Már a Matchbox Convoy sorozat előtt is kísérleteztek nyergesvontatókkal a játékgyár tervezői, s a jól ismert Kenworth, Scania és egyéb méretes Convoy típusokat megelőzően jóval kisebb és furcsább kamionokkal állt elő a Lesney. Az 1973 és 1981 között gyártott nyergesvontatók mai szemmel nézve abszolút életképtelennek tűnnek. Azt hinnénk, hogy a Matchbox mérnökei bohóckodtak a tervezőasztal felett, holott valójában a néhai a brit teherautógyár, a Commer egy kísérleti prototípus autója ihlette az Articulated Truck és Freeway Gas Tanker névre keresztelt kisautókat. Régiségvásáron sikerült turkálnom egy-egy példányt belőlük.

Commer kamionok a '70-es évekből

 

Az Articulated Truck és a Freeway Gas Tanker csupán vontatmányukban térnek el egymástól, a traktorok ugyanazok, így akár szabadon variálhatók is. 

Articulated Truck

Mindkét változat 1973-ban jelent meg a piacon, de míg a billencsből csupán három változat készült (naracs-kék, piros-kék, piros-szürke), addig a tankerből hét, beleszámítva a katonai és a márkákat népszerűsítő típusokat is. 

Freeway Gas Tanker

Billencsünk az első 1973-mas sorozatból való, míg a tanker ezzel a festéssel 1973 és 1978 között készült. Minden típus Angliában gördült le a szalagokról a Lesney gyártásában.

Galéria

A furcsa kamiont 1981-ben váltotta le a hasonló, de már létező Leyland alapján gyártott Leyland Articulated Truck. Mind a két kamion igazi csemege, s dobozos, megkímélt állapotukban akár 7-12 ezer forintot is megérhetnek a nemzetközi liciteken.