A 3. generációs Camarot 1982-ben mutatta be a Chevrolet és egészen 1992-ig gyártásban maradt. Egy klasszikus muscle car, egy hamisítatlan amerikai sportkocsi amely legalább annyira egyedi és figyelemfelkeltő, mint egy Pontiac Firebird vagy egy Ford Mustang. Egyaránt kapott V6 és V8 motorokat, liftback és kabrió felépítményt. A Matchbox az International Race of Champions amerikai stock car show-versenyek ihlette IROC-Z verziót vette fel a palettára 1985-ben.

matchbox chevrolet camaro iroz-z camaro macau
Camaro IROC-Z 28 1985-ből

 

Az IROC-Z egy plusz választható tuningcsomag volt a Z28-hoz. Ültetett kasztni, sportfelfüggesztés, egyedi felni és matricázás, és persze ötezres motorok.

A kistestvér minőségi Matchbox volt, fém alvázzal és nyitható motorháztetővel. A mi kisautónk is az első szériából való, 1985-ös makaói gyártmány. Bár erősen kopott, még mindig masszív a rugózása és szépen gurul. Többféle festéssel készült, az első szériák lime zöldben pompáztak, de gyártottak kék, piros, narancs, zöld és fekete változatokat is. A matricázásból is volt többféle sőt, egyes gyártmányok metálfényezéssel gurultak le a gyártósorról.

matchbox chevrolet camaro iroz-z camaro macau
Caption

A típust 2000-ben egy fekete elfogó rendőrautó erejéig Kínában újra gyártani kezdték, de a gyártás nem tartott tovább egy évnél. Népszerű sportkocsi volt, így készült belőle bőven, s ezt az ára is tükrözi. 1000 forinttól már találni a piacon használt kopottabb darabot, de a bontatlan változatok is csak 3-4 ezer körül mozognak.