Manapság elöntik a piacot a terepjárásra alkalmatlan "városi terepjárók" kezdve a BMW X-től a Peoguet 3008-ig. Szinte minden márka a műanyaggal felpumpált SUV-okkal próbál hódítani, még a Lada Nivaból is készült City, és itt fejezzük is be. Nem újkeletű a dolog, s bár a '80-as években még nem léteztek SUV-ok - s a fogalom, mint városi terepjáró sokkal inkább a "szabadidő autózást" jelentette - bő 40 évvel ezelőtt is születtek furcsa öszvérek az autóiparban. Ilyen a francia Matra, később Talbot hétvégi szabadidős autója, melynek a Simca 1100-tól megörökölt orrához hozzáhegesztettek egy kvázi Range Rover törzset és egy üvegvitrint. Az így kapott "terepjáró" a Matra Rancho, a limonádéval hígitott Range Rover. A Matchbox 1982-ben vette fel a palettára, s mivel szép idő volt, a sziklakertben is megfordult.

matchbox matra rancho 1982 1985 china talbot matra rancho talbot matra
Matra Rancho 1985-ből

 

Az eredeti autót 1977-ben kezdték el gyártani és 1985-ig közel 58 000 darab készült belőle. Népszerű autó volt, mind megjelenése, mind kényelme miatt igazi közönségkedvencé érett Franciaországban. A többnyire poliészter és üveggyapot kasztnit könnyen hajtotta az 1.4 literes soros négyhengeres, de mondanom sem kell, ez terepre kevés volt. Pláne, hogy a Rancho mint a legtöbb személyautó szintén elsőkerékhajtást kapott, s terepjáró képességeit az extraként rendelhető csörlő sem javította. Sebaj, az autó így is szép karriert futott be szerethető formájának és kényelmének köszönhetően.

matchbox matra rancho 1982 1985 china talbot matra rancho talbot matra
Nyitható csomagtartóval

A Matchbox 1982 és 1985 között gyártotta 1:60 méretarányban. A kezdeti típusok még matricázás nélkül készültek kék és sárga alapfestésben, s csak később kerültek fel különböző feliratok a kisautókra. A képeken szereplő Matra Rancho 1992-ben gurult le a kínai gyártósor szalagjáról, matricázása alapján pedig tengerparti mentő szerepet sáznhattak neki. Egy igazi minőségi Matchbox volt a maga idejében, nyitható hátsó csomagtartó és kiváló minőségű rugozás jellemezte a kisautót. A régiségvásáron talált példány bár erősen megkopott, még mindig egyben van és a fotókon is jól mutat.

matchbox matra rancho 1982 1985 china talbot matra rancho talbot matra
Galéria

A Ranchot a bolgárok is gyártották majd később hamisították. A bolgár Matchboxok érdekessége, hogy nagyon sok színvariánssal és matricázással dolgoztak sőt, a Matra Ranchoból készítettek vonóhorgos változatot is, amelyhez lakókocsit lehetett csatolni. Az eredeti Matchboxoknál is drágább egy-egy bolgár lakókocsis változat, hiszen míg egy játszott Matra pár száz, esetleg ezer forintért beszerezhető, a bolgár hamisítványok 5-6 ezer forintnál kezdődnek.