A nyolcvanas években bemutatott Matchbox Convoy széria előtt is voltak már autószállítói a brit márkának. Habár méretarányait tekintve Matchbox személyautókat még nehezen bírtak volna el a platón, a Bedford teherautók tekinthetők az első hivatalos autószállítóknak. A Car Transporter névre keresztelt típus 1976-ban látta meg a napvilágot és 1983-ig gyártásban maradt. A platóra szerelt pici színes műanyagautók csak díszítőelemként funkcionáltak, ennek ellenére olyannyira közkedvelt típus volt, hogy még itthon is hamisították a Metal Playmobil műhelyében.

matchbox car transporter bedford 1976 1983
Matchbox Car Transporter a Superfast sorozatból

 

Nem sok variáns készült belőle, a műanyagautók kivétel nélkül kék, sárga és piros festést kaptak, míg a teherautó piros és narancs színben pompázott. A felépítményből készült fehér és ezüst, míg az alváz többnyire szürke volt néhány nemzetközi piacra szánt fekete festéstől eltekintve. A mi kisautónk nagy valószínüséggel 1983-ban gördülhetett le a gyártószalagról, s egyike az első makaói Bedfordoknak, melyek már a Matchbox International Ltd. égisze alatt készültek. 

matchbox car transporter bedford 1976 1983
Galéria

A Bedford tipikus brit teherautógyártóként a Matchboxnál is hosszú karriert futott be és közkedvelt kisautó volt a gyerekek körében, hiszen készült belől lószállító változat is. Autószállítónk elég jól viselte az elmúlt 36-40 évet, s bár erősen megkopott becsülendő, hogy helyükön a Superfast tengelyek és a műanyagautók sem vesztek el. Egy megkímélt dobozos változat akár 10 000 forintot is megérhet a nemzetközi piacon.