Bevallom nyomoznom kellett egy kicsit, hogy megtaláljam pontosan melyik Volvo teherautó ihlette a '81-ben levédett, '91-ben gyártott Matchbox cirkuszos autót. A nyolcvanas években gyártott nagytestvér a Volvo F12 385, szinte csak ez a típus készült dupla körlámpával. A Matchbox nagyon szépen lemásolta a nagytestvért és egy sokszínű, népszerű típussal bővítette a teherautófelhozatalt.

matchbox volvo volvo container truck 1981 1991 china
Volvo Container Truck

 

A cirkuszi változatot 1991-ben kezdte el gyártani a Matchbox, Kínában. Az alvázon csak szimplán Volvo felirat szerepel, holott Volvo teherautókból nem csak egy típust dolgozott fel a brit gyártó. Magából a konténeres autóból is volt két- és háromtengelyes is, konténeres, ketreces, kábelszállító és egy egészen extrém átlátszó akváriumos változat is. A Big Top Circus matricázással egyébként egy Scania nyergesvontató esetében is találkozhatunk a Convoy sorozatban.

matchbox volvo volvo container truck 1981 1991 china
Galéria

Felsorolni is lehetetlen, hogy mennyi féle konténert kapott a Volvo, Chritian Falkensteiner oldalán legalább negyven változat szerepel. Az alapfestésből a piros és a kék volt a legnépszerűbb, de készült narancs, citrom, fekete és fehér festéssel is. A típus talán egyetlen gyengesége volt, hogy a konténer idővel könnyen meglazult.