Itt a naptári tavasz első hétvégéje és a Kisautó Magazin első megjelenése! Gondolkodtam melyik autóval kezdjem szerény gyűjteményem bemutatását, s úgy döntöttem, rögtön a két talán legszebb kisautót hozom el ma. Koromból adódóan gyűjteményem darabjai sem mai gyártmányok, többnyire a nyolcvanas évekből érkeztek, amikor én magam voltam óvodás és kisiskolás, amikor nyugati autót többnyire csak Matchboxként vagy filmekben láthattunk. Mikor egy Ford, egy Rover vagy éppen egy Mach kamion igazi kuriózumnak számított a sok ZIL, Trabant és Dacia között. Ilyen kuriózum sőt, igazi luxus volt a Corvette és a Porsche is.

matchbox corvette grand sport porsche turbo corvette porsche thailand macau

 

Corvette Grand Sport - 1989

Gyűjteményem legszebb darabja a Corvette Grand Sport. Ezzel a metálfényezéssel csak az első korai szériákat látták el 1989-1992 között. A képeken szereplő thaiföldi gyártmány annyiban tér el a makaóitól, hogy a 15-ös rajtszám helyett a CORVETTE feilrat szerepel az oldalán. 1:58-as méretarányban készült krómozott belsővel és műanyag alvázzal. Néhány kopástól eltekintve szép állapotban maradt meg. Főleg az orra kapott néhány ütődést ami miatt ott kopott a festék. Igazi gyöngyszem a többi matt autó között. Nagytestvérét állandó modernizálással természetesen még ma is gyártja a Chevrolet.

Porsche Turbo - 1978

A kis piros 911-es aránylag megkímélt állapotban maradt meg. A típust a Matchbox Wikia szerint 1979 kezdték el gyártani, holott a kezemben a bizonyíték, már 1978-ban is gurultak le a szalagról Porsche 911 Turbók Thaiföldön. Masszív fém alváz, nyitható ajtók, vonóhorog és bézs belső. 1:64-es méretarányban egészen 1993-ig gyártásban maradt és több színkombinációban, sőt utánfutóval is kapható volt. A Matchbox Wikivel nagyon nincs szinkronban az én kisautóm, hiszen ezzel a festéssel állítólag csak 1990 és 1993 között gyártották. Ma, a '78-as gyártmányt használtan közel 3000 forintért árulják nagyobb nemzetközi boltokban.

matchbox corvette grand sport porsche turbo corvette porsche thailand macau