru nissan vanette nissan
Mentőbot hamisítvány a '90-es évek elejéről

 

Próbáltam mélyre ásni az Interneten, de sajnos semmi információt nem találtam a kisautóról. Vaterán kelt el egy darab belőle  1200-1300 forint között. Ergo, nincs nagy értéke használtan. Valahol "magyarként" hivatkoznak rá, valahol csak "régi transformerként". Kivitelezését tekintve valamivel sznívonalasabb volt, mint kínai társai, ezt alátámasztja az a tény is, hogy szerepel a magazinban és máig tökéletesen átalakítható majd vissza. Minden a helyén. Nyilván kopott és picit csáré, de működik és változatlanul egy érdekes darab.

magyar transformers autobot rescuebot trafikáru nissan vanette nissan
Galéria

Mentő botok közül egyébként elég sok szerepelt a franchiseban, mind rajzfilmekben, mind a képregényekben. Nem tudom megtippelni, hogy az ismeretlen gyártó melyikről másolhatta a kicsi mentőautót. Ha van köztetek Transformers rajongó, ne habozzatok megírni kommentben!

magyar transformers autobot rescuebot trafikáru nissan vanette nissan
Íme az eredeti, amely talán a másolatot ihlette

A kör lámpát leszámítva viszont erősen hajaz a '80-as évek japán Nissan/Datsun Vanette kisbuszára, amelyből szintén készült hivatalos Transformers mentő. Még az is lehet, hogy arról koppintották a trafikos változatot.