A Matchbox Police Patrol néven kezdte el gyártani 1975-ben a Range Rover ihlette rendőr terepjárót, amely egy igazi masszív, erős kisautó volt olyannyira, hogy az elmúlt évek szinte alig hagytak nyomot rajta. A mi autónk érdekessége, hogy a korábban bemutatott Citroen S.M.-hez hasonlóan a Range Rover is hazánkban készült.

matchbox range rover police patrol paris-dakar-83 1975 1983
Matchbox Police Patrol 1975-ből, Magyarországról

 

Nehéz kinyomozni, hogy hol gyárthatták pontosan, de gyanítom, hogy a  Police Patrol-t is a Metalbox szerelte össze. A Citroennel ellentétben itt bizonyára magasabbak voltak az elvárások, hiszen egy masszív Rolamatics típusról van szó, amely a kerekeken kívül más mozgó alkatrészekkel is rendelkezett. A Range Rover esetében a kerekek gurulás közben a fényvillogót forgatták. A mi kisautónk az 1983-ban megrendezett Párizs-Dakar rallynak állít emléket, mint biztonsági autó. 

matchbox range rover police patrol paris-dakar-83 1975 1983
Masszív, erős kisautó, már-már Lesney minőség

Szerepelt már a Kisautó Magazinban Land Rover és Jeep Cherokee is. A mostani Range Rover legalább akkora terepjárólegenda, mint a fentebb említett típusok. Hasonlóan a Land Roverhez és a Jeep Cherokeehoz, a Range Rovert is alaposan megcsodáltuk a rendszerváltás után, ha olykor feltűnt belőle egy-egy darab. Tisztán emlékszem, pár utcával lentebb egy autószerelő műhely előtt állt egy bézs civil változat, s küllemre rögtön megelőzte a Lada Nivát a képzeletbeli top terepjárók listánkon. Magát a típust egyébként 1970-ben vezette be a Rover, hogy egy nagyobb, ámde kevésbé munkás terepjárót is kínálhassanak a Land Rover mellett. Az első generációt - amely Matchboxunkat is ihlette - egészen 1996-ig gyártották mind az Egyesült Királyságban, mind Ausztráliában. Készült belőle három- és ötajtós változat is és mindet a Rover V8 benzinesei és dízelei hajtották. Kifejezetten sokoldalú típus volt, hiszen egy Jeep Cherokeeval ellentétben a Range Rovereket nagyon sok helyen használták tűzoltóautóknak is, megfelelő speciális felépítményekkel.

matchbox range rover police patrol paris-dakar-83 1975 1983
Caption

Kisautónk egy nagyon szépen megőrzött Matchbox. Unokaöcséim hozták el a hétvégén, hogy megörökítsem a Kisautó Magazinnak. Ezúton is köszönöm nekik és külön dícséret, hogy ilyen szépen vigyáznak az ilyen veterán játékokra. Alig egy-egy festékleverődés, a tengelyek pedig meg sem hajlottak! Hasonló állapotban két- háromezer forintért találni a weben, de a dobozos Dakaros változatokért akár hét - nyolcezer forintot is elkérhetnek. Roppant népszerű és sikeres típus volt, 1985-ig nagyon sok festéssel és matricázással készült brit rendőrségi autótól kezdve mentő, katonai rendész és japán rendőrségi autó is készült belőle a Dakaros változatokon túl. Fehér, bézs, narancssárga, kék, króm és olajzöld alapszínekben is készült, s a belső is többféle színben került beszerelésre. Örülök, hogy a Land Rover és a Jeep Cherokee után a Range Rover is megfordult a sziklakertben.