A Matchbox egy roppant érdekes sorozata egykoron lakóautóként kezdte pályafutását. Az 1980-ban készült öntvény később Nasa mobil központként, tűzoltóautóként és katonai buszként köszönt vissza a bliszterek mögül. A Matchbox okosan felismerte a kisautóban rejlő lehetőségeket, s gyűjtők számára sokszínűsége miatt ez egy mindenképp érdemes típus. Nekem csupán az 1985 és 1987 között gyártott piros "Foam Unit" reptéri tűzoltó autó szerepel a gyűjteményben, s az is erősen megviselt állapotban. Egy biztos, nagy kedvencem volt gyerekkoromban.

matchbox command vehicle foam unit macau 1980
Command Vehicle tűzoltóautó 1986-ból

 

Az első öntvényt 1980-ban készítette a Matchbox, s akkor Mobile Home néven vezette be a kínálatba. A fehér busz ablakokkal és oldalt nyitható ajtóval rendelkezett, s ma egy igazán drága és értékes darab, hiszen csak két évig volt gyártásban. 1982 és 1983 között a néhai lakóautót radarral látták el és Nasa festést kapott. S bár az öntvény ugyanaz volt, már NASA Tracking Vehicle néven futott. Ezzel nem merítették ki a kisautó nyújtotta lehetőségeket, hiszen 1984-ben kezdetét vette a tűzoltóautók gyártása, s háromféle festéssel egészen 1988-ig gyártásban maradtak a Foam Unit (habbal oltó) reptéri tűzoltóautók. A mi kisautónk piros alapszínt kapott sárga díszcsíkokkal, került rá tűzoltófecskendő, két villogó és sziréna. A Nasa autó és lakóautóval ellentétben a vezetőálláson kívül itt már nem kapott belteret és ablakokat a kisautó sőt, a nyitható oldalajtó is lekerült róla. Külön érdekesség, hogy az alvázon még jól kivehető az egykor az ajtót nyitó kallantyú helye. A képeken szereplő járgányon túl készült piros festéssel és fehér tetővel, de sárga alappal és piros díszítéssel is, amely gyakorlatilag a mi kisautónk inverz változata.

matchbox command vehicle foam unit macau 1980
Galéria

1989-ben katonai változat is készült belőle olajzöld és terepfestéssel is, az utolsó 1997-es változat pedig már rendőrségi speciális járműként került fel a palettára. Felettébb érdekes életútja ez egy eredetileg lakóautónak szánt típusnak. Ezen felül egy roppant masszív kisautó volt, nem sajnálták belőle az anyagot, s ha a lábamra ejteném bizony megérzném. A képeken szereplő típus ára 1000-2000 forint körül mozog, a megkímélt változatokért 4000 forintot is elkérhetnek, de egy eredeti, megkímélt lakóautó - kapaszkodjatok meg - akár 30 000 forintot is megérhet. Nyilván kevesebb készült belőle, mint a tűzoltó és a NASA változatokból.