Mielőtt legördült az első F Astra a szentgotthárdi Opel gyár szalagjáról, itthon is a Kadett volt menő az egyik menő nyugati autó a már pusztuló szocialista autók között. Ma persze már Kadettet sem gyakran látni, de ha mégis, rendkívül leharcolt állapotban és nagyon ritka a megkímélt és féltve őrzött darab. Kivétel erősíti a szabályt, nyáron volt szerencsém egy barátom OT rendszámra váró Opel Kadett Funjában ülni, melyen szinte még minden gyári volt és a rozsda sem kezdte meg különösebben a "mókás" öreget. Szép kis időutazás volt. Nálunk Kadett E néven futott az Opel kisautója, míg a Angliában már az Astra sorozat második generációs tagjaként mutatkozott be Vauxhall Astra néven. A Kadett 1991-ig maradt gyártásban mígnem az Opel le nem váltotta a palettán az Astrával, mely a Kadett E folytatásaként az F jelölést kapta. A Matchbox 1985-ben védette le a modellt, s 1987-ben a megkezdődött a kéklámpás mini Kadettek/Vauxhall Astrák sorozatgyártása.

matchbox opel vauxhall opel kadett vauxhall astra gsi macau 1985 1992
Opel Kadett / Vauxhall Astra E

 

A Matchbox elkerülve az értetlenkedést mind a két típusnevet feltüntette az alvázon függetlenül attól, hogy eredetileg mind jobbkormányos kisautóként hagyta el a gyártósorokat. 1987-től 1998-ig készült belőle közúti kisautó, európai és szigetországi rendőrautó és több rallyautó is. Igaz a kéklámpás és lámpa nélküli sorozatok külön-külön lajstromszámot kaptak. Az utóbbi az MB162, az előbbi - mely cikkünk alanya is - az MB179 sorozatban készültek.

matchbox opel vauxhall opel kadett vauxhall astra gsi macau 1985 1992
Galéria

Kisautónk a brit rendőrséget ídéző sárga csíkkal jelent meg. Ebben a formában 1992 és 1996 között volt gyártásban. Mivel sok készült belőle és népszerű típus volt ára sem egetverő. Akár 3-4 fontért már hozzá lehet jutni egy-egy használt de megkímélt darabhoz. Sajnos beköszöntött a rossz idő és a sötétség, így ahogy koratavasszal, ezúttal is be kellett érnem benti fotózással, de ez semmit nem von le kisautónk értékéből, még ha oly kopott állapotban is maradt meg.