Volt már szó buszról a blogon, nem is akár milyenről. A magyar ihletésű Ikarus Coachról szóló bejegyzés a TV Maci helikoptere után talán az egyik legnépszerűbb az oldalon! Ezúton szeretnék is köszönetet mondani a kedves olvasóknak, hogy a Kisautó Magazin éppen csak egy hónapos megjelenése óta olyan sokan látogattátok és olykor kommenteltétek a cikkeket! Így az Ikarus után fogadjátok szeretettel a gyűjtemény talán legszebb buszát, a Superfast szériában 1977-ben készült Airport Coach-ot.

matchbox airport coach superfast busz
Matchbox Superfast Airport Coach

 

A Superfast sorozat a Matchbox első tűtengelyes autóit jelöli, amely technológia a régi Lesney és Moko Matchbox, kevésbé szívós és pörgős gombkerekeit volt hivatott leváltani. A fejlesztés gyakorlatilag a Matchboxok védjegyévé vált és igazi piaci áttörést jelentett a Lesney Products történetében. Gyűjteményemben az Airport Coachon kívül egyedül a márciusi régiségvásárban beszerzett Blaze Buster az egyetlen Superfast jelölésű kisautó.

Maga a típus ismereteim szerint kitalált, nem rendelkezik igazi nagytestvérrel, de ennek ellenére egy csodásan megtervezett busz, amely szép karriert futott be. Bár csak 1984-ig gyártották, ez idő alatt készült belőle piros, kék, fehér és zöld alapszínű kivitel és közel tíz légitársaságot reklámozott. A British Airways, a KLM, az Alitalia és a Lufthansa is nevét adta a típushoz ahogy a mi buszunkon szereplő Virgin Atlantic is. De szolgált a Quantas, az SAS és a TWA-nál is.

matchbox airport coach superfast busz
Galéria

Az Airport Coach kifejezetten szép állapotban maradt meg, ez persze nagyban köszönhető a masszív kivitelezésnek. A műanyag tető ugyan már picit megsárgult, de azt hiszem ez egy 42 éves Matchboxnak megbocsátható. A típusból egyébként készült csuklós változat is, de csak prototípusként. Sorozatgyártásra nem került sor.