A Matchbox egy roppant fura, szokatlan de menő küllemű - ha szabad mondani - nyergesvontatója a simán csak Kenworth névvel 1982-ben piacra dobott kisautó. A fehér versenykamiont tisztán emlékszem, egy trafikban vette édesanyám, amely trafik még ma is áll itt Miskolcon, a Vörösmarty sarkán, habár az évek során volt már fodrászat, pékség és talponálló is. Ma már csak egy üres bódé. Az évek a Kenworthot is megviselték, nem csak a trafik épületét. Mivel nagy kedvenc volt, így alaposan meg is kopott és a légterelő is letört a végéről, de még így is egy impozáns Matchbox.

matchbox kenworth super boss tyrone malone macau 1982
Kenworth Super Boss 1982-ből

 

A furcsa küllem ellenére az MB66 lajstromszámú versenykamion bizony egy létező Kenworth másolata. Az eredeti nagytestvért Tyrone Malone amerikai kamionos építette pusztán patriotizmusból, s gyorsulási versenyek keretében végigturnézta vele az Egyesült Államokat. A dragster kamion 1978-ban megnyerte az Ausztrál-Amerikai közös bajnokságot, amelyen 144 mérföld/óra végsebességgel örökre beírta magát az autózás történelmébe. A monstrumot egy 12 hengeres V elrendezésű, 1300 lóerős dízelmotor hajtotta. Az átépített Kenworth 17 éven keresztül szórakoztatta a dízelőrült amerikai közönséget és több tonna gumit égetett szét az aszfalton.

matchbox kenworth super boss tyrone malone macau 1982
Galéria

A Matchbox is emléket állított ennek a legendának, s 1982-től egészen 1986-ig gyártották. A fehér változaton kívül megalkották a Super Boss feketére festett testvérét is, a Bandag Banditot, amelyet eredetileg kizárólag az Egyesült Államokban terítettek, de később Európába is jutott belőle egy kevés. A Super Boss egy szépen megkímélt példányáért 5-6 ezer forintot is le kell szurkolnunk, de a tréleres kamionnal együtt készült Convoy változat akár 10-20 ezer forintot is megérhet. Sajnos a gyűjteményben szereplő kisautó nagyon megkopott az évek alatt, de ismerve történetét már egészen más szemmel nézek erre a fura kisautóra.