Az Oldsmobile talán legkülönösebb típusa volt az Aerotech névre keresztelt rekordautó. A futurisztikus járgányt 1987 és 1992 között gyártották azzal a nem titkolt szándékkal, hogy sebességi rekordokat állítsanak fel a benzines robbanómotoros autók kategóriájában. Az első autót a négyszeres Indy 500 győztes A. J. Foyt vezette, s a texasi Fort Stockton tesztpályán 413km/h maximális sebességet ért el. A michigani autó természetesen nem került sorozatgyártásra, de különféle prototípusaival több sebességi rekordot is felállítottak 1992-ig és showautóként végigturnézták vele Észak-Amerikát. Utoljára 2010-ben indították be és maga a tervező tett meg vele pár kört, igaz csak 100km/h-ig kalibrálva limiterrel, hogy még véletlenül se történjen baleset.

Oldmobile Aerotech 1:66 méretarányban a Matchboxtól

 

Az Aerotech többféle motorral készült, 2.3 literes turbós motoról a 4 literes V8-asig. A motor az autó hátuljában kapott helyet, elöl pedig csupán a pilótának maradt hely, mint egy igazi gyorsasági versenyautóban. A Matchbox 1989-ben kezdte el gyártani az Aerotechet, nyitható motorháztetővel, ezüst, szürke, narancs és sötétkék-fehér festéssel. A mi narancssárga kisautónk 1992 és 1993-ban került fel a Matchbox palettára.

Galéria

Szép, megkímélt járgány, egy-két koccanástól eltekintve egyben a festés és a motorháztető sem lazult meg. A webes piacon 1000-5000 forint között mozog az ára állapotától és dobozától függően.