A brit Crossley Motors az Egyesült Királyság talán legnépszerűbb haszongépjármű gyártója volt a 20. század első felében. A manchesteri gyár 1904 és 1938 között közel 5500 buszt és 21 000 katonai - és hasznogépjárművet gyártott, kiszolgálva a brit haderőt mind az első és második világháborúban. Ahhoz képest, hogy a Crossley testvérek eredetileg textil- és gumiipari gépekkel kezdték, jól ráéreztek a profilváltásra. A Models Of Yesteryear Matchbox sorozat a márka talán legnépszerűbb típusát elevenítette fel. Az 1918-ban gyártott teherautóból közel 60 változat készült a Lesney műhelyében, polgári teherautóktól a katonai járművekig, szénszállítótól az autómentőig, keresőreflektoros légvédelmi kocsitól a sörszállítóig. A gyűjteményben szereplő Y-13/4 lajstromszámmal a néhai Evans Bros szénszállítóját másolták le 1:47 méretarányban.

Crossley Lorry Y-13/4 1978-ból a Matchboxtól

 

Mint a legtöbb Models of Yesteryear kisautó, így a Crossley Lorry is egy gyönyörű példány. Dobozban állt, így semmi sérülés és külső hatás nem érte. Ahogy az Atkinson gőzteherautónál, úgy a Crossleynál is lepattintható az áru a platóról. A típust eredetileg 1973-ban kezdték el gyártani, az Evans Bros Coal & Coke változat pedig 1978-ban készült. A feltételezhetően 41 éves modellhez Angliából sikerült hozzájutnom kifejezetten baráti áron. Mivel rengeteg készült belőle, így piaci ára is csupán 2-5 ezer forint között mözög.

Galéria

A nagytestvér erőssége kétségkívül teherbírása és széles skálájú variálhatósága volt, hiszen nagyon sokféle felépítményt elbírt. Így lehetett vontatóautó, furgon, platós kocsi és speciális katonai jármű is. Ezen felül már a koari változatok is felfújható kerékkel készültek, és erős felfüggesztéssel, amelynek köszönhetően jól bírta a kevésbé barátságos, murvás utakat is. A Models of Yesteryear egy igzán igényes darabja, amelyből megéri több változatot is beszerezni, hiszen van miből válogatni a 60-féle festésből és felépítményből.