A blog első katonai járműve egyben az egyetlen Matchbox Rolamatics kisautó a gyűjteményben. A sorozat sajátossága volt, hogy gurítva valamilyen extra alkatrész is mozgott a kisautón, legyen az turbina, kisállat vagy éppen lövegtorony. A széria a hetvenes években került bevezetésre. A mi Weaselünk 1973-ban látta meg a napvilágot. Épp ideje volt kivinni a firss levegőre!

matchbox rolamatics weasel macau
Rolamatics Weasel 1973-ból

 

Népszerű típus volt, hiszen 1973-tól gyártották 1979-ig , majd 1993-ban ismét a palettára került, s 1996-ig gyártásban maradt. Az utóbbi járgányok már modernebb terepfestést kaptak a korai egyszínű zöld és szabvány terepszínektől. A mi  harckocsink talán a korai széria legmenőbb festését kapta, mivel ez volt az egyetlen terepfestés.

matchbox rolamatics weasel macau

Menet közben a jobb hátsó keréken elhelyezett apró pöcök mozgatta a lövegtornyot egy egyszerű műanyag tárcsán keresztül. Ez a primitív mechanika még mindig működik, habár a kerekek már elkoptak egy kicsit és a tűtengely is ereszkedett. Való igaz, nem eredeti brit Lesney, hanem makaói gyártmány, ennek - és 46 éves korának ellenére még nyugodtan hadrendbe állítható. 1000 és 5000 forint között mozog az ára a nemzetközi piacon. Bontatlan csomagolásban 15 000 forintot is elkérnek érte, de azért itt is vannak extremitások, hiszen az olivazöld bontatlan ritkaságok akár 30-40 ezer forintba is kerülhetnek.