Nagyon kevés Majorette autóm van, pedig legalább annyira igényes járgányok, mint a Matchboxok. S bár nem tűntek olyam masszívnak mint a vetélytársak, de mai kisautónk az élő cáfolat, hogy bizony kibírták az idők próbáját a francia gyártmányok is. Az 1984-től 1989-ig gyártott olasz kisautó az orrán felpattogzott festést leszámítva kifejezetten szép állapotban maradt meg. Nagybátyám trafikos lévén sok kis Majorettet árult. Egy sikeres cselgáncs vizsga után választhattam magamnak egy autót az árukészletéből, s a kis narancssárga A112-re esett akkor a választásom, valamikor a '90-es évek elején.

majorette autobianchi autobianchi a112 a112 francia france
Autobianchi A112

 

A Majorette hasonlóan a Matchboxhoz igazi nemzeti gyártmány volt, hiszen Franciaországban kezdték el gyártani Lyonban. A Hot Wheels-zel és a Matchboxszal ellentétben ma már a Simba Toys tulajdona, de hasonlóan a vetélytársakhoz már távol keleten gyártják. Jellemzője volt, hogy kevésbé kidolgozott részletekkel készültek az autók, ellenben majdnem minden típusán nyitható volt vagy az ajtó, vagy a motorháztető, esetleg a csomgatérajtó.

Az Autobianchi A112 1984-ben jelent meg, eredeti francia gyártmány. A cikkben szereplő darab szintén Franciaországban készült, de festése és üvegezése alapján 1986 vagy 1987-re datálnám. A korai típusokat sárga üveggel látták el, s csak 1986-tól cserélték le egyszerű színtelenre. 1:57 méretarányban készült, amely pont elég volt a kisautó bemutatására, hiszen minden részlet és barázda jól kivehető. A narancs festésen kívül az első típusok pirosban pompáztak és a díszfestés is más színekből állt, de az Abarth logo az összes típuson szerepelt.

majorette autobianchi autobianchi a112 a112 francia france

Bizony, a valódi nagytestvérből készült Abarth változat is sőt, rallyban is hajtották ezeket a picúrokat, inkább kisebb sikerrel. Az autó lazán nevezhető az olasz Mininek, s bár később Lancia A112 néven futott, olyan meghatározó szerep nem jutott neki az autótörténelemben, mint a Mini Morrisnak.