100 évvel ezelőtt már sikeres, bejáratott vállalat volt az egyébként 1778-ban, Richard Garrett alapította Richard Garrett & Sons Ltd. Az eredetileg hordozható mezőgazdasági gőzgépek gyártására sepcializálódott vállalkozás már 1852-ben - ha nem is futószalagon - de hosszú összeszerelő csarnokban, munkafázisokban készítette gépeit. Ha a 20. század eleji technológia rendelkezésre állt volna a 19. században, Garrették talán Henry Fordot is megelőzik a futószalaggal. A 19. század végén áramfejlesztő cirkuszi gőzvontatóit előszeretettel bérelték és vásárolták Anglia szerte. Ahogy később gőzteherautóik is meghatározói voltak Anglia városi és vidéki életének. Hovatovább, a Garrett később Új-Zélandra és Ausztráliába is exportálta a strapabíró gőzöseit.

garrett  steam wagon  matchbox  models of yesteryear  collectibles  vintage  old timer  1929 steam wagon matchbox models of yesteryear old timer vintage collectibles england 1927 rainford potteries
Garrett Steam Wagon
 

 

Van egy különös bája ezeknek a gőzteherautóknak. Kazán a fülkében, szén és vízvételezés, szénfoltos kezeslábasban és kesztyűben tüsténtkedő gépkezelők és fűtők. Mintha csak egy gőzmozdonyban ülnénk, csak kicsiben. Nagy előnye volt, hogy bárhol el tudtak menni a vasúttal ellentétben, s szükség is volt terepjáró képességeikre, hiszen ha elfogyott a víz, csak tóból vagy patakból tudak vételezni. A Garrett gőzautó 1931-ig maradt gyártásban, mikor már a belső égésű motorok javában meghódították a piacot, s ugyan ki akart volna már órákat tölteni azzal, hogy egy-egy fuvarra felmelegítse a kazánt. Ekkorra a szén- és faégető gőzgépek már túlságosan nehézkesnek bizonyultak a robbanómotoros vetélytársakhoz képest.

garrett  steam wagon  matchbox  models of yesteryear  collectibles  vintage  old timer  1929 steam wagon matchbox models of yesteryear old timer vintage collectibles england 1927 rainford potteries
Galéria

A Matchbox korábban, a Models of Yesteryear sorozatban tucatnyi Garrettet készített, de később a Matchbox Collectibles szériában is emléket állított Nagy Britannia egy sikeres gőzteherautójának. Az én gyűjteményemben az 1929-ben a néhai Rainford Agyagárunál szolgált Garrett 1:64 méretarányú másolata szerepel, még eredetiségi igazolvánnyal együtt. A fényképek 2021 telén, februárban készültek.