A legendás Porsche 911 minden idők talán legsikeresebb versenyautója volt. A stuttgarti gyártó sportautója egyaránt bizonyított zárt pályán rövid- és hossztávú versenyeken, a Group 5-ban, a rallyban és terepraliban is. Az 1964-ben bemutatott széria több generáción keresztül kápráztatta el az autózás szerelmeseit és a milliomos gűjtőket. Az első generációs "klasszikus Porsche" gyerekkorunk meghatározó autója volt, még ha élőben nem is nagyon volt szerencsénk megcsodálni, de az állandó Porsche vs. Ferrari ellentét szinte végig jelen volt az óvodában és az iskolában. A Matchbox 1979-ben alkotta meg a Porsche 911 pici változatát, amely a Porsche Turbo nevet kapta.

Porsche Turbo, avagy a legendás 911-es

 

Ahogy a nagytestvér, úgy a Matchbox is szép karriert futott be, hiszen 1979-től egészen 1991-ig állandó résztvevője volt a Matchbox katalógusoknak. A Superfast sorozatban készült belőle barna, ezüst, zöld, fehér, metálkék, fekete és piros is többféle matricázással. A mi Porschénk piros festést kapott jókora Porsche emblémával a motorháztetőn és 911 feliratokkal az ajtókon, melyek nyithatók voltak. Ezt a változatot 1990-től 1993-ig gyártották, de nem ez volt az egyetlen piros Porsche a felhozatalban. Korábban 1980 ls 1983 között már készült egy piros járgány fehér feliratokkal, melyre a gyűjtők csak Porsche 90-ként hivatkoznak a méretes számmatricázás miatt.

Galéria

Masszív és roppant gyors kisautó volt, melyből még nem sajnálták az anyagot. A merev fém alváz és karosszéria szépen egybetartotta a járgányt, a nyitható ajtók pedig külön emelték a típus értékét. Ma 10 fonttól már lehet kapni használt és kopott változatot, de eredeti dobozában dupla ennyit is megér. A gyűjtemény darabja ugyan picit már kopottas, de ebben az állapotban is egy dekoratív és szép darab.