Több csodát is rejtegetett az a poros padlásgerenda, nem csak a Stutz Bearcatet és nem csak Matchboxot. Mai kisautónk szintén a régmúltat idézi, a vintage és old timerek korát, a '30-as évek Amerikáját, melyben Ford furgonokkal fuvarosok, kisiparosok és kisvállalkozók rótták a metropoliszok végtelen és zajos utcáit, igyekezve megvalósítani az amerikai álmot. Jelen autónk nagytestvérével hajdanán olajtüzelésű sparhelttel házaltak a szorgos kereskedők.

ertl ford 1932 ford panel delivery truck vintage vehicles egyéb old timer
1932 Ford Panel Delivery Truck az Ertl-től

 

A modell abszolút amerikai. Nem csak a típus, hanem a márka is. Az Ertl-t 1945-ben alapították, s ma is híres az élethű, gyűjtőknek szánt kisautóiról. Az iowai vállalat még ma is aktív, bár az autókat már régen Kínában gyártják. A mi furgonunk is kínából érkezett, de sajnos nem tudtam behatárolni a korát. Nagyon nehéz megbízható forrásokra találni a neten, egyaránt megjelölték 1985-öt és a kilencvenes évek elejét is a Ford születésének. Ha tippelnem kellene, saját és bátyám kora alapján '85-re tenném a típus elkészültét.

Az idő azért kikezdte a kisautót, az első gumik elvesztek, a hátsó gumik pedig rendesen elértek és bekeményedtek. 20 évet minimum egy helyben állt. A fotókon látszik is, hogy a gumi összenyomódott azon a ponton, ahol a gerendát érte. A krómhatású lökhárítók sem fénylenek már, s a festék is megkopott itt-ott. Nem számít különösebben ritkaságnak, használtan de patika állapotban 4-8 ezer forint között már be lehet szerezni egyet.

ertl ford 1932 ford panel delivery truck vintage vehicles egyéb old timer

Természetesen nem csak sparhelt kereskedő festéssel készült, gyártottak belőle fehéret, sárgát, kéket és több kisiparost is felvonultattak. Nem hiába, a '32-es Ford Delivery Truck talán az egyik legnépszerűbb kishaszongépjármű volt, s nem csak az Egyesült Államokban, de Angliában is.