A menő rendőrhelikopteren kívül nem sok mindenre emlékszem a Kék villám mozifilmből. A '83-ban készült, nálunk három év késéssel bemutatott amerikai akció-thrillert ugyan Oscarra is jelölték a "legjobb filmvágás" kategóriában, az IMDb-n éppen csak átlépi a 6 pontot. A los angeles-i rendőrség kísérleti helikoptere köré varrt dráma a maga idejében viszont kifejezetten sikeresnek mondható film lehetett, hiszen a premier hétvégén az Egyesült Államok legnézettebb mozifilmje volt, s a 66 napos vetítés során bő 40 millió dollárt termelt a kiadónak. Az agresszív fél-katonai helikopter a Matchboxot is megihlette, s 1985-ben piacra dobta a kistestvért 1:80 méretarányban.

Mission Helicopter 1985-ből

 

A Mission Helicopter talán még ma is népszerűbb, mint maga a film. Elég csak a közel 30 éves pályafutásra gondolni, hiszen 1985-től néhány év kihagyással egészen 2017-ig gyártásban maradt. A 32 év alatt rengeteg színvariánssal készült, volt katonai, rendőr és tűzoltó változata is, piros, kék, fehér, sárga, neonzöld, khaki és megannyi színvariánssal! A gyűjteményben szereplő változat az első sorozatból való, amely egyszerű kék festést kapott fehér rotorokkal és szürke talpakkal. 1985 és 1986 között gyártották, mígnem '87-ben le nem váltotta a piros-fehér változat, majd '92-ben az inverz rendőrségi fehér-kék. Hab a tortán, hogy a játékhelikopter rotorja és farokrésze összecsukható volt, így kis helyen, akár zsebben is elfért és kevesebb esély volt rá, hogy eltörjön a rotor.

Galéria

A nagytestvér eredetileg egy francia SA-341G Gazella volt, módosított üvegezéssel és Apache-tól származó kiegészítőkkel. Külön érdekesség, hogy két változatot is építettek, köztük egy távirányításút is, melyet a meredekebb manőverezésekhez használtak. A Gazelle farokrotorja egyébként magán a Matchboxon is szépen kivehető. Egy nagyon szép és gyerekként igazán menő helikopter volt, s ha belegondolok, hogy mennyi korosztálynak nyújthatott örömet 1985 és 2017 között megmosolyogtat, hogy valójában egy '83-mas, abszolút átlagos amerikai akciófilm ihlette, melyet a mai gyerekek szinte biztos, hogy nem fognak már megnézni.