A Matchboxnak már a gombkerekes Lesney korszakban is volt saját kukásautója, amely a modernizált változathoz hasonlóan mozgó elemeket is kapott. Az 1979-ben piacra dobott Refuse Truck kukás felépítménye szintén üríthető volt. Az autó oldalára szerelt két kis kar hátratolásával a beépített tolólapát a hátsó ajtót is felemelte. Leginkább csak tippelni lehet, de nagy valószínüséggel a néhai Ford Transcontinental esetleg Reanult teherautók ihlették a Matchbox kukásautóját.

matchbox lesney superfast refuse truck 1979 1984 1986 macau
Matchbox Refuse Truck

 

Sikeres, jópofa és népszerű típusa volt a Superfast szériának. Bátyámnak zöld színben, sárga felépítménnyel volt meg, unokaöcséim pedig egy fehér-kék makaóit hoztak el nekem fotózásra, vörös üvegezéssel. Sajnos csak ez utóbbiról sikerült képeket készítenem, de ha lesz rá alkalmam, a zöld-sárgát is elkapom. A fehér-kék változatot 1984 és 1986 között gyártották, de a típus egészen 2006-ig a palettán maradt. A korai változatokat még Angliában gyártották, később Makaóban majd Kínában készültek a kisautók. A zöld és fehér alapfestésen kívül készült metálbordó, kék, világsokék, narancssárga, piros és zöld színben is. A műanyag felépítmény szintén többféle festést kapott, kéket, sárgát, narancsot, szürkét, fehéret és zöldet is, s mindegyiken ott volt a fröccsöntött Colectomatics felirat, amely a kukásautó felépítményének és rendszerének típusára utal, amelyet egy birminghami vállalkozó, nevezetesen Jack Allen fejlesztett ki a hatvanas években. Ha valakit érdekel, egészen mélyre áshat a Classic Refuse Trucks oldalon ebben a témában.

matchbox lesney superfast refuse truck 1979 1984 1986 macau
Galéria

A Matchbox egy igazi egyénisége volt a Refuse Truck. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy közel 30 évig gyártásban maradt, arról nem is beszélve, hogy a Maisto tavaly, 2018-ban szemrebbenés nélkül lemásolta a típust és vígan árusítja megolovagolva a néhai Matchbox sikerét.