TV Maci helikoptere után, most hódítsuk meg a vizeket a Matchbox rendőr motorcsónakjával és annak magyar másolataival. A júniusi régiségvásáron sikerült beszereznem egy megviselt, de eredeti Police Launch hajót, amely 1976-ban a Matchbox első vízi járműve volt, s bár az elképzelés és megvalósítás a fröccsöntött figurák miatt szerintem elég szerencsétlenre sikeredett, mégis egy népszerű és aranyos modellje volt ez a brit márkának.

matchbox metalbox magyar england hungary police launch 1976
Az eredeti birt Lesney fehérben, nyomában a magyar hamisítványokkal

 

Egy eredendően masszív modellről van szó, de sajnos nem számoltak azzal, hogy az álldogáló rendőrfigurák hamar letörnek majd játék közben. Szinte lehetetlen találni sértetlen darabot, s ha mégis, annak el is kérik az árát a nemzetközi webes piacon, 3000 forinttól akár 10 000 forintig. A mi kishajónk a magányos, fejét vesztett rendőrrel 500 forintot kóstált a régiségvásáron. A típus egyébként egész hosszú karriert futott be, hiszen '77-től '81-ig készült belőle rendőr és tűzoltó, majd '89-től 2005-ig katonai, civil, mentő és kalóz festéssel is gyártották. De számunkra sokkal érdekesebb magyar másolata, melyet a honi Matchbox gyártás, majd később másolás mestere, a Metalbox dobott piacra a '80-as években.

matchbox metalbox magyar england hungary police launch 1976
Matchbox Police Launch

El kell ismerni, a Metalbox kiváló munkát végzett a Police Launch másolása során! A magyar cég nem röstellte továbbfejleszteni az eredeti Matchboxot, s bár figurákat nem kaptunk, helyette szebb üvegezéssel, gyengébb öntvényből, ámde részletesebb kidolgozással jelentek meg a trafikok polcain. Az üvegezés során a kishajó kapott átlátszó bejárati ajtót, vészvillogót és tucatnyi műanyag antennát és zászlót csatlakoztathattunk a hajóra. Sőt, volt a korábban már bemutatott Buggykkal összevont változata is, melyben egy merev műanyag rúd segítségével hozzácsatolhattuk a hajókat a mini dűnejárókhoz. Egy ilyen változat, bontatlan bliszterben feltételezem többet ér, mint az eredeti Matchbox hajó, hiszen már egy használt, kopott Metalbox Police Launchért akár 6000 forintot is elkérnek a nemzetközi piactéren. Képzelem mennyit érhet buggyval kiegészülve!

matchbox metalbox magyar england hungary police launch 1976
Galéria

A Metalbox hajóiból hasonlóan a Scania buszhoz, rengeteg színvariáns és matricázás készült. Gyerekkoromból csupán a fényképeken szereplő matt kék, és arany változat maradtak meg. De készült belőle bordó, méregzöld és piros is, nem számolva a műanyag alváz variánsokat. A honi kisautógyártás egy roppant népszerű és sikeres búcsús és trafikos játéka volt a Metalbox Police Launch kishajója.