Muscle car vagy izomautó. Az Egyesült Államok egyik védjegye. Igaz ma már csak önmaga árnyéka az amerikai autóipar, korábban igazi kultusza volt ezeknek a vagánykodó, benzin és aszfaltfaló túlméretezett kupéknak. A Chevrolet Corvette, Ford Mustang és a Dodge Charger mellett a Pontiac is kivette részét a piaci részesedésből, s a néhai Firebird legalább akkora kultuszt teremtett maga köré mint vetélytársai. A '70-es évek legendás Pontiacjára a Matchbox is lecsapott, s közel 10 féle változatban alkotta meg kicsinyített változatát. Nekem egy régi kopott T Roof maradt meg a gyűjteményben, melyet bő fél évvel ezelőtt találtam a régiségvásáron.

matchbox pontiac pontiac firebird firebird troof 1985 1986
Pontiac Firebird T-Roof

 

Volt egy különös autós divat a '70-es évek Amerikájában, a T alakban kivágott tetők, melyet a GM alá tartozó Chevrolet fejlesztett ki a '60-as évek végén. Az első T tetővel ellátott Corvette 1968-ban gördült le a gyártószalagról, s onnantól egyre több gyártó - köztük a japán Nissan is - előszeretettel alkalmazta a kabriók helyett ezt a megoldást. Gyakorlatban két tetőidomot kellett kipattintani az ejtók felső széle és a tetőt áthidaló elem között. Innen ered a T tető elnevezés. A Pontiac 1976-ban alkalmazta először a Firebirdön, s ezt a kialakítást a Matchbox is megörökítette.

matchbox pontiac pontiac firebird firebird troof 1985 1986
Galéria

A brit kisautógyártó 1975-ben vette fel a palettára a típust, a T tetővel ellátott Firebirdök pedig 1982 és 1986 között voltak gyártásban. A kéepeken szereplő kisautót 1985 és 1986 között gyártották, s ez volt az utolsó típus a Matchbox T-Roof Firebirdjei közül. A korábbi típusok egytől-egyig fekete festést kaptak, csak a búcsúszériát festették világos metálszürkére. Népszerű, gyakori kisautó volt, így ára még ma sem egetverő.