A jelöletlen Ford Mustang Cobra nagyon szép és megkímélt állapotban maradt meg. Az alvázon se évszám, se gyártó, csupán "Made in China" és a típusmegjelölés. Az autó egyértelműen a Corgi Ford Mustangjának a kínai változata, egy kifejezetten minőségi kisautó. Az elmúlt évtizedek nem kezdték ki sem a festést, sem a tengelyeket, egy alapos, igényes és időtálló kínai koppintás. Ha egyáltalán koppintás és nem egy hátramaradt Corgi! Hiszen a fforestfach-i gyár bezárása után a Corgi kínába helyezte át a gyártást szövetkezve a hong kongi Flying Dragonnal és több tucat eredeti Corgi öntvényt szállítottak át Hong Kongba. Így nem kizárt, hogy a Mustangunk is abból a hong kongi gyárból érkezett Európába, de a Corgi felirat már lemaradt az alvázról.

Ford Mustang Cobra, talán a Corgitól vagy a Flying Dragontól?

 

A Ford Mustang harmadik generációs típusát örökítették meg ebben a kisautóban. A típust 1978 és 1993 között gyártották, a Corgi 1979-ben dobta a piacra a saját Mustang modelljeit. A nagytestvérből készült kabrió, hatchback és kupé is. Sikeres és sokoldalú típus volt, készült belőle kétezres, V6, V8 és ötezres motorral szerelt változat is a teljesség igénye nélkül. A rengeteg altípus végett nagyon sok helyen feltűnt, hiszen biztonsági autóként is szolgált a '79-es Indianapolis 500 versenyen, de az Egyesült Államokban komoly rendőrségi flottát is üzemeltettek Ford Mustangokkal mind hivatalos rendőrségi festéssel, mind álcázott országúti elfogókként. A motorsportban pedig közkedvelt túraautó volt, Európában a régi DTM futamokon is lehetett vele találkozni.

Galéria

A Cobra jelölés egy speciális optikai tuning csomagja volt a Fordnak, legszembetűnőbb jellemzője a fekete alváz és hűtőmaszkok, ahogy az a kisautón is látszik. Szép, megkímélt állapotban maradt meg, s elnézve az öntvény igényességét, a kidolgozást egyre valószínübbnek tartom, hogy részben Corgi gyártmányról van szó, a kínai Flying Dragon gyártósoráról. Ez alapján nem tudom mennyit érhet, de egy eredeti Corgi Ford Mustang Cobráért nem kérnek többet 1-2 ezer forintnál. Hogy ez a jelölés nélküli fél-Corgi mennyire kuriózum, sajnos nem tudom megítélni. A gyűjteményben mindenképp egy különös darab.