Szovjet luxus, a Volga GAZ M-24

A DeAgostini sorozat harmadik számában jelent meg a néhai Szovjetunió és egészében a szocialista államok talán legkirívóbb és legnagyobb személyautója, a GAZ gyár Volgája. A Nyizsnyij Novgorodban gyártott szovjet léptékkel már-már luxusautó 1970-ben gördült le első ízben a gyártósorról és apróbb módosításokkal bármilyen hihetetlen is, de 1990-ig gyártásban maradt. Kisgyerekként egyátalán nem volt lehetőségem Volgában ülni, hiszen itthon nem is nagyon volt magánkézben. Többnyire vállalatok vezető elvtársainak, pártfunkcionáriusoknak járt ki csak a Volga nyújtotta luxus és a személyi sofőr, a dolgozó nép kivárta az NDK-s csodákat és a csehszlovák Skodákat. A néhai Szovjetunióban sem volt ez másképp, a nagy egyenlőségben inkább csak az egyenlőbbek vagy a KGB furikázott a legendás M-24-gyel.

deagostini egyéb volga volga gaz m-24 Volga GAZ M-24 a DeAgostinitől
0 Tovább

Kukásautó 1979-ből, a Refuse Truck 

A Matchboxnak már a gombkerekes Lesney korszakban is volt saját kukásautója, amely a modernizált változathoz hasonlóan mozgó elemeket is kapott. Az 1979-ben piacra dobott Refuse Truck kukás felépítménye szintén üríthető volt. Az autó oldalára szerelt két kis kar hátratolásával a beépített tolólapát a hátsó ajtót is felemelte. Leginkább csak tippelni lehet, de nagy valószínüséggel a néhai Ford Transcontinental esetleg Reanult teherautók ihlették a Matchbox kukásautóját.

matchbox lesney superfast refuse truck 1979 1984 1986 macau Matchbox Refuse Truck
0 Tovább

Volvo Container Truck

Bevallom nyomoznom kellett egy kicsit, hogy megtaláljam pontosan melyik Volvo teherautó ihlette a '81-ben levédett, '91-ben gyártott Matchbox cirkuszos autót. A nyolcvanas években gyártott nagytestvér a Volvo F12 385, szinte csak ez a típus készült dupla körlámpával. A Matchbox nagyon szépen lemásolta a nagytestvért és egy sokszínű, népszerű típussal bővítette a teherautófelhozatalt.

matchbox volvo volvo container truck 1981 1991 china Volvo Container Truck
0 Tovább

Ford A Modell, az elnyűhetetlen

A húsvéti képeslapról már ismerős lehet a Ford A Modell furgon változata. A Matchbox méltatlanul elhanyagolt sorozata, a Models of Yesteryear talán legnépszerűbb típusa volt, hiszen közel 40 festéssel készült, nem számítva a fa felépítményes, az autómentő és teherautó változatokat. A Modell A Van egy klasszikus kisáruszállító a '20-as, '30-as évekből. A T Modell méltán népszerű utódja, amely szépségével és egyszerűségével a múlt század első felének meghatározó autója volt. A több mint 4 millió eladott példány már önmagában a halhatatlanok sorába emeli az A modellt. Az anno 36 féle felépítménnyel - roadstertől a pickupon keresztül a kabrióig - rendelhető autó talán a múltszázad legsokoldalúbb típusa volt és erősen kétlem, hogy azóta bármely gyártó felülmúlta volna. Nyilván közel 100 évvel ezelőtt mások voltak a standardok és az elvárások, elég volt egy jó alváz és motor, a felépítmény már könnyen igazítható volt. Viszont a Ford A Modellből még ma is léteznek működő, aktívan használt példányok, s hogy a mai kor autói száz év múlva is hibátlanul beindulnak, azt erősen kétlem.

matchbox ford ford a model van models of yesteryear old timer vintage 1930 1981 toblerone Ford A Model Van 1981-ből
0 Tovább

Ferrari 308 GTB

A cikkben szereplő kisautó talán az egyik legmegviseltebb darab a Matchboxok között. Mentségemre legyen szólva, már ilyen állapotban találtam anno gyerekkoromban. Emiatt valahogy mindig is kilógott a sorból. Kopottsága ellenére egy erős darab, hiszen ma is egyben van, s bár a szegecselés már picit engedett, a tűtengelyek sértetlenek. A Ferrari 308 GTB-t 1981-ben dobta piacra a Matchbox, gyártották Angliában a Lesney cégére alatt, de később Makaóban gördültek le a gyártószalgról.

matchbox ferrari ferrari 308 gtb 1981 macau 1985 Ferrari 308 GTB
1 Tovább

Magyar Matchbox, a Rolamatics Range Rover

A Matchbox Police Patrol néven kezdte el gyártani 1975-ben a Range Rover ihlette rendőr terepjárót, amely egy igazi masszív, erős kisautó volt olyannyira, hogy az elmúlt évek szinte alig hagytak nyomot rajta. A mi autónk érdekessége, hogy a korábban bemutatott Citroen S.M.-hez hasonlóan a Range Rover is hazánkban készült.

matchbox range rover police patrol paris-dakar-83 1975 1983 Matchbox Police Patrol 1975-ből, Magyarországról
0 Tovább

Skoda 100

Bár nem vagyok kifejezett gyűtjő, azért néha én is bővítem a vitrint és nem csak kisfiam Matchboxos dobozát. Egy-két komolyabb modellre olykor beruházok a Matchbox Models of Yesteryear autóin túl is. Ma bárki számára elérhető az itthoni újságosoknál a De Agostini Régi Idők Legendás Autói Sorozata, amelyből néhanapján én is veszek egy-egy példányt. Amikor 2017-ben újra felélesztették a retro KGST sorozatot, lehet korainak tűnt a visszatérés, hiszen utána hónapokig szünetelt a széria. Én akkor előfizettem, és négy autóból egyet ajándékba kaptam a De Agostinitől sűrű elnézések közepette, amiért befagyasztották a sorozatot. Újból nem fizettem elő, mert nem érdekel minden típus és egyébként se tudnám hová rakni őket. Vegyes gyűjtemények híve vagyok, szemezgetek, válogatok, nem találom izgalmasnak, hogy menetrend szerint hozza a postás a virtinbe valót. De aki teheti és érdekli a téma, érdemes megsasolni a Deagostini modelljeit, mert bár nyilván nem Maisto vagy Herpa minőség, egyenként igazán szép darabok, fotón pedig nagyon szépen mutatnak.

skoda skoda 100 deagostini csehszlovák china egyéb Skoda 100 a De Agostinitől
0 Tovább

Kínai Ford Mustang, Corgi alapokon

A jelöletlen Ford Mustang Cobra nagyon szép és megkímélt állapotban maradt meg. Az alvázon se évszám, se gyártó, csupán "Made in China" és a típusmegjelölés. Az autó egyértelműen a Corgi Ford Mustangjának a kínai változata, egy kifejezetten minőségi kisautó. Az elmúlt évtizedek nem kezdték ki sem a festést, sem a tengelyeket, egy alapos, igényes és időtálló kínai koppintás. Ha egyáltalán koppintás és nem egy hátramaradt Corgi! Hiszen a fforestfach-i gyár bezárása után a Corgi kínába helyezte át a gyártást szövetkezve a hong kongi Flying Dragonnal és több tucat eredeti Corgi öntvényt szállítottak át Hong Kongba. Így nem kizárt, hogy a Mustangunk is abból a hong kongi gyárból érkezett Európába, de a Corgi felirat már lemaradt az alvázról.

Ford Mustang Cobra, talán a Corgitól vagy a Flying Dragontól?
0 Tovább

Gőzössel közúton, Az Atkinson Steam Wagon

Ha ipari forradalom, akkor Anglia. Ha steampunk, akkor szintén a Ködös Albion ugrik be. Így egyáltalán nem meglepő, hogy az Egyesült Királyságban volt a legnépszerűbb a gőzhajtású közúti közlekedés. A britek még ma is őrzik a hagyományt és óvják, csinosítgatják, olykor életre keltik a lassan száz éves Sentinel, Fodden és Atkinson gőzvagonokat és gőzteherautókat egy-egy veterán találkozó alkalmával. Ilyenkor bezsírozzák az öreg járgányokat, befűtik a kazánokat, s gőzmozdonyként pöfögve megindulnak a zöldellő brit domboldalakon. Míg a századelőn Európa nagyobb részén többnyire cséplőgépeknek, traktornak és elvétve vontatóknak használták a gőzhajtású járgányokat, addig az Egyesült Királyságban komoly piaci tényező volt a közúti gőzvagon. A Matchbox 1985-ben állított emléket ezeknek a mai szemmel nézve különös közúti járműveknek a Models of Yesteryear sorozatban.

matchbox models of yesteryear atkinson atkinson steam wagon y18 gőz england lesney 1985 1918 old timer egyéb 1918 Atkinson Steam Wagon
0 Tovább

Chevrolet Breakdown Van

Nem tudom melyik autó akadhatott fent a sziklakert kövein és vadul burjánzó növényein, de a Matchbox autómentő a terepet leküzdve átkutatta a vadont. Téves hívás volt, de a fotózás kedvéért megérte hegyet mászni. A Chevrolet Breakdown Van - vagy csak magában Breakdown Van - a Matchbox egy népszerű speciális járműve volt, amely 1985-től 1993-ig volt gyártásban, s még egy modellfrissítést is megélt 1997 és 2001 között.

matchbox breakdown van chevrolet 1985 Breakdown Van 1985-ből
0 Tovább

Mercedes-Benz 500K, a harmincas évek luxusroadstere

Nem a BMW Dixi volt az egyetlen modell, amelyet volt szerencsém lefotózni kollégám gyűjteményéből. Egy hasonlóan gyönyörű kisautó is járt nálam azon a hétvégén, a Mercedes 500K személyében. A Maisto által gyártott 1:18-as méretarányú modell a BMW Dixihez hasonlóan a legkisebb részletekig kidolgozott, s bár valamivel könnyebb és olcsóbb anyaggal dolgoznak, mint a Ricko, a Mercedes így is gyönyörű.

maisto mercedes mercedes-benz 500k old timer vintage 1936 Mercedes-Benz 500K 1:18 méretarányban a Maistotól
0 Tovább

Camaro IROC-Z 28, egy klasszikus muscle car

A 3. generációs Camarot 1982-ben mutatta be a Chevrolet és egészen 1992-ig gyártásban maradt. Egy klasszikus muscle car, egy hamisítatlan amerikai sportkocsi amely legalább annyira egyedi és figyelemfelkeltő, mint egy Pontiac Firebird vagy egy Ford Mustang. Egyaránt kapott V6 és V8 motorokat, liftback és kabrió felépítményt. A Matchbox az International Race of Champions amerikai stock car show-versenyek ihlette IROC-Z verziót vette fel a palettára 1985-ben.

matchbox chevrolet camaro iroz-z camaro macau Camaro IROC-Z 28 1985-ből
0 Tovább

Moszkvics 412 a Szovjetunióból

Minden kétséget kizáróan egy igazi szovjet legenda a Moszkvics 412 még a Lada korszak előttről. Gondolkoztam rajta, hogy egyátlalán kitegyem e ezt az öreg modellt, hiszen elég hiányos, de végül is ez adja talán igazi régi báját. Egy elhagyatott Moszkvics a kert végében, egy alaposan kijátszott autó, melyet ha nem gyerekként kapok, bizonyára féltve őriztem volna egy vitrinben pláne, hogy ma 8 és 20 ezer forint körül mozog az ára a weben.

moszkvics orosz szovjet egyéb Szovjet Moszkvics modell a '80-as évekből
0 Tovább

Rover 3500 rendőrautók

A Rover 3500 típust - gyűjtőnevén Rover SD1 - 1976-ban dobta piacra az angliai cég. Ez volt az utolsó Rover, amelyet teljes egészében a Rover mérnökei fejlesztettek és Solihullban kapta meg a Rover emblémát. A későbbi Rovereket már máshol gyártották és nagyban függtek a Honda és BMW fejlesztésektől. A Matchbox 1980-ban vette fel a palettára és 1986-ig maradt gyártásban.

matchbox rover 3500 rover rover sd1 england macau lesney rendőr police 1980 Rover 3500 rendőrautók
1 Tovább

Tűzvész Histonban

1904 - "Tegnap tűz ütött ki a Mr. Albert Gawthrop tulajdonában álló pékségben és a közösségi házban. Az erős szél miatt hatalmas lángok borították a tetőszerkezetet. A Messrs Chivers Lekvárfőző üzemi tűzoltói vonultak ki a tűzesethez, a histoni Mr. C Love vezetésével. Az oltásban részt vettek a chestertoni szárny tűzoltói is, így közös erővel, sikeresen megfékezték a lángokat." - írták a histoni lapok 1904-ben. Történetesen a mi kisautónk nagytestvére is a lekvárgyár üzemi tűzoltóflottájából való, 1922-ből. A Jack O'Dell alapította brit Lledo 1988-ban emlékezett meg a néhai a Chivers & Sons tűzoltóiról.

lledo promotional chivers fire engine dennis fire engine histon england old timer vintage egyéb Dennis Fire Engine, Lledo tűzoltóautó 1988-ból
0 Tovább

Indycar 1988-ból a Matchboxtól

A Grand Prix Racing Car előtt már voltak formula autói a Matchboxnak, elég csak a Formula 5000-re vagy az F1 Racer sorozatra gondolni. Az 1988-ban indított szériát viszont nem a Forma 1, hanem annak amerikai unokatestvére, az Indycar ihlette. Az 1:55 méretarányban készült versenyautók széles hátsó és első légterelőkkel készültek, amelyeket a valóságban az épített circuit és utcai pályákon (pl. Long Beach, Road America) alkalmaztak a versenyistállók. A Matchbox spoiler választása érthető, hiszen az oválpályára szánt kicsi légterelők nem néztek volna ki túl jól ebben a méretarányban. A későbbi gyártmányok viszont hátsó légterelőből kaptak oválpályás változatot is, de a miénk egy igazi "utcai" Indycar, Makaóból.

matchbox macau grand prix racing car indycar indy 500 racer Grand Prix Racing Car 1988-ból
0 Tovább

A legelső BMW 1927-ből, a BMW Dixi

A hétvégére kölcsönkaptam egy kedves kollégám BMW-jét. Bár mindketten kötődünk a bajor márkához, mégsem bőgettük a sorhatot, ellenben gyönyörű képek készültek a Ricko vállalat abszolút gyűjtőknek szánt, végletekig kidolgozott 1:18 méretarányú modelljéről, az 1927-es BMW Dixiről. Ez azért már nem Matchbox kategória, a Dixi nem játék, hanem egy ékszer. Ezúton is köszönöm kollégámnak a bizalmat!

ricko egyéb bmw bmw dixi austin 7 eisenach china 1927 old timer BMW Dixi a Ricko gyártásában
0 Tovább

Mack CH600, tréler nélkül

A Matchbox egy tiszavirágéletű típusa következik, a Mack CH600 amerikai országúti nyergesvontató. Az 1990-ben és 1991-ben gyártott fehér kamiont valami buta megfontolás végett vontatvány nélkül árulták. Valljuk be, önmagában nem is olyan érdekes egy kamion, főleg nem egy gyereknek, mikor a Mackkel egyidőben már javában készültek Kenworth, Scania és Peterbilt vontatók komplett trélerrel.

matchbox mack mack ch 600 thailand Mack CH600
0 Tovább

Porsche 928 a magyar Metchytől

A honi kisautó gyártás a nyolcvanas évek közepén érte el csúcspontját. A korábban bemutatott Metalcar, Metal Playmobil és Metalbox után ezúttal a Metchy garázsába nyerhetünk bepillantást egy egész pofás Matchbox másolat révén. A Porsche 928 típust 1980-ban kezdte le gyártani a Matchbox 1989-ig. A magyar másolat, bár a képeken láthatóan kevésbé volt időtálló, mint egy Matchbox, a többi magyar másolathoz képest lényegesen minőségibb kisautó.

metchy mechy porsche 928 porsche magyar hungary egyéb A magyar Porsche 928
0 Tovább

Szupergyors reptéri járat, az Airport Coach busz

Volt már szó buszról a blogon, nem is akár milyenről. A magyar ihletésű Ikarus Coachról szóló bejegyzés a TV Maci helikoptere után talán az egyik legnépszerűbb az oldalon! Ezúton szeretnék is köszönetet mondani a kedves olvasóknak, hogy a Kisautó Magazin éppen csak egy hónapos megjelenése óta olyan sokan látogattátok és olykor kommenteltétek a cikkeket! Így az Ikarus után fogadjátok szeretettel a gyűjtemény talán legszebb buszát, a Superfast szériában 1977-ben készült Airport Coach-ot.

matchbox airport coach superfast busz Matchbox Superfast Airport Coach
0 Tovább

Tesla? Nem, Walker teherautó 1919-ből

Egyáltlán nem új keletű az elektromos autók fejlesztése. A villanymotor megjelenésével bizony már a 20. század elején is álltak elő akkumulátoros teherautókkal és furgonokkal, versenyre kelve a közutakat uraló belső égésű robbanómotoros Fordokkal, Mercedesekkel és más egyéb márkákkal. Az amerikai Walker Vehicle Company 1919-ben, 9 évvel a Ford T modell születése után rukkolt elő a Walker Electric Truckkal, mely inkább emlékeztetett egy ló nélküli szekérre, mintsem teherautóra. Micsoda idők! Benzines autók, gőzteherautók és villanyautók róják az utakat, az égen duplaszárnyas repülők és léghajók, a vasúton gőzmozdonyok! A modern technika hajnala, egy évvel a Nagy Háború után. A Matchbox 1985-ben állított emléket a legendás elektromos teherautónak.

matchbox models of yesteryear walker walker electric truck england old timer Walker Y-29 a Matchbox Models of Yesteryear sorozatában
2 Tovább

Kisautó Magazin

blogavatar

Kisfiam megtalálta a Matchboxos dobozomat, rám pedig rámtörtek az emlékek. Matchboxok, kisautók, nagy autók és más érdekességek a '70-es, '80-as és '90-es évekből.

Címkefelhő

matchbox (41),egyéb (18),macau (18),old timer (13),ford (10),hungary (9),england (8),magyar (7),thailand (7),vintage (6),1985 (6),china (6),deagostini (6),1986 (5),models of yesteryear (5),1981 (5),lesney (5),1983 (4),metalbox (4),chevrolet (4),lledo (4),superfast (3),1980 (3),1982 (3),1984 (3),1989 (3),lesney products (3),peterbilt (2),peterbilt dump truck (2),rover (2),1987 (2),france (2),1975 (2),sziklakert (2),porsche (2),1973 (2),police (2),mercedes (2),1978 (2),metalcar (2),jeep (2),francia (2),1991 (2),1988 (2),audi (2),busz (2),ford sierra xr4i (2),majorette (2),days gone (2),1979 (2),ferrari 308 gtb (1),ferrari (1),volvo container truck (1),csehszlovák (1),refuse truck (1),police patrol (1),range rover (1),paris-dakar-83 (1),1930 (1),ford a model van (1),chivers fire engine (1),toblerone (1),volvo (1),promotional (1),ford mustang (1),1936 (1),mercedes-benz 500k (1),rover sd1 (1),breakdown van (1),atkinson (1),maisto (1),rendőr (1),camaro (1),szovjet (1),orosz (1),moszkvics (1),atkinson steam wagon y18 (1),volga (1),ford mustang cobra (1),camaro iroz-z (1),skoda (1),skoda 100 (1),histon (1),hong kong (1),rover 3500 (1),gőz (1),1918 (1),corgi (1),flying dragon (1),dennis fire engine (1),4x4 jeep (1),rally (1),group b (1),oldsmobile (1),oldsmobile aerotech (1),polski fiat 125p (1),ford rs200 (1),1969 (1),f-150 (1),ford f-150 (1),1995 (1),lotus (1),lotus europa (1),nagypolski (1),fso (1),highway maintenance truck (1),1992 (1),plow master 6000 (1),dacia (1),dacia1310 (1),1976 (1),police launch (1),polski fiat (1),fiat (1),ford stake truck (1),1934 (1),coal & coke (1),y-13/4 (1),a-11b (1),zuk (1),szocialista (1),indy 500 racer (1),jeep cj-5 laredo (1),foam unit (1),command vehicle (1),4x4 (1),ford bronco (1),dennis (1),southern vectis (1),dennis bus (1),peterbilt cement truck (1),peterbilt quarry truck (1),wartburg 312 (1),wartburg (1),scania (1),models of yesteryear (1),crossley lorry (1),tyrone malone (1),super boss (1),bugatti (1),bugatti type 44 (1),type 44 (1),kenworth (1),volga gaz m-24 (1),mentő (1),citroen (1),magyar matchbox (1),citroen sm (1),1971 (1),rolamatics (1),batman returns (1),tim burton (1),régmúlt (1),budapest (1),batman (1),batmobil (1),weasel (1),ertl (1),caterpillar d9 tractor (1),bulldozer (1),busch (1),herpa (1),excavator (1),atlas excavator (1),1932 (1),ford panel delivery truck (1),vintage vehicles (1),sterling (1),lemezárugyár (1),land rover ninety (1),politoys (1),miskolc (1),buggy (1),dune buggy (1),trafik (1),régiségvásár (1),tűzoltó (1),corvette grand sport (1),porsche turbo (1),corvette (1),blaze buster (1),stutz bearcat (1),1931 (1),autobianchi (1),autobianchi a112 (1),a112 (1),land rover (1),rodney smith (1),jack odell (1),1974 (1),audi quattro (1),matchbox gyár (1),leslie smith (1),mercedes-benz (1),audi a4 (1),walker electric truck (1),walker (1),airport coach (1),1977 (1),metchy (1),ford supervan 2 (1),tv maci (1),mazda rx7 (1),metal playmobil (1),seasprite (1),helikopter (1),mechy (1),porsche 928 (1),austin 7 (1),eisenach (1),1927 (1),grand prix racing car (1),bmw dixi (1),bmw (1),mack (1),mack ch 600 (1),1990 (1),ricko (1),mazda (1),jeep cherokee (1),szovjetunió (1),oroszország (1),russo-balt c24-40 (1),1913 (1),russo-balt (1),germany (1),mercedes-benz a klasse (1),neckarsulm (1),stuttgart (1),németország (1), (1),57 chevy (1),mercedes furgon (1),mercedes 208d (1),mercedes 190e (1),mr fixer (1),lights & sound (1),mercedes 500 sec (1),ikarus (1),ikarus coach (1),ikarus 325 (1),matchboxmercedesmatchboxmercedes (1),indycar (1)

Kövess ha tudsz!