Emlékeztek még a Range Roverre? Adjatok hozzá pár métert és egy plusz hátsó tengelyt és megkapjátok minden idők legfurcsább terepjáróját, a Carmichael Commandot. A Matchbox 1982-ben kezdte el gyártani a hattengelyes kisautót, s bár alig pár évig volt gyártásban, máig egy értékes tagja a Matchbox családnak.

matchbox carmichael commando range rover 1982 1983 england lesney
Carmichael Commando '83-ból

 

A Carmichael Commando, típusnevén TACR2 (Truck Fire-Fighting Airfield Crash Rescue 2) az Egyesült Királyság légierejénél és haditengerészeténél szolgált mint gyorsreagálású reptéri tűzoltó és mentő. A Range Rover egy átalakított változataként kapott plusz hátsó tengelyt és 6x4-es meghajtást, de később - mivel a brit szabályok szerint egy tűzoltóautónak összkerékhajtással kell rendelkeznie - mind a hat kerék hajtott volt. Így született meg a világ talán egyetlen 6x6 terepjárója, amely még éppen nem minősült teherautónak.

matchbox carmichael commando range rover 1982 1983 england lesney
Galéria

A Matchbox először egy fehér, fiktív rendőrségi műszaki mentővel jelent meg a piacon, majd 1983 és 1984 között a katonai tűzoltó mintájára elkészítette saját tűzoltóautóját is. Itt véget is ért a sorozat, s csak 1994-ben támasztották fel egy létra nélküli rendőrautó erejéig, s azzal véget is ért a Carmichael Commando Matchbox pályafutása. A '94-es bolgár gyártmányt leszámítva az összes Angliában, még a Lesney égisze alatt készült. A bolgárok persze örömmel hamisították a hatkerekűt, de ezek értéke jóval az eredeti Lesney gyártmányok alatt vannak, melyekért bontatlan, eredeti csomagolásában akár 10-15 000 forintot is elkérhetnek.