"Pityának is volt egy ilyen. Sőt, szerintem ez az övé, csak sunyi módon kicserélte mikor versenyeztünk. Mert az övé kopottabb volt. Úgyhogy ez tuti, hogy Pityáé!" - történt mindez bőven 30 évvel ezelőtt, valamikor a nyolcvanas évek végén, egy beton ping-pong asztalon a miskolci Bocskai lakótelep játszóterén egy gyorsulási verseny keretében a Kun Béla Általános Iskola alsótagozatos diákjai között. A Mercedes 450 SEL lehet, hogy eredetileg Pityáé volt, de 30 éve bátyám gyűjteményébe tartozik. S míg az NDK-s rendőrök ócska Wartburgokkal és Trabantokkal védték az államhatalmat, az NSZK-ban már régen ilyen gyönyörű, stílusos és modern Mercedesek szolgálták a rendőrségi flottában. A Matchbox változat még eredeti Lesney, egyenesen Angliából a Superfast szériából.

Mercedes 450 SEL Polizei

 

A cikkben szereplő rendőrautó kétségkívül nagyon megkopott. A jellemző német rendőri sötétzöld alaposan meghalványult a szűk 40 év alatt. A típust 1979-ben kezdte el gyártani a Matchbox, és 1984-ig gyártában maradt, nem számítva a '86-ban gyártott bolgár másolatokat. A német rendőrségi Mercedes 1983 és 1984 között szerepelt a Matchbox kínálatában. Igazi, eredeti Lesney gyártmány, masszív felépítménnyel, nyitható ajtókkal és a Leseny Superfast sorozatra jellemző világos, festelten öntvény alvázzal. A Matchbox egy roppant masszív szériájának tagja csakúgy, mint a korábban már bemutatott Lotus Europa. A játszott múlt és erős igénybevétel ellenére is máig kitartanak a tűtengelyek.

Picit kopott és sziréna is hiányzik, de így is szép

A típus a német rendőrségi változaton túl készült kék és bézs festéssel is, ez utóbbi taxiként. A bolgár változatok színkombinációit pedig gyakorlatilag lehetetlen felsorolni, hiszen ők gyakran variálták a belsőt is. Az már más kérdés, hogy minőségben sosem érték utol az eredeti Lesney színvonalat, ahogy persze mi magyarok sem.

Galéria

Kisautónk ára állapotától és dobozától függően ma 2000 és 20 000 forint között mozog nemzetközi viszonylatban. Bátyám talán elsők között kapott kisautója számomra is emlék, hiszen talán a legrégebbi típus közös flottánkban, így nem túlzok ha azt mondom, mióta eszemet tudom, a Mercedes 450 SEL mindig jelen volt.