A De Tomaso Pantera elsősorban Turbo rágókról és autóskártyákról maradt meg az emlékezetemben. (Később pedig egészen másra asszociáltam a Pantera kapcsán; Breathe, sweat, walk). Szinte érzem a rágó illatát, ahogy felidézem a fehér sportautót, amely nevével igazi különlegességnek számított a Ferrarik, Lamborghinik és Aston Martinok között. A márkát az argentin születésű olasz Alejandro De Tomaso alapította 1959-ben. A márkajelzés kék-fehér csíkjai is az argentin származásra utalnak. Történetük során egyaránt gyártottak középmotors sportautókat és luxusautókat is, s olyan márkákat kebeleztek be, mint a Maserati vagy a Moto Guzzi. Az alapító 2003-mas halálával a céget feldarabolták, de a márka ma is él, habár jóval alacsonyabb költségvetésből és kevésbé látványos a piaci részesedése. Ma már hong kongi tulajdonban van, s 2019-ben elkészült a P72 prototípusa, egy grand tourer amelyet 2020-ban terveznek a piacra dobni. A Matchbox a klasszikus, az általunk is csak Turbo rágóról ismert Panterának állított emléket 1975-ben.

matchbox de tomaso de tomaso pantera 1975 superfast england
De Tomaso Pantera a Superfast sorozatból a '70-es évekvégéről

 

Szubjektív, de a Pantera a Matchbox egy kevésbé sikerült kisautója. Valahogy abszolút nem adja vissza azt az eleganciát és agressziót, ami a nagytestvér GTS-t jellemzi. A korai Superfast kerekek nem passzolnak a kisautóhoz, bumfordi az összkép. Az is igaz, hogy a hozzám került példány már erősen ütött-kopott, de mivel 1975 és 1981 között készülhetett és sokat játszhattak vele, azt hiszem megbocsátható. A klasszikus fehér festést végül 1982-ben cserélték kék alapokra, de már Hong Kongban szerelték össze. Ezzel véget is ért a Pantera Superfast szereplése, de ahogy a korábban bemutatott Hairy Hustler esetében, úgy a De Tomasoból is maradtak hátra öntvények, melyeket 1986-ban szórtak kis a Super GT budget szériában vörös festéssel és matt üvegezéssel, belső nélkül.

matchbox de tomaso de tomaso pantera 1975 superfast england
Galéria

A nagytestvér ma már igazi kuriózum, milliárdosok és gyűjtők ékszere. Svájcban külön De Tomaso Pantera klub is működik. A kistestvér ellenben nem drágább 1-2 ezer forintnál, s megkímélt dobozos változatban sem kérnek érte többet 5-6 forintnál a brit gyűjtők.

Név: De Tomaso Pantera
Széria: Superfast 1-75
Lajstromszám: MB8
Méretarány: 1:56
Gyártó ország: Anglia, Hong Kong