Amerikai státuszszimbólum, kabrió roadster, 32 szelepes 8 hengeres, egy igazi amerikai legenda 1931-ből, amellyel akár 160km/h sebességgel is száguldozhattak a kor őrültjei és milliomosai. A mi Bearcatünk valamivel szerényebb, habár nemzetközi fórumokon állapotától, az évjárattól és dobozától függően nem ritkán akár 20-30 000 forintot is elkérnek érte. Először 1974-ben gördült le az angliai Lesney Products & Co. gyár szalagjáról a Models of Yesteryear sorozatában, s egészen 1990-ig gyártásban maradt.

matchbox models of yesteryear stutz bearcat lesney lesney products england old timer 1931 1974
Stutz Bearcat 1974

 

A Models of Yesteryear sorozatot 1956-ban indította a Lesney eredetileg gőzgépeknek. A sorozat az évek során kinőtte magát és old timerekkel, antik járgányokkal bővült a felhozatal, s a korábban különálló Lesney márkaként indult sorozat beolvadt a Matchbox brandbe. Ekkor kezdték el később Kínában és Makaóban is gyártani az old timereket, de 1991-re elfogytak a készletek, s mikor a Mattel felvásárolta a Matchboxot, a sorozat is megszűnt. 2006-ban, a széria 50. évfordulója alkalmából ugyan készült pár model új festéssel, de ezzel kimondhatjuk, hogy véget ért a Models of Yesteryear.

Kisautónk évetizedeket porosodott a padlásszoba egy mennyezeti gerendáján. Vastagon fedte a por, de néhány apró ütődéstől eltekintve a festés szépen megmaradt. A kormány hiányzik, s a bal eslő lámpa ferdült el egy korábbi - feltételezem - vétlen ütközés következtében. Nem mertem visszaegyegetni, nehogy letörjön.

matchbox models of yesteryear stutz bearcat lesney lesney products england old timer 1931 1974

Rengeteg színkombinációban készült, találni piros-kék, világoszölzd-sötétzöld és krémszínű verzióban is. 1974-től egészen 1990-ig gyártották 1:43 méretarányban, amely jóval nagyobb, mint a hagyományos Matchboxok esetében. Köszönet bátyámnak, hogy ilyen szépen megőrizte ezt a csodaautót és nem hurcolta magával a homokozóba!

Gyártó: Matchbox
Ország: Anglia
Sorozat: Y
Gyártásban: 1974-1990
Méretarány: 1:43